Άγκυρα: Τι συμφωνήθηκε μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας – Τι ισχύει για το τουρκολιβυκό μνημόνιο


Σημαντικές συμφωνίες υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Λίβυου πρωθυπουργού Abdul Hamid Dbeibeh στην Άγκυρα όπου επικεφαλής αντιπροσωπείας 14 υπουργών συναντήθηκε με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως ανέφεραν σε αναρτήσεις τους μέλη της λιβυκής αντιπροσωπείας στο Twitter, στην Άγκυρα υπογράφτηκαν: 

1- Πρωτόκολλο για τη δημιουργία σταθμού παραγωγής ενέργειας στη Λιβύη.

2- Μνημόνιο συμφωνίας για τη δημιουργία τριών σταθμών παραγωγής ενέργειας στη Λιβύη.

3- Μνημόνιο συμφωνίας για τη δημιουργία νέου τερματικού σταθμού επιβατών στο αεροδρόμιο της Τρίπολης

4- Μνημόνιο συμφωνίας για την κατασκευή ενός νέου εμπορικού κέντρου στην πρωτεύουσα Τρίπολη.

5 – Μνημόνιο συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της κυβέρνησης εθνικής ενότητας στο κράτος της Λιβύης σχετικά με τη στρατηγική συνεργασία στον τομέα των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Το ενδιαφέρον της επίσκεψης για τα ελληνικά συμφέροντα συνοψίζεται στην παρακάτω δήλωση του Λίβυου πρωθυπουργού Dbeibeh:

“Όσον αφορά τις συμφωνίες που υπογράφηκαν μεταξύ των δύο χωρών, ιδίως των θαλάσσιων, επιβεβαιώνουμε την εγκυρότητα των πλαισίων στα οποία βασίστηκαν αυτές οι συμφωνίες και ότι επιτυγχάνουν τα συμφέροντα και των δύο χωρών. Ταυτόχρονα, και προωθούμε έναν μεσογειακό διάλογο στον οποίο οι ενδιαφερόμενες χώρες συζητούν πώς να επιτύχουν το συμφέρον όλων” είπε ο Λίβυος πρωθυπουργός, χρυσώνοντας το χάπι στην Αθήνα, αφού ανακοίνωσε “μεσογειακό διάλογο για το συμφέρον όλων”.  

Πέραν τούτων το μείζον για την οικονομία της γειτονικής χώρας ήταν ότι επιστρέφουν οι τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες στη Λιβύη. Συγκεκριμένα συμφωνήθηκε “η ολοκλήρωση της τρίτης περιφερειακής οδού στην Τρίπολη. Ο Υπουργός Στέγασης & Κατασκευών Al-Ghawi συζητά με τον Τούρκο Υπουργό Περιβάλλοντος και Αστικοποίησης Karum, στην Άγκυρα, τον μηχανισμό για την επιστροφή των τουρκικών εταιρειών για να συνεχίσουν τα έργα” ανέφερε σε ανάρτησή του ο Λίβυος υπουργός Στέγασης.



Πηγή