Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν έφτασε σήμερα, Τρίτη 27/08 στο Πεκίνο, πραγματοποιώντας μια σπάνια επίσκεψη, σε μια περίοδο που η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες επιχειρούν να συντηρήσουν τον μεταξύ τους διάλογο παρά τις διενέξεις και με φόντο εντάσεις με σημαντικούς συμμάχους της Ουάσινγκτον στην Ασία.
Η Ιαπωνία, η οποία έχει υπογράψει συνθήκη ασφαλείας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέπτυξε χθες, Δευτέρα, καταδιωκτικά αεροσκάφη μετά την πρωτοφανή παρείσφρηση κινεζικού στρατιωτικού αεροσκάφους στον εναέριο χώρο της. Το επεισόδιο αυτό θεωρείται από το Τόκιο «σοβαρή παραβίαση» της κυριαρχίας του.
Από την πλευρά τους, οι Φιλιππίνες, οι οποίες συνδέονται με τις Ηνωμένες Πολιτείες με συνθήκη αμοιβαίας άμυνας, ανακοίνωσαν σήμερα ότι η Κίνα είναι «αυτή που διαταράσσει περισσότερο» την ειρήνη στην περιοχή, έπειτα από μια σειρά αντιπαραθέσεων στη Νότια Σινική Θάλασσα με κινεζικά πολεμικά πλοία.
Η επίσκεψη του Τζέικ Σάλιβαν στην Κίνα, η οποία πρόκειται να διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη, είναι η πρώτη από το 2016 συμβούλου του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφαλείας, μια θέση σημαντική στους κόλπους της αμερικανικής κυβέρνησης.
Το αεροπλάνο του προσγειώθηκε στο Πεκίνο λίγο πριν από τις 14:00 (τοπική ώρα, 09:00 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με εικόνες που μεταδόθηκαν απ’ ευθείας από διαπιστευμένα μέσα ενημέρωσης. Στο αεροδρόμιο τον υποδέχθηκε ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Κίνα Νίκολας Μπερνς.
Ο Τζέικ Σάλιβαν πρόκειται να έχει συνομιλίες με τον Ουάνγκ Γι, τον επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας.
Οι διμερείς σχέσεις παραμένουν τεταμένες, λόγω εμπορικών διενέξεων, της κινεζικής επέκτασης στη Νότια Σινική Θάλασσα και του ζητήματος της Ταϊβάν.
Η Κίνα διεκδικεί το νησί της Ταϊβάν, το οποίο κυβερνάται με ένα δημοκρατικό σύστημα, λέγοντας ότι αποτελεί τμήμα του εδάφους της.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες «θα εκφράσουν την ανησυχία τους αναφορικά με τις αυξημένες στρατιωτικές, διπλωματικές και οικονομικές πιέσεις της Κίνας έναντι της Ταϊβάν», σύμφωνα με Αμερικανίδα αξιωματούχο.
«Οι ενέργειες αυτές είναι αποσταθεροποιητικές, υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσουν κλιμάκωση», δήλωσε η αξιωματούχος μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Η Κίνα «θα εκφράσει τις σοβαρές ανησυχίες της, θα αποσαφηνίσει τη σταθερή θέση της και θα διατυπώσει τις ισχυρές απαιτήσεις της σχετικά με την Ταϊβάν», προειδοποίησε από την πλευρά της η κινεζική κρατική τηλεόραση.
Ο Τζέικ Σάλιβαν θα συζητήσει εξάλλου το ζήτημα της Νότιας Σινικής Θάλασσας, όπου οι εντάσεις ανάμεσα στην Κίνα και τις Φιλιππίνες έχουν ενταθεί τους τελευταίους μήνες σχετικά με εδαφικές διεκδικήσεις.
Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή θα περιληφθεί επίσης στην ημερήσια διάταξη.
Η Κίνα επικρίνει τακτικά την υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ, ενώ η Ουάσινγκτον ασκεί πίεση στο Πεκίνο για να χρησιμοποιήσει τις σχέσεις του με το Ιράν για να καλέσει την Τεχεράνη να επιδείξει αυτοσυγκράτηση.
Η επίσκεψη αυτή του Τζέικ Σάλιβαν πραγματοποιείται επίσης πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.
Σε περίπτωση που νικήσει, αναμένεται ότι η νυν αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, υποψήφια για να διαδεχθεί τον Τζο Μπάιντεν, θα διατηρήσει ένα διάλογο με την Κίνα, συνεχίζοντας παράλληλα μια πολιτική άσκησης πίεσης.
Ο αντίπαλός της, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, έχει υποσχεθεί από την πλευρά του ότι θα υιοθετήσει μια πιο σκληρή γραμμή, αν επιστρέψει στο Λευκό Οίκο.