Τουρκολιβυκό μνημόνιο: «Σφήνα» η Αθήνα σε Τουρκία και Λιβύη – Στην Ελλάδα την Τετάρτη ο Μένφι


Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι εξελίξεις με επίκεντρο τη Λιβύη, και θα καταδειχθεί σε λίγες μέρες, εάν υπάρξει η χρυσή τομή ή όχι, αναφορικά με το ανυπόστατο και παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας πραγματοποίησε πολύ σημαντικές επαφές στη Βεγγάζη, επιδιώκοντας να μην κυρωθεί το τουρκολιβυκό μνημόνιο από την Λιβυκή Βουλή, η οποία ελέγχεται από τον Χαφτάρ. Στη Βεγγάζη κυριαρχεί η φατρία του στρατηγού Χαφτάρ, τον οποίο δεν είδε ο Δένδιας πράγμα που πυροδοτεί σενάρια.

Οι πληροφορίες του vradini.gr αναφέρουν ότι ο Έλληνας ΥπΕξ απέφυγε να συναντήσει τον Χαφτάρ, κατόπιν συνεννοήσεως, ώστε να δοθεί η εικόνα της θεσμικής αναγνώρισης στη νέα κυβέρνηση αλλά και της εκπροσώπησής της στις συνομιλίες με την Αθήνα. 

Ήτοι, ο Χαφτάρ αποτελεί μέρος του προβλήματος του διχασμού στη Λιβύη, και μια επίσημη συνάντηση μαζί του δεν βοηθά καμία από τις δυο πλευρές, σύμφωνα με  διπλωμάτη, συνομιλητή του vradini.gr.

Η ίδια πηγή επισήμανε ότι “η κίνηση αυτή έχει υψηλή σημειολογική αξία τόσο για την Ελλάδα όσο και για το ρόλο που επιφυλάσσουν στον στρατάρχη ΗΠΑ, Αίγυπτος και ΕΕ”.

Την Τετάρτη θα βρίσκεται στην Αθήνα ο Λίβυος προσωρινός πρόεδρος Μένφι, ενώ ο πρωθυπουργός της Λιβύης βρίσκεται στην Άγκυρα ηγούμενος μιας μεγάλης αντιπροσωπείας με υπουργούς και στελέχη, προκειμένου να έχει συζητήσεις με τον Ταγίπ Ερντογάν, και σύμφωνα με τους Τούρκους να κλείσει μαζί το ένα κολοσσιαίο πακέτο ενεργειακών συμφωνιών που μετατρέπουν την Τουρκία σε κυρίαρχη ενεργειακή δύναμη στην Κυρηναϊκή. 

Πληροφορίες του vradini.gr αναφέρουν ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να προσφέρει μια πολύ καλή συμφωνία στη Λιβύη, έστω και σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων με μια πρώτη ανάγνωση, που θα δώσει όμως  το δικαίωμα στην Αθήνα να “μεγαλώσει” την ΑΟΖ της, σε σημεία που μπλοκάρει τώρα το τουρκολιβυκό μνημόνιο υπέρ της Άγκυρας. 

Η Αθήνα ξέρει ότι δεν είναι δυνατή η ακύρωση του μνημονίου και επιδιώκει να μπει «σφήνα» μέσα στο παιχνίδι Άγκυρας-Τρίπολης, ώστε να αναδιαμορφώσει τον χάρτη των συσχετισμών και και μπορέσει να καρπωθεί κάποια οφέλη, σε σχέση με την σημερινή κατάσταση που διαμόρφωσε το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Η σημαντικότερη επαφή που είχε σήμερα ο Νίκος Δένδιας ήταν με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Hussein Atiya Abdul Hafeez Al-Qatrani ο οποίος είναι της επιρροής Χαφτάρ και δεν αναγνωρίζει το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Ο Νίκος Δένδιας ευχαρίστησε τον συνομιλητή του ο οποίος επισήμανε ότι η Βουλή τους δεν έχει κυρώσει το μνημόνιο και αυτό αποτελεί ένα αισιόδοξο σενάριο.

“Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω, κύριε Αναπληρωτή Πρωθυπουργέ, για την ευθεία τοποθέτησή σας για το παράνομο «μνημόνιο» που υπεγράφη από τη Διοίκηση του GNA και την Τουρκία για τις θαλάσσιες ζώνες. Και να σας ευχαριστήσω που μου θυμίσατε αυτό που μας είναι ήδη γνωστό, την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων να μην κυρώσει αυτό το παράνομο «μνημόνιο». Η Ελλάδα είναι στη διάθεση της Λιβύης για να συμφωνήσουμε στις θαλάσσιες ζώνες μας. Είχαμε φτάσει, άλλωστε, όπως πολύ σωστά μου είπατε, εξαιρετικά κοντά το 2010. Δεν απέμεναν παρά ελάχιστα πράγματα για να ολοκληρωθεί τότε αυτή η συμφωνία.

Και βέβαια, είμαστε εδώ για να ενεργοποιήσουμε όλο το πλαίσιο των συμφωνιών με τη Λιβύη και να συνάψουμε και καινούριες συμφωνίες για να βοηθήσουμε με όποιο τρόπο μπορούμε στην ανοικοδόμηση της χώρας” είπε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε:

“Η Ελλάδα υποστήριζε πάντοτε ότι η λύση του προβλήματος στη Λιβύη πρέπει να προέλθει από την άμεση υποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και των ξένων μισθοφόρων από το έδαφος της Λιβύης.  Αυτό πρέπει να γίνει αμέσως και ο Λιβυκός λαός να είναι υπεύθυνος για την τύχη της χώρας του”.

Πάντως πριν λίγες ώρες ο Τούρκος υπουργός ενέργειας και φυσικών Πόρων, Φατίχ Ντονμέζ ανακοίνωσε ότι η χώρα του αποφάσισε να αναπτύξει στενή συνεργασία με τη Λιβύη, ιδίως στους τομείς έρευνας και εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ο Φατίχ Ντόνμεζ συναντήθηκε με τον ομόλογο του της Λιβύης, Muhammed Ahmed Oun και μετά ο ίδιος σε ανάρτησή στο λογαριασμό του στο Twitter, ανέφερε: «Είχαμε μια αποτελεσματική συνάντηση με τον Υπουργό Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, κ. Muhammed Ahmed Oun. Αποφασίσαμε να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας, ειδικά στον τομέα του πετρελαίου και φυσικού αερίου».

Όπως λένε έμπειροι διπλωμάτες, η Τουρκία ετοιμάζει μεγάλα σχέδια για έρευνες και εξορύξεις τόσο στην ΑΟΖ της Λιβύης όσο και στο έδαφος, αλλά το πρόβλημα για την Άγκυρα είναι πως στις περιοχές αυτές το έλεγχο τον έχει ο στρατηγός Χαφτάρ.



Πηγή