Σε ποινές φυλάκισης από τρία έως 16 χρόνια καταδικάστηκαν από γαλλικό δικαστήριο επτά άνδρες και μια γυναίκα για το ρόλο τους σε εκστρατεία μίσους που οδήγησε στη δολοφονία του καθηγητή Σαμουέλ Πατί τον Οκτώβριο του 2020 σε προάστιο του Παρισιού.
Η επίθεση πραγματοποιήθηκε μετά από αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ισχυρίζονταν ψευδώς ότι ο Πατί είχε δείξει στους μαθητές του άσεμνες εικόνες του Προφήτη Μωάμεθ κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος για την ελευθερία του λόγου.
Ο Τσετσενικής καταγωγής ριζοσπαστικοποιημένος μουσουλμάνος Αμπντουλάχ Αζόροφ δολοφόνησε τον Πατί, καθηγητή ιστορίας και γεωγραφίας, σε σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο προάστιο Κονφλάν σεν Ονορίν του Παρισιού.
Ο Ανζόροφ πυροβολήθηκε στη σκηνή από την αστυνομία λίγα λεπτά μετά τη δολοφονία του 47χρονου.
Αφορμή στάθηκαν οι ισχυρισμοί που κυκλοφορούσαν στο διαδίκτυο ότι λίγες ημέρες νωρίτερα ο Πατί είχε διατάξει τους μουσουλμάνους να αποχωρήσουν από μια τάξη 13χρονων μαθητών, πριν προβάλει τις εικόνες του προφήτη Μωάμεθ.
Στην πραγματικότητα, ο Πατί είχε κάνει μάθημα για την ελευθερία του λόγου και πριν δείξει μία από τις αμφιλεγόμενες εικόνες που δημοσίευσε για πρώτη φορά το περιοδικό Charlie Hebdo, συμβούλευσε τους μαθητές να αποστρέψουν το βλέμμα τους αν φοβόντουσαν ότι θα προσβληθούν.
Ελλείψει του δολοφόνου, η δίκη αυτή αφορούσε ανθρώπους που του παρείχαν υποστήριξη, ηθική ή υλική.
Επί επτά εβδομάδες, το δικαστήριο άκουσε πώς το ψέμα μιας 13χρονης μαθήτριας ξέφυγε από τον έλεγχο χάρη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Μεταξύ αυτών που καταδικάστηκαν την Παρασκευή (20/12/2024) ήταν και ο πατέρας της μαθήτριας καθώς εκείνη ξεκίνησε μια διαδικτυακή εκστρατεία εναντίον του δασκάλου και επιστράτευσε τη βοήθεια ενός ριζοσπάστη ισλαμιστή ακτιβιστή ο οποίος έχει επίσης καταδικαστεί.
Δύο φίλοι του δράστη που ήταν μαζί του όταν αγόραζε όπλα κρίθηκαν επίσης ένοχοι, όπως και τέσσερα άτομα με τα οποία μοιραζόταν μηνύματα σε μια ριζοσπαστική γραμμή συνομιλίας.
Η υπεράσπιση είχε υποστηρίξει ότι κανένας από τους οκτώ δεν είχε ιδέα για τις προθέσεις του Ανζόροφ και ότι τα λόγια και οι πράξεις τους έγιναν εγκληματικές μόνο όταν αυτός πραγματοποίησε την πράξη του.
Όμως ο δικαστής αποφάσισε ότι η απουσία πρόγνωσης δεν αποτελεί υπεράσπιση, επειδή αυτό που έκαναν είχε ως αποτέλεσμα την υποκίνηση.