Σήμερα, Τρίτη (3/12) και ώρα 12:45 ώρα Ελλάδας (10.45, ώρα Ηνωμένου Βασιλείου) αναμένεται να περάσει το κατώφλι της Ντάουνινγκ Στριτ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ώστε να συναντηθεί με τον Βρετανό ομόλογό του Κιρ Στάρμερ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνάντηση των δύο πλευρών αποτελεί ευκαιρία για την επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα.
Η ατζέντα των συνομιλιών
Κυβερνητικά στελέχη που συνοδεύουν τον πρωθυπουργό κάνουν λόγο για μία συνάντηση που αποτελεί ευκαιρία αναβάθμισης των διμερών σχέσεων της Αθήνας με το Λονδίνο.
Πρόκειται επί της ουσίας για ένα «τεστ» που θα πραγματοποιηθεί μέσα σε ένα σκηνικό κρίσιμων γεωπολιτικών εξελίξεων, με το βλέμμα να είναι εστιασμένο κατά κύριο λόγο στο Ουκρανικό.
Κυριάκος Μητσοτάκης και Κυρ Στάρμερ αναμένεται ότι θα θέσουν επί τάπητος, πέραν του ουκρανικού, τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τις βρετανικές σχέσεις, το προσφυγικό μεταναστευτικό, καθώς και τον συντονισμό των δύο χωρών ενόψει της θητείας της Ελλάδας ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη διετία 2025 2026.
Έμφαση επίσης αναμένεται να δοθεί στη συνεργασία στους τομείς της Ναυτιλίας, της έρευνας, της καινοτομίας και του Τουρισμού.
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Κυριάκος Μητσοτάκης και κυρ Στάρμερ αναμένεται ότι θα συζητήσουν και το μείζον ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα. Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι πρόκειται για ένα διαρκές αίτημα το οποίο συζητείται με το Βρετανικό Μουσείο.
Σημειώνεται πως το θέμα ετέθη και στην ενημέρωση των δημοσιογράφων από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει από το πλαίσιο της διεκδίκησης, ειδικά στο θέμα της κυριότητας.
«Είναι ένα διαρκές αίτημα, που συνεχίζουμε να το προβάλουμε. Είναι μία διαδικασία με το Βρετανικό Μουσείο. Προφανώς θα είναι ένα από τα θέματα στη διμερή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Βρετανό ομόλογό του. Θα συνεχίσουμε να προβάλουμε τη συγκεκριμένη διεκδίκηση. Είναι ένα διμερές θέμα με το Βρετανικό Μουσείο», σχολίασε και τόνισε ότι η κυβέρνηση δε θα υποχωρήσει στο πλαίσιο της διεκδίκησης, ειδικά στο θέμα της κυριότητας.