Η σημερινή αμφισβήτηση του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος από τον Παύλο Πολάκη κατά τη διάρκεια της θυελλώδους συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, με τον Κρητικό -ανεξάρτητο βουλευτή που παραμένει μέλος του ΣΥΡΙΖΑ- να δίνει τη σκυτάλη στην εσωκομματική αντιπολίτευση που εκφράζεται από τους «87».
Οι νέες «αναταράξεις» στην αξιωματική αντιπολίτευση, «φέρνουν» λίγο από ΠΑΣΟΚ, που επίσης μέσα στο καλοκαίρι έτρεξε τις διαδικασίες για εκλογή νέου προέδρου το φθινόπωρο. Γιατί στην Κουμουνδούρου μπορεί μέχρι σήμερα να μην είχε τεθεί επισήμως θέμα ηγεσίας όμως, η ατμόσφαιρα μύριζε εδώ και καιρό «μπαρούτι».
Ο «πύραυλος» του Πολάκη
Ουσιαστικά, όμως, ο… πύραυλος που εκτόξευσε ο Πολάκης κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, άνοιξε (ξανά) τις συζητήσεις για νέο πρόεδρο και βύθισε εκ νέου το κόμμα στην εσωστρέφεια.
«Η σημερινή ηγεσία δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις των καιρών», ανέφερε ο Παύλος Πολάκης, ενώ σε άλλο σημείο τόνισε: «Παράγουμε περισσότερη παραπολιτική ύλη παρά πολιτική γραμμή», είπε μεταξύ άλλων ο Πολάκης.
«Απόκρυψη στοιχείων για τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ»
Στη συνέχεια, θέμα ηγεσίας έθεσαν και οι «87», εκ των οποίων 8 αποχώρησαν αρνούμενοι να δώσουν «λευκή επιταγή». Μέσω ανακοίνωσής τους έθεσαν επίσης θέμα ηγεσίας, αποσύροντας και επίσημα τη στήριξή τους σε «ιδέες» που προσβάλλουν τους ίδιους και το κόμμα τους, όπως ανέφεραν μεταξύ άλλων. Μάλιστα η αποχώρησή τους συνοδεύτηκε με μια σειρά καταγγελιών:
«Δεν νομιμοποιούμε διαδικασίες, συμπεριφορές και αποφάσεις, που ευτελίζουν και εμάς ως πρόσωπα και το Κόμμα μας. Στο μοναδικό θέμα της ημερήσιας συζήτησης που αφορούσε τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν δόθηκε καμία πρόταση του Προέδρου και καμία πρόταση βιωσιμότητας, ενώ συνεχίζεται ακόμη και από τα μέλη της Π.Γ. η απόκρυψη στοιχείων γύρω από τα οικονομικά του κόμματος, παρά την αύξηση των εξόδων τον τελευταίο χρόνο».
Σημειώνεται πως οκτώ στελέχη που συμμετέχουν στην Πολιτική Γραμματεία, δηλαδή οι Όλγα Γεροβασίλη, Αλέκος Φλαμπουράρης, Κατερίνα Νοτοπούλου, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιάννης Ραγκούσης, Κώστας Ζαχαριάδης, Ζωή Καρκούλια και Ελένη Συμεωνίδου τάχθηκαν κατά της προεδρικής εισήγησης που αφορά στα κομματικά ΜΜΕ και αποχώρησαν από τη συνεδρίαση.
Αφορμή φαίνεται πως στάθηκε η εισήγηση της Ράνιας Σβήγκου για να παραιτηθούν οι ενδιάμεσοι πέντε στο ψηφοδέλτιο επικρατείας για να μπει ο Κασσελάκης στη Βουλή, η σύγκρουση Πολάκη-Κασσελάκη, αλλά και η πρόταση για τα μίντια.
Το θέμα της έδρας στο Επικρατείας, άνοιξε στην τρικυμιώδη συνεδρίαση η γραμματέας του κόμματος, Ράνια Σβίγκου.
Η σκληρή απάντηση Κασσελάκη
Το βράδυ της Πέμπτης, ο Κασσελάκης προχώρησε στην πρώτη του αντίδραση γύρω από τις ραγδαίες εξελίξεις και απάντησε τόσο στο θέμα ηγεσίας που έθεσε νωρίτερα ο Παύλος Πολάκης, όσο και στην αποχώρηση των «87».
Ο ίδιος έδωσε σκληρή απάντηση στα οχτώ προβεβλημένα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας που πρόσκεινται στην ομάδα των «87» και αποχώρησαν από τη συνεδρίαση του οργάνου. Μέσω μιας μακροσκελούς ανάρτησής του στο Facebook τέθηκε ξεκάθαρα απέναντί τους, αλλά ταυτόχρονα έδειξε την πρόθεσή του να «κλείσει το μέτωπο» με τον Πολάκη.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ ή θα αλλάξει σε ένα σύγχρονο κόμμα των μελών του και των πολιτών ή θα βουλιάξει οριστικά μέσα στις φρουρές και τους φρούραρχους. Όποιος θέλει να ξαναμετρηθούμε, είναι ευπρόσδεκτος. Προσωπικά, θα προτιμούσα να μας επιτρέψουν με αξιοπρέπεια να αναμετρηθούμε με το Αύριο».
Ο κ. Κασσελάκης απαντά στις επικρίσεις των οκτώ μελών της Πολιτικής Γραμματείας που αποχώρησαν από την συνεδρίαση του οργάνου. Κάνει πάντως ξεχωριστή αναφορά στον Παύλο Πολάκη προαναγγέλλοντας ότι θα συναντηθεί μαζί του.
«Δύο μήνες έμεινα ελεύθερος από καθημερινά βέλη στην πλάτη, για να δώσουμε τον αγώνα μας, και το μονοψήφιο ποσοστό των δημοσκοπήσεων, έγινε 15% στις Ευρωεκλογές. Και αυτό με ελάχιστους πόρους.
Και μετά, ξανά τα ίδια.
Μέχρι που σήμερα, στην Πολιτική Γραμματεία, την ώρα που ο κόσμος ανά τη χώρα αποδοκιμάζει τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς του, κάποιοι φρόντισαν πάλι να δώσουν ανάσες στο καθεστώς Μητσοτάκη.
Δε μιλάω για τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος μίλησε σε πολιτική βάση, και για τον οποίο υπάρχει ανοιχτό το θέμα Λινού (που ήδη ερευνώ προσωπικά και θα αποφασίσω νηφάλια όταν θα έχω τα πλήρη στοιχεία). Θα συναντηθώ με τον Παύλο, όπως και να εξελιχθούν τα πράγματα».
Τι φέρνει η επόμενη μέρα
Πλέον, το «φάντασμα» των εσωκομματικών εκλογών επέστρεψε για τον Κασσελάκη με τα μέλη της «ομάδας των 87» να ετοιμάζονται να καταθέσουν δικές τους προτάσεις για την ανα-κατεύθυνση του κόμματος στην επόμενη μέρα, εκφράζοντας ήδη τις αντιρρήσεις τους στις επιλογές και τις στρατηγικές Κασσελάκη.
Έτσι, εξαιρετικά κρίσιμο θεωρείται το επόμενο διάστημα. Η Κεντρική Επιτροπή στις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου και ένα μήνα μετά το συνέδριο του κόμματος που έχει προαναγγελθεί είναι τα κρίσιμα εσωκομματικά ραντεβού όπου θα κριθούν πολλά, ίσως και όλα για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ.
Η Κεντρική Επιτροπή δείχνει να είναι το πρώτο -νέο- μεγάλο «κρας τεστ» για τον Κασσελάκη απέναντι σε όσους τον αμφισβητούν: Ο Πολάκης και η ομάδα των «87» που σήμερα επέλεξαν να αποχωρήσουν πριν από την ψηφοφορία.
Πλέον μένει να φανεί εάν θα υπάρξει και ευθεία αμφισβήτηση ηγεσίας και μετρηθούν δυνάμεις μέσα στην επόμενη συνεδρίαση στο κομματικό όργανο της Κεντρικής Επιτροπής.
Δεύτερο «τεστ» θα είναι το συνέδριο όπου αναμένεται να γίνει το «τελικό ξεκαθάρισμα». Ο Κασσελάκης πάντως σήμερα εμφανίστηκε αποφασισμένος και απόλυτος: «Όποιος θέλει να ΜΕ αμφισβητήσει ας το κάνει στα κομματικά όργανα», είπε.