Τις ημέρες των εορτών αξιοποιούν στο ΣΥΡΙΖΑ και δη ο Σωκράτης Φάμελλος προκειμένου να εγκαινιάσουν την πολιτική τους εξόρμηση σε συνδυασμό με την ανασυγκρότηση των Οργανώσεων Μελών και των Νομαρχιακών Επιτροπών.
Παραλλήλως, στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και η Συνταγματική Αναθεώρηση που θα εκκινήσει εντός του 2025 θα δώσουν τις κατάλληλες αφορμές ώστε να αποδειχθεί ποιος πραγματικά επιθυμεί και ποιος όχι τη συγκρότηση προοδευτικού μετώπου.
Ο αριθμός βουλευτών που εξασφαλίζει την αξιωματικη αντιπολίτευση
Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνουν με νόημα πως αν, για παράδειγμα, το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ στηρίξει την υποψηφιότητα που θα επιλέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή την Αναθεώρηση του άρθρου 16 για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων θα έχει αφήσει στο ΣΥΡΙΖΑ την ουσιαστική αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας, ανεξαρτήτως αν αυτό γίνει και τυπικά μέσω της επιστροφής κάποιων έστω βουλευτών της Νέας Αριστεράς.
Στο ίδιο μήκος κύματος, θεωρούν πως μόνο αν φτάσουν τον αριθμό «35» στην Κοινοβουλευτική Ομάδα- σήμερα αριθμούν 26- θα μπορούν να είναι βέβαιοι ότι δεν θα απωλέσουν εκ νέου το στάτους της αξιωματικής αντιπολίτευσης από νέες ανεξαρτητοποιήσεις ή από προσχωρήσεις στο ΠΑΣΟΚ.
Κίνημα Δημοκρατίας: Οι «σίγουροι» και το πρόσωπο – έκπληξη
Την ίδια ώρα, η προαναγγελία από τον Στέφανο Κασσελάκη πως το Κίνημα Δημοκρατίας θα αποκτήσει τη δική του Κοινοβουλευτική Ομάδα στις αρχές του 2025 ανακατεύει ακόμα περισσότερο την πολιτική τράπουλα.
Ποιοι μπορεί να την αποτελέσουν, πέρα από τους πέντε που ήδη λειτουργούν ως άτυπη Κ.Ο., δηλαδή τους Θεοδώρα Τζάκρη, Γιώτα Πούλου, Ραλλία Χρηστίδου, Κυριακή Μάλαμα και Αλέκο Αυλωνίτη;
Σχεδόν σίγουρος θα πρέπει να θεωρείται ο Βαγγέλης Αποστολάκης, ο οποίος είχε αποστασιοποιηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα προσπαθώντας να βρει κι ένα modus vivendi με τον διευθυντή του γραφείου Κασσελάκη, Μανώλη Καπνισάκη.
Οι υπόλοιποι υποψήφιοι είναι οι Γιάννης Σαρακιώτης και οι δύο ανεξάρτητοι βουλευτές, προερχόμενοι από την Πλεύση Ελευθερίας Αρετή Παπαΐωάννου και Μιχάλης Χουρδάκης (μητέρα και γιος).
Από εκεί και πέρα τίποτα δεν αποκλείεται για τον Βασίλη Κόκκαλη και την Νίνα Κασιμάτη, μολονότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο ΣΥΡΙΖΑ κι ο βουλευτής Λαρίσης, μάλιστα, έχει αναλάβει τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης.
Στον Ταύρο, επίσης, δεν αποκλείουν, κάθε άλλο, την έλευση και των Ράνιας Θρασκιά και Πέτρου Παππά.
Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να γίνει και η έκπληξη με τον ανεξάρτητο βουλευτή, προερχόμενο από τη ΝΔ, Μάριο Σαλμά η δημόσια ρητορική του οποίου το τελευταίο χρονικό διάστημα συμπίπτει με αυτή του κ. Κασσελάκη.