Ελλάδα: Προσωρινός ΑΜΚΑ από τα ΚΕΠ για τη διάθεση self-test

Τροπολογία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης προβλέπει τη χορήγηση προσωρινού ΑΜΚΑ από τα ΚΕΠ σε πολίτες που δεν διαθέτουν ΑΦΜ ή Αστυνομική Ταυτότητα, προκειμένου να μπορούν να προμηθευτούν self-test, να καταχωρήσουν το αποτέλεσμα και να εκδώσουν τη δήλωση του αποτελέσματος. Σημειώνεται ότι η τροπολογία κατατέθηκε στη Βουλή και ψηφίζεται αύριο, 15 Απριλίου. Στην τροπολογία καθορίζεται και η διαδικασία για να οριστεί άμεσα ραντεβού εμβολιασμού για τον κορωνοϊό, σε όσους απέκτησαν προσωρινό ΑΜΚΑ και παρότι εμπίπτουν στον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό της αρμόδιας Επιτροπής δεν έλαβαν ενημέρωση για τον προγραμματισμό του.

Τι έγγραφα χρειάζονται για να πάρει κάποιος προσωρινό ΑΜΚΑ για self test: Ειδικό δελτίο ταυτότητας ομογενούς, ληξιαρχική πράξη γέννησης, διαβατήριο, προσωρινό ή οριστικό τίτλο διαμονής ή κάποιο άλλο έγγραφο ταυτοποίησης.

Επιπλέον, η τροπολογία ορίζει τους Δήμους ως φορείς διενέργειας rapid test, με την υποχρέωση ηλεκτρονικής καταγραφής των αποτελεσμάτων στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών μέσω του συμβεβλημένου ιατρικού προσωπικού τους, ενώ παράσχει και τη δυνατότητα πρόσληψης του κατάλληλου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, παρατείνοντας το χρόνο ισχύος των συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Προβλέπεται, δε, και δυνατότητα προμήθειας ταχέων διαγνωστικών τεστ με απευθείας διαπραγμάτευση, στην περίπτωση που ο ΕΟΔΥ δεν μπορεί να διαθέσει τον αναγκαίο αριθμό.

Πηγή: athensvoice