Ντμπεϊμπά σε Ερντογάν για τουρκολιβυκό μνημείο: Πρέπει να γίνει διάλογος με τις άλλες χώρες της περιοχής


Στα σχέδια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για αποκλειστική συνεργασία στην περιοχή της Μεσογείου με τη Λιβύη έβαλε χθες «φρένο» ο μεταβατικός πρωθυπουργός της χώρας, Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα.

Παρόλο που ο Τούρκος πρόεδρος επέμεινε στο τουρκολιβυκό μνημόνιο για πρώτη φορά παρατηρήθηκε μια διαφοροποίηση της Λιβύης.

Ο κ. Ερντογάν δήλωσε: «Το μνημόνιο καθορισμού περιοχών θαλάσσιας ευθύνης, το οποίο υπογράψαμε με τη Λιβύη που είναι γείτονάς μας στη Μεσόγειο, έχει εξασφαλίσει το εθνικό συμφέρον, αλλά και το μέλλον των δύο χωρών. Ο αξιότιμος αδερφός μου, Ντμπεϊμπά, έχει επαναλάβει πολλές φορές, πως το μνημόνιο αυτό είναι σύμφωνο με τα συμφέροντα της Λιβύης. Τα υπόλοιπα λόγια για εμάς είναι περιττά. Σήμερα επιβεβαιώσαμε την αποφασιστικότητά μας στο θέμα αυτό».

O μεταβατικός πρωθυπουργός της Λιβύης υπογράμμισε ότι ναι μεν η συμφωνία είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών, ωστόσο βάζει έναν «αστερίσκο», που είναι ο διάλογος με τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής. 

«Συζητήσαμε πολλές συμφωνίες, όμως τονίσαμε πως η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για τον καθορισμό θαλάσσιων περιοχών ευθύνης, είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών και μιλήσαμε για την έναρξη του διαλόγου με όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες, ο οποίος θα είναι προς το συμφέρον όλων», σημείωσε ο Ντμπεϊμπά. 

Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν επίσης σειρά συμφωνιών που έχουν στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας, ιδίως της οικονομικής, μεταξύ των δύο χωρών.

Τουρκικές εταιρείες θα διαδραματίσουν «σημαντικό ρόλο στην ανοικοδόμηση της Λιβύης», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Λιβύης, ο οποίος πρόκειται να συναντηθεί σήμερα με Τούρκους επιχειρηματίες.

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε επίσης ότι η χώρα του θα παράσχει 150.000 δόσεις εμβολίου κατά της Covid-19 στη Λιβύη, που έχει πληγεί έντονα από την πανδημία.Πηγή