Η τραγουδίστρια Μπιγιονσέ έδωσε το οκ στην Αμερικανή Αντιπρόεδρο και υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις να χρησιμοποιήσει το «Freedom» ως επίσημο τραγούδι της προεκλογικής της εκστρατείας.
Έτσι, όταν η εκστρατεία του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων, Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποίησε το ίδιο τραγούδι σε ένα πρόσφατο βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημιουργήθηκε ένα μεγάλο ζήτημα.
Από τη Σελίν Ντιόν και τους Foo Fighters μέχρι τον Μπρους Σπρίνγκστιν και τον Prince, πολλοί καλλιτέχνες όλα αυτά τα χρόνια έχουν αντιταχθεί στη χρήση της μουσικής τους από την καμπάνια του Τραμπ. Αλλά ανάλογα με το πώς και πού χρησιμοποιείται η μουσική τους, οι καλλιτέχνες μπορεί να έχουν λόγους να αναλάβουν δράση πέρα από την επίπληξη, σύμφωνα με νομικούς εμπειρογνώμονες.
Στην περίπτωση της Μπιγιονσέ, δεν ήταν απλώς μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η εκστρατεία του Τραμπ χρησιμοποίησε τη μουσική της κατά τη διάρκεια τουλάχιστον μιας συγκέντρωσης αυτό το καλοκαίρι, παρόλο που η ίδια υποστηρίζει ανοιχτά τους Δημοκρατικούς.
Περίπλοκη και δαπανηρή διαδικασία
Η αδειοδότηση μουσικής και η απόκτηση δικαιωμάτων και εγκρίσεων είναι μια δαπανηρή και υπόθεση. Τα κινηματογραφικά στούντιο πληρώνουν τακτικά εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια για να αποκτήσουν τα δικαιώματα ενός μόνο τραγουδιού, ενώ οι εταιρείες μπορούν να πληρώσουν εκατομμύρια για να βάλουν μια μελωδία σε διαφημίσεις προϊόντων.
Οι πολιτικές εκστρατείες δεν αποτελούν εξαίρεση.
Όταν ο Τραμπ ήταν υποψήφιος το 2016 και το 2020, η Ριάνα, ο Φιλ Κόλινς, ο Νιλ Γιανγκ, ο Φάρελ, οι Rolling Stones, η Αντέλ, οι Guns N’ Roses και οι Beatles αντιτάχθηκαν στη χρήση της μουσικής τους από την καμπάνια του. Το ίδιο μοτίβο συνεχίζεται και σε αυτές τις εκλογές.
Ο Τραμπ δεν έχει σχολιάσει δημόσια το θέμα.
Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που εξασφάλισε το CNNi, οι δικηγόροι της περιουσίας ισχυρίζονται ότι η καμπάνια «δεν έχει λάβει έγκυρη άδεια δημόσιας παράστασης» και ζητούν «αποζημίωση για τη μη εξουσιοδοτημένη χρήση» της μουσικής των καλλιτεχνών.