Ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας εξακολουθεί να διαιρεί τη διεθνή κοινότητα, ειδικά μετά το «πράσινο φως» της Ουάσιγκτον στο Κίεβο να χτυπήσει τη Ρωσία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Αξιωματούχοι της Μόσχας διαμηνύουν ότι με τη συγκεκριμένη απόφαση ο Τζο Μπάιντεν ρισκάρει να προκαλέσει τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η κυβέρνηση Μπαιντεν για πρώτη φορά πατά… το κουμπί για χρήση αμερικανικών όπλων βαθύτερα στη Ρωσία.
Πρόκειται για βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς, οι οποίοι μπορούν να πλήξουν εχθρικούς στόχους σε απόσταση 300 χλμ.
Σε σχέση με την μία σημαντική αλλαγή στη στάση της Ουάσιγκτον, δύο μήνες πριν ο Ντόναλντ Τραμπ αναλάβει τα προεδρικά του καθήκοντα, κυριαρχούν δύο εκτιμήσεις: αφενός, ο Τζο Μπάιντεν μέτρησε τις πιθανότητες ο διάδοχός του να αλλάξει την αμερικανική υποστήριξη προς το Κίεβο και αφετέρου θεωρήθηκε ως απάντηση στην πρόσφατη ανάπτυξη στρατευμάτων της Βόρειας Κορέας για την υποστήριξη της Ρωσίας στη συνοριακή περιοχή του Κουρσκ.
«Τα χτυπήματα δεν γίνονται με λόγια. Τέτοιου είδους πράγματα δεν ανακοινώνονται. Οι πύραυλοι θα μιλήσουν μόνοι τους», ήταν η θέση του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η απερχόμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν «ρίχνει λάδι στη φωτιά» και επιδιώκει την κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Η στήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία
Αν και κατά καιρούς έχουν εκφραστεί διαφωνίες σε σχέση με την πολιτική που έχει χαράξει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία, παραμένει ενωμένη στην αταλάντευτη στήριξή της στην χώρα της Ανατολικής Ευρώπης, απέναντι στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας και την προσάρτηση εδαφών του.
Σήμερα, 1000 ημέρες από την ρωσική εισβολή, ο πρόεδρος της Ουκρανίας θα εκφωνήσει εξ΄ αποστάσεως ομιλία σε έκτακτη σύνοδο της ολομέλειας του Κοινοβουλίου.
Το Κοινοβούλιο είναι ένθερμος υποστηρικτής των προσπαθειών της Ουκρανίας να ενταχθεί στην ΕΕ και έχει επανειλημμένα καλέσει τα κράτη μέλη της ΕΕ να ξεκινήσουν ενταξιακές συνομιλίες. Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές έχουν τονίσει πολλάκις ότι η Ρωσία πρέπει να αποζημιώσει οικονομικά την Ουκρανία για τις καταστροφές που έχει προκαλέσει, υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τα κατασχεθέντα κρατικά περιουσιακά στοιχεία της Μόσχας για να διευκολύνει την ανοικοδόμηση της χώρας.
Το πρώτο σήμα το έδωσε η Κομισιόν εχθές κατά την συνάντηση των υπουργών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε ότι υποστήριζε από την αρχή την άρση των περιορισμών στα πλήγματα βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος.
Είχε προηγηθεί η συνάντησή του με τον Ουκρανό Πρόεδρο προ λίγων ημερών, όταν συζήτησαν μεταξύ άλλων την αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία.
«Άρα, το ερώτημα είναι, τους παρέχονται αρκετοί πύραυλοι ώστε να κάνουν τη διαφορά στο πεδίο της μάχης;», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας.
Πιο συγκρατημένη εμφανίστηκε η Γαλλία, με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Ζαν-Νοέλ Μπαρό να επισημαίνει:
«Έχουμε πει ανοικτά ότι αυτή ήταν μια επιλογή που θα εξετάζαμε αν ήταν να επιτρέπαμε να πληγεί ένας στόχος από εκεί από όπου η Ρωσία επιτίθεται τώρα στο ουκρανικό έδαφος. Άρα, τίποτα καινούριο».
Στην ανάγκη να υπάρξει πολύ ισχυρή ευρωπαϊκή πολιτική προς την κατεύθυνση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρθηκε προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα εξαρχής τοποθετήθηκε υπέρ της πλήρους στήριξης της στον πόλεμο τον οποίο κατήγαγε η Ρωσία αντίθετα σε κάθε έννοια διεθνούς δικαίου».
Η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Αναλένα Μπέρμποκ χαρακτήρισε σημαντική την απόφαση των ΗΠΑ σε σχέση με την στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία υπογραμμίζοντας ότι «αυτό δεν είναι αναθεώρηση, αλλά εντατικοποίηση αυτού που ήδη έχει παρασχεθεί από άλλους εταίρους»
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής Bild, η γερμανική κυβέρνηση προχώρησε σε παράδοση 4.000 drones στην Ουκρανία, τα οποία αναπτύχθηκαν από τη γερμανική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Helsing.
Νέες κυρώσεις στο Ιράν
Μετά την απόφαση στις 18 Νοεμβρίου για περιοριστικά μέτρα κατά επτά ατόμων και επτά οντοτήτων μετά τις μεταφορές πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών του Ιράν στη Ρωσία,το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προχώρησε ξανά σε επέκταση του πλαισίου .
Οι νέοι κανονισμοί αφορούν τη χρήση λιμανιών και πλοίων για τη μεταφορά ιρανικών μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV), πυραύλων και σχετικών τεχνολογιών.
Η συγκεκριμένη απόφαση εισάγει απαγόρευση εξαγωγής, μεταφοράς, προμήθειας ή πώλησης από την ΕΕ στο Ιράν εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη και την παραγωγή πυραύλων και UAV όπως και την απαγόρευση κάθε συναλλαγής με λιμάνια και κλειδαριές που ελέγχονται από ιρανικές οντότητες ή χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού στη Ρωσία, εκτός από περιπτώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας.
Επιπλέον, το Συμβούλιο ενέκρινε περιοριστικά μέτρα κατά ενός ατόμου και τεσσάρων οντοτήτων μετά τις μεταφορές πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών του Ιράν στη Ρωσία , μεταξύ των οποίων η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν Shipping Lines (IRISL) και ο διευθυντής της , Mohammad Reza Khiabani. Επιπρόσθετα , μέσα στην ανακοίνωση αναφέρονται οι τρεις ρωσικές ναυτιλιακές εταιρείες MG Flot, VTS Broker και Arapax των οποίων τα πλοία εμπλέκονται στη μεταφορά ιρανικών όπλων και πυρομαχικών, συμπεριλαμβανομένων εξαρτημάτων UAV, μέσω της Κασπίας Θάλασσας για τον ανεφοδιασμό των ρωσικών στρατευμάτων που πολεμούν στην Ουκρανία.