Κυπριακό: Το αγγλικό σχέδιο που τίναξε στον αέρα την πενταμερή


Τον καθοριστικό και υπονομευτικό ρόλο της Βρετανίας στην αποτυχία της  άτυπης πενταμερούς διάσκεψης της Γενεύης αποκαλύπτουν πληροφορίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες.

Τη βρετανική πρόθεση για στήριξη των τουρκοκυπρίων την γνώριζαν από την αρχή η ελληνική και ελληνοκυπριακή πλευρά, και προσπάθησαν να την ματαιώσουν με κατ’ιδίαν συναντήσεις τόσο του Νίκου Δένδια όσο και του Νίκου Αναστασιάδη με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ.

Για να αντιληφθεί κανείς την σημασία που απέδωσαν οι Βρετανοί στη διάσκεψη να σημειώσουμε ότι η αντιπροσωπεία τους θεωρήθηκε από τον αγγλικό τύπο “βαρύ πυροβολικό” της αγγλικής διπλωματίας.

Συγκεκριμένα ο Ντομινίκ Ράαμπ πλαισιώθηκε στην Γενεύη από τον Ύπατο Αρμοστή στη Λευκωσία Στίβεν Λίλι, τον αναπληρωτή πολιτικό διευθυντή του Foreign Office Έιτζεϊ Σάρμα, που πραγματοποίησε πολλές επισκέψεις στην Κύπρο τους τελευταίους μήνες, τον αναπληρωτή μόνιμο αντιπρόσωπο του Ηνωμένου Βασιλείου στα Ηνωμένα Έθνη Τζόναθαν Άλεν, που είχε κεντρικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις του 2017, την ειδική σύμβουλό του Μπεθ Άρμστρονγκ, τον γραμματέα Τύπου του Υπουργού Εξωτερικών Γκρεγκ Σουίφτ που τον είχε συνοδεύσει στην πρόσφατη επίσκεψη στην Κύπρο και έναν ιδιαίτερο γραμματέα του.

«Θα παίξουμε τον πλήρη μας ρόλο στην επίλυση του Κυπριακού».  «Αυτές οι δηλώσεις αντιπροσωπεύουν την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου», ήταν από τις πρώτες κουβέντες που είπε ο Ντομινίκ Ράαμπ δίνοντας έτσι το στίγμα των προθέσεών του.

Βετεράνοι διπλωμάτες ανέφεραν σε συνομιλητές τους ότι οι Άγγλοι θεωρούν το κυπριακό “δικό τους” ζήτημα.
Θεωρούν πως, όπως η Αγγλία είναι ο δημιουργός του Κυπριακού και ο αρχηγός που είναι υπεύθυνος για διευθέτησή του, είναι και πάλι η Αγγλία, που θα το λύσει. 

Σύμφωνα με πληροφορίες λοιπόν, η Αγγλία παρουσίασε ένα σχέδιο στο τραπέζι,  όμοιο με αυτό που δημιουργήθηκε το Ηνωμένο Βασίλειο. 

Σύμφωνα με αυτό όπως το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελείται από: την Αγγλία,  την Ουαλία, τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία (δηλαδή μια συνομοσπονδία τρόπον τινά) κάπως έτσι θα πρέπει να γίνει και με την Κύπρο “ώστε να είναι όλοι ευχαριστημένοι”. 

Όσο το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτά τα μεμονωμένα κράτη δεν εκπροσωπήθηκαν στην ΕΕ, επειδή βρισκόταν κάτω από την ομπρέλα του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά κάθε κράτος έχει τη δική του μονάδα ασφαλείας, τη συνέλευση και τη Διοίκηση.  Ξεχωριστές πολιτείες στο εσωτερικό αλλά ένα κράτος στο εξωτερικό. Ένα είδος αποκεντρωμένου μοντέλου ομοσπονδίας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης το αγγλικό σχέδιο ήταν το εξής:

1- Υπάρχουν δύο κοινότητες στην Κύπρο από το 1960. Οι δύο ξεχωριστές κυρίαρχες κοινότητες (Community States)  που υπάρχουν σήμερα οι οποίες θα σχηματίσουν την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Κύπρου. Θα το κάνουν ακριβώς όπως και στη συμφωνία του 1960. Μόλις καθιερωθεί, θα θεωρείται φυσικό μέλος της ΕΕ και των Ηνωμένων Εθνών.

2- Το κοινό ομοσπονδιακό κράτος θα εξουσιοδοτείται σε θέματα όπως η εξωτερική πολιτική, η οικονομία, η ασφάλεια και η ιθαγένεια. Θα υπάρχουν 6 έως 3 υπουργικά συμβούλια και θα έχουν δύο συμπροέδρους ισότιμου καθεστώτος. Ο διορισμός αυτών των μελών του υπουργικού συμβουλίου είναι είτε το βελγικό μοντέλο (κάθε κοινότητα διορίζει τον δικό της υπουργό) είτε το μοντέλο της Βόρειας Ιρλανδίας (διορίζεται σύμφωνα με το ποσοστό εκπροσώπησης των πολιτικών κομμάτων στο κοινοβούλιο).



Πηγή