Ήπειρος: Η Άρτα τιμά τον πεσόντα Σμηναγό Αναστάσιο Μπαλατσoύκα

Με απόφαση της Δημοτικής Αρχής, η Άρτα τιμά τον πεσόντα σε ώρα καθήκοντος Σμηναγό Αναστάσιο Μπαλατσούκα, με προτομή και ονοματοδοσία πλατείας στην περιοχή Τρίγωνο, Οδός Παπαβασιλείου. Τα αποκαλυπτήρια θα γίνουν την Πέμπτη 26 Αυγούστου, στις 10:15 το πρωί.  Είχε προηγηθεί σχετική εισήγηση του Αντιδημάρχου Κώστα Χαρακλιά, που έγινε αμέσως αποδεκτή από τον Δήμαρχο, Χρήστο Τσιρογιάννη. Όπως δήλωσε κατά την εισήγησή του ο Αντιδήμαρχος «Η Δημοτική μας Αρχή και προσωπικά ο Δήμαρχος, Χρήστος Τσιρογιάννης, έχει αποδείξει ότι ξέρει να αναγνωρίζει και να τιμά τους ήρωες της πατρίδας μας».

Ο Σμηναγός Αναστάσιος Μπαλατσούκας, έχασε την ζωή του στις 26 Αυγούστου του 2010 κατά την διάρκεια εκπαιδευτικής άσκησης της 340 Μοίρας στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, δυτικά της νήσου Χρυσή.

Το μονοθέσιο αεροσκάφος F-16C του Σμηναγού από την Άρτα Αναστάσιου Μπαλατσούκα συγκρούστηκε στον αέρα με ένα διθέσιο F-16D, στο οποίο επέβαιναν ο Σμηναγός Σήφης Αναστασάκης και ο Ανθυποσμηναγός Παύλος Βοτζάκης.

Ο Σγος Ιωσήφ Αναστασάκης, 35 ετών, έγγαμος με μία κόρη, με σύνολο ωρών πτήσεως 1.955 εκ των οποίων οι 1456 ώρες σε F-16, τραυματίστηκε και νοσηλεύθηκε για τρεις ημέρες σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο.

Ο Ανθσγος Παύλος Βοτζάκης, 25 ετών, ανύπαντρος, με σύνολο ωρών πτήσεως 431 εκ των οποίων οι 119 ώρες σε F-16, δεν τραυματίστηκε ενώ για προληπτικούς λόγους, είχε μεταφερθεί στο 251ΓΝΑ στην Αθήνα.

Από μικρό παιδί του άρεσαν τα αεροπλάνα. Κάποια μέρα ήθελε να πετάξει σαν τον αετό, λεύτερος και δυνατός. Μπήκε στην σχολή Ικάρων το 1997 και για 13 ολόκληρα χρόνια διέσχιζε τους ελληνικούς ουρανούς. Ήταν ένας από τους καλύτερους και πιο έμπειρους χειριστές των F-16. Τον χαίρονταν οι δικοί του, τον αγαπούσαν οι φίλοι του και τον θαύμαζαν όσοι τον ήξεραν.

Σε έκταση που παραχωρήθηκε από το Δήμο Νικολάου Σκουφά το έτος 2010 στην Αερολέσχη Δυτικής Ελλάδας, σε περιοχή των Κολομοδίων της Αγίας Παρασκευής Άρτας κατασκευάστηκε το αεροδρόμιο το οποίο πήρε επίσημα από το υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων την ονομασία «Αεροδρόμιο Αράχθου Σμηναγός (Ι) Αναστάσιος Μπαλατσούκας», αποδίδοντας φόρο τιμής στον πεσόντα Σμηναγό από την Άρτα.