Στη Δάφνη, λειτουργεί ένα πολύ ιδιαίτερο βιβλιοπωλείο ή πιο σωστά ένας πρωτότυπος βιβλιόκοσμος. Το Booking Hill είναι «κάτι περισσότερο από λέξεις», όπως λέει το μότο του. Και πράγματι. Στον φιλόξενο χώρο του μπορεί κανείς να απολαύσει το βιβλίο του παρέα με τον καφέ ή το ποτό του, ακόμη και να παρακολουθήσει μια σειρά από δραστηριότητες όπως παρουσιάσεις βιβλίων, stand-up comedy και lives.
Το CNN Greece βρέθηκε στο Booking Hill για να παρακολουθήσει μία πολύ ιδιαίτερη δράση, αυτή της Ζωντανής Βιβλιοθήκης.
Πρόκειται για μία βιωματική δράση, όπου οι «αναγνώστες» «διαβάζουν» «ζωντανά βιβλία».
Μην κρίνεις ένα βιβλίο από το εξώφυλλό του
«Η πρώτη φορά που άκουσα για τη Ζωντανή Βιβλιοθήκη ήταν από τη φίλη μου την Ελένη όταν πρωτοανοίξαμε το Booking Hill. Μου είπε “κάνεις ξεχωριστές δράσεις, ξεχωριστά πράγματα και στη Δανία υπάρχει ένα πρότζεκτ που λέγεται Ζωντανή Βιβλιοθήκη”. Αμέσως μπήκα στο διαδίκτυο και άρχισα να ψάχνω και εντυπωσιάστηκα με αυτήν την πραγματικά πρωτότυπη ιδέα. Έμαθα ότι στην Ελλάδα πριν κάποια χρόνια υπήρχε μία ομάδα ανθρώπων που έκανε ζωντανές βιβλιοθήκες, με τη συμμετοχή γνωστών, έτσι αποφασίσαμε με τους συνεργάτες μου να κάνουμε την πρώτη Ζωντανή Βιβλιοθήκη στο Booking Hill που πραγματικά είχε πολύ μεγάλη επιτυχία και αγαπήθηκε πολύ από τον κόσμο», μας λέει η Αναστασία Κορινθίου, μία εκ των ιδιοκτητών του Booking Hill.
Η Ζωντανή Βιβλιοθήκη του Booking Hill έχει την ιδιαιτερότητα ότι τα «βιβλία» δεν έχουν ετικέτες. «Δεν είναι ο μετανάστης, ο άστεγος, η διπολική. Οι τίτλοι που έχουν είναι ο τίτλος που έχουν εμπνευστεί οι ίδιοι και θα είχε η ζωή τους αν ήταν ένα βιβλίο» εξηγεί η Αναστασία Κορινθίου.
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας, για φέτος, Ζωντανής Βιβλιοθήκης, «διαβάσαμε» δύο πολύ ευαίσθητες ιστορίες. Αυτές του Νίκου Νάνου και της Τζουλιάνας Μπούσι.
Το βιβλίο του Νίκου έχει τον τίτλο «Μία πράξη υπευθυνότητας». Ο Νίκος Νάνος αφέθηκε νεογέννητο στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών και στα τρία του υιοθετήθηκε από τη Βαρβάρα και τον Δημοσθένη κόντρα σε όλους και σε όλα. Οι γονείς του τον μεγάλωσαν με πολλή αγάπη μέσα σε ένα υπερπροστατευτικό περιβάλλον, έχοντας αποφασίσει να μην του αποκαλύψουν ποτέ την αλήθεια. Όμως η αλήθεια βγήκε κάποτε στο φως…
«Όταν έμαθα την αλήθεια ήταν σαν να άναψε ένας προβολέας. Σαφώς και μπόρεσα να ερμηνεύσω κάποιες συμπεριφορές. Το περιβάλλον ειδικά της μητέρας μου ήταν άκρως συντηρητικοί άνθρωποι. Το 1983, όταν η μάνα μου έμεινε χήρα, η οικογένειά της τής είπε να μην περιμένει καμία βοήθεια από αυτούς και να με κρατήσει κοντά της για να την γηροκομήσω. “Μας έφερες ένα ξένο παιδί, τώρα θα υποστείς τις συνέπειες”, της έλεγαν», αφηγείται ο Νίκος.
«Το ότι μου απέκρυψαν την αλήθεια ότι ήμουν υιοθετημένος, σε καμία περίπτωση δεν μειώνει την αξία όσων μου έδωσαν οι γονείς μου. Όταν αναγνωρίζεις πραγματικά ό,τι έχουν κάνει για σένα και αισθάνεσαι αγάπη για τους ανθρώπους που σε μεγάλωσαν, έχεις και τη δύναμη να συγχωρήσεις τα λάθη που έχουν κάνει» λέει και καταλήγει «Γι’ αυτό λέω στους γονείς να μην έχουν μυστικά από τα παιδιά τους» καταλήγει.
Η Τζουλιάνα Μπούσι στα «Ψίχουλα Σοκολάτας» μας διηγείται πώς έχασε την όρασή της όταν ήταν μόλις 7 μηνών βρέφος από πολύ υψηλό πυρετό που δεν έπεφτε για μέρες και πώς σχεδόν όλα της τα παιδικά και μαθητικά της χρόνια τα πέρασε σε οικοτροφεία μακριά από την οικογένειά της.
«Γιατί Ψίχουλα Σοκολάτας; Γιατί στο οικοτροφείο στην Αλβανία μοιραζόμασταν κάθε απόγευμα μία LACTA. Όταν πρωτοπήγα εγώ, η μαμά μου μού είχε στείλει από Ελλάδα πολλές σοκολάτες για να τις δώσω στα παιδιά. Αλλά εγώ δεν τις έδωσα. Αποφάσισα ότι για να μην μας τελειώσουν και για να έχουμε και την επόμενη ημέρα σοκολάτα, θα μοιραζόμαστε από μία κάθε μέρα. Και όταν τα παιδιά με ρωτούσαν γιατί δεν τους έδινα μια ολόκληρη σοκολάτα, τους απαντούσα ότι τα πράγματα για να τα γευτούμε θα πρέπει να τα φάμε λίγο-λίγο. Αυτή την τακτική με την σοκολάτα την ακολούθησα γενικά στη ζωή μου και μια φορά που ερωτεύτηκα τρελά και δεν μπόρεσα να την ακολουθήσω, να ξέρετε ότι δεν πήγε πολύ καλά», αφηγείται η Τζουλιάνα που παρά το γεγονός ότι στη ζωή της γνώρισε ανθρώπους γεμάτους αχαριστία εκείνη ήξερε πότε να χαμογελάει.
«Τελικά, εγώ αισθάνομαι ότι δεν έχω καμία σοκολάτα και προσπαθώ να κρατήσω λίγα ψίχουλα», κλείνει το «βιβλίο» της Τζουλιάνας.
«Γέμισε η ψυχή μου»
Με την ολοκλήρωση των δύο αφηγήσεων, ο κόσμος ξεσπάει σε χειροκροτήματα. «Κρεμόμουν από τα χείλη σου» λέει ένας. «Γέμισε η ψυχή μου» λέει κάποιος άλλος. Συγκινημένοι όλοι και όλες πλησιάζουν τα δύο «βιβλία», τους κάνουν ερωτήσεις και τους ευχαριστούν που μοιράστηκαν μαζί τους την ιστορία τους.
«Κάθε άνθρωπος έχει να πει μία ιστορία και αξίζει να την ακούσεις, γιατί έτσι μπαίνεις στη θέση τους και αυτό σε αλλάζει, σου δίνει ώθηση να προσπαθήσεις κι εσύ», μας λέει η Κάτια και ο Γιώργος που παρακολούθησαν τη δράση. «Νιώθω πιο γεμάτος», λέει ο Μιχάλης, «Καταλαβαίνεις ποιες είναι οι πραγματικές δυσκολίες» τονίζει η Γεωργία με την Ελένη να προσθέτει ότι η αξία της Ζωντανής Βιβλιοθήκης είναι η διάδραση που έχει ο «αναγνώστης» με το «βιβλίο».
Την δράση παρακολούθησε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Δάφνης-Υμηττού Κώστας Σαμάντης και η αντιδήμαρχος επικοινωνίας Βάσω Μπούζη που την χαρακτήρισαν «ξεχωριστή», υποστηρίζοντας ότι έχει στοιχεία ομαδικής ψυχοθεραπείας.
Γιατί γίνεται κάποιος Ζωντανό Βιβλίο
Στην ερώτηση «Γιατί επέλεξες να γίνεις Ζωντανό Βιβλίο» παίρνουμε διαφορετικές απαντήσεις. Η Τζουλιάνα Μπούσι υποστηρίζει ότι δεν ήθελε να γίνει Ζωντανό Βιβλίο και ότι απλά ήθελε πολύ να έρθει το πρότζεκτ στην Ελλάδα αλλά τελικά συνειδητοποίησε ότι της αρέσει να μοιράζεται εμπειρίες με άλλους ανθρώπους. Για τον Νίκο Νάνο λειτούργησε σαν ένα είδος δημόσιας ψυχανάλυσης, ενώ πιστεύει ότι η Ζωντανή Βιβλιοθήκη δεν είναι απλώς διασκέδαση αλλά ψυχαγωγία.
«Η ζωή γράφει τα πιο μαγικά σενάρια»
Όλοι και όλες όσοι βρέθηκαν το βράδυ της Τρίτης 26/11 στο Booking Hill συμφωνούν ότι η Ζωντανή Βιβλιοθήκη πρέπει να συνεχιστεί γιατί «η ανάγνωση ενός ζωντανού βιβλίου είναι πολύ πιο συναρπαστική από ένα βιβλίο που μπορεί να έχει γεννήσει η φαντασία ενός συγγραφέα καθώς η ζωή γράφει τα πιο μαγικά σενάρια», όπως λέει στο CNN Greece η ιδιοκτήτρια του Booking Hill Αναστασία Κορινθίου.
«Με ενδιαφέρει να συνεχιστεί η δράση γιατί πιστεύω πως και στη ζωή όπως και στα βιβλία όλα έχουν μία δεύτερη ανάγνωση. Κάθε βιβλίο αν το διαβάσεις μία δεύτερη φορά μετά από κάποιο καιρό μπορεί να σου αφήσει μία τελείως διαφορετική αίσθηση. Έτσι και οι άνθρωποι αξίζουν μία δεύτερη ανάγνωση, μία δεύτερη ευκαιρία ώστε να προσεγγίσουμε τι είναι αυτό που τους έκανε αυτό που είναι σήμερα, ποια είναι τα βιώματά τους, ποιες ήταν οι συνθήκες στη ζωή τους, ποιο ήταν αυτό το χθες που έγινε το σήμερα που δεν τους ορίζει αλλά ίσως μπορεί να αλλάξει το μέλλον και το αύριό τους», καταλήγει.
- Αν ενδιαφέρεστε να παρακολουθήσετε τη Ζωντανή Βιβλιοθήκη, ακολουθείστε το Booking Hill στα social media (Facebook: Booking Hill, Instagram: @booking_hill) ή καλέστε στο 210-9701503.