Ακόμη τρία χρόνια χρειάζεται να περάσουν, προκειμένου ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα να φθάσει στα επίπεδα της Πορτογαλίας. Ο κατώτατος μισθός από τον Απρίλιο του 2024 βρίσκεται στα 830 ευρώ, όταν σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες είναι διπλάσιος ή και μεγαλύτερος.
Ενδεικτικά, ο κατώτατος μισθός στο Βέλγιο, τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, την Γερμανία προσεγγίζει τα 2.000 ευρώ ή και τα υπερβαίνει. Ο ελληνικός κατώτατος μισθός είναι υψηλότερος μόνο από αυτόν στην Βουλγαρία και την Σλοβακία.
Μισθοί και αντιμετώπιση της ακρίβειας
Όλα αυτά την ώρα που οι εργαζόμενοι «κατεβαίνουν» αύριο στους δρόμους, ζητώντας υψηλότερους μισθούς, αντιμετώπιση της ακρίβειας και αποκατάσταση του Συλλογικού Εργατικού Δικαίου.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι επιθυμεί ο κατώτατος μισθός να φθάσει τα 950 ευρώ το 2027 ενώ μετά θα εφαρμοστεί ένα νέο μοντέλο υπολογισμού. Συγκεκριμένα, ένας αλγόριθμος που θα βασίζεται στα πραγματικά στοιχεία της οικονομίας, θα υπολογίζει την αύξηση που θα εφαρμόζεται.
Άρα μέχρι το 2027, η κυβέρνηση θα «παλέψει» να φθάσουμε το σημερινό κατώτατο μισθό της Πορτογαλίας, ο οποίος σήμερα ανέρχεται στα 956 ευρώ. Βέβαια, η χώρα της Ιβηρικής σε αυτά τα τρία χρόνια θα προχωρήσει και άλλο και έτσι το «κυνηγητό» θα συνεχίζεται…
Ομοιότητες και διαφορές Ελλάδας – Πορτογαλίας
Και γιατί η σύγκριση με την Πορτογαλία; Επειδή πρόκειται για μια χώρα που έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με τη δική μας. Πρόκειται για μια χώρα του Ευρωπαϊκού Νότου, με πληθυσμό περίπου ίσο με της Ελλάδας.
Οι δύο χώρες απαλλάχθηκαν το 1974 από τα δικτατορικά καθεστώτα, μπήκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση με λίγα χρόνια διαφορά (η Ελλάδα το 1980, η Πορτογαλία το 1986) και βρέθηκαν τις επόμενες δεκαετίες να απο-βιομηχανοποιούνται και να καταφεύγουν στην τουριστική «καλλιέργεια».
Xαμένες από την υιοθέτηση του ευρώ, βρέθηκαν στη δίνη της οικονομικής κρίσης του 2008 και στα χέρια της τρόικας. Εάν προσέξουμε όμως τα σημερινά στοιχεία καλύτερα και δούμε την εικόνα μετά από 15 χρόνια από την έναρξη της κρίσης, καταλαβαίνουμε τελικά πως πλέον απέχουμε χιλιόμετρα.
Η αντίστροφη πορεία και ο δρόμος που έχουμε να διανύσουμε
Ενδιαφέρον έχει η σύγκριση Ελλάδας-Πορτογαλίας που έκανε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Παραγωγής, Mιχάλης Στασινόπουλος από το βήμα της 8ης Διάσκεψης της ΕΕΝΕ.
«Η Πορτογαλία τα χρόνια που χάσαμε, κέρδισε αντίστοιχα. Κινηθήκαμε αντίστροφα. Εκεί που ήμασταν 20% πάνω στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, τώρα έχει αντιστραφεί. Η Πορτογαλία έχει διπλάσιες εξαγωγές απ’ την Ελλάδα και έχει μεγαλύτερο έσοδο απ’ τον τουρισμό. Ενώ δηλαδή είχαν και αυτοί το τουριστικό προϊόν βασικό έδωσαν τεράστια σημασία στις εξαγωγές προϊόντων, είναι σχεδόν διπλάσιες απ’ την Ελλάδα.»
Η σύγκριση του κ. Στασινόπουλου αποδεικνύει περίτρανα πως έχουμε πολύ δρόμο ακόμη για να μπούμε στα σημερινά πορτογαλικά «παπούτσια» που πατάνε σε υψηλότερους μισθούς, μεγαλύτερο ΑΕΠ, περισσότερες εξαγωγές.
Δέκα χρόνια για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Εurobank, το 2023 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, δύο χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου και της Ευρωζώνης ήταν στο 88% και στο 83% αντίστοιχα του μέσου όρου της ΕΕ-27.
Η ελληνική οικονομία για να φτάσει στο 83% (από το 67%) του κατά κεφαλήν ΑΕΠ του μέσου όρου της ΕΕ-27 σε 10 χρόνια από σήμερα θα πρέπει να αναπτύσσεται με ρυθμό κατά 2,1 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από τον αντίστοιχο του μέσου όρου της ΕΕ-27 (σε μονάδες αγοραστικής δύναμης).