Σε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης έχει εξελιχθεί η περιβαλλοντική καταστροφή στη Θεσσαλία – με τελευταίο παράδειγμα αυτό των νεκρών ψαριών στον Παγασητικό Κόλπο – καθώς αύριο, Δευτέρα 02/09, στην περιοχή αναμένεται να μεταβεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης.
Η Μαγνησία έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έως και τις 30 Σεπτεμβρίου, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλειου Παπαγεωργίου, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από θαλάσσια ρύπανση που εκδηλώθηκε στον Παγασητικό κόλπο, στις 28-08-2024.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει τα αντιπλημμυρικά έργα για τον θεσσαλικό κάμπο, ο οποίος υπέστη τεράστια καταστροφή από το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel πέρυσι τον Σεπτέμβριο, τα αποτελέσματα της οποίας είναι εμφανή μέχρι και σήμερα.
Τον συντονισμό της επίσκεψης του πρωθυπουργού θα έχει ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ενώ οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας και Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας αφού μεταβούν στον Βόλο και συναντηθούν με τον δήμαρχο και τον περιφερειάρχη θα αναχωρήσουν για το χωριό Νίκαια της Λάρισας.
Αυτοψία του Νίκου Παππά στον Ξηριά
Στην περιοχή του Ξηριά μετέβη ήδη χθες, Σάββατο 31/08, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς. Η επίσκεψή του είχε και τον χαρακτήρα της προετοιμασίας της αυτοψίας στις πληγείσες περιοχές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, στην περιοχή, αύριο Δευτέρα, όπου στις 12.00 θα βρεθεί στον ποταμό Ξηριά όπου εντοπίστηκε το πρόβλημα με τα νεκρά ψάρια και στις 13.00 θα συναντηθεί με φορείς της περιοχής στο διοικητήριο στον Βόλο.
Κουρέτας: «Όλοι έβγαλαν την ουρά τους απ’ έξω»
«Έχει απομακρυνθεί το 99% των νεκρών ψαριών από τον Παγασητικό», δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας.
Ανέφερε ότι 270 τόνοι νεκρών ψαριών οδηγήθηκαν σε αποτέφρωση σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ενώ 4-5 τόνοι σε υγειονομική ταφή η οποία σύμφωνα με τον περιφερειάρχη έγινε σε χώρο ασφαλή στο Δήμο Βελεστίνου αφού είχε εκδοθεί η περιβαλλοντική άδεια.
Ο κ. Κουρέτας δήλωσε επίσης ότι τις επόμενες μέρες θα δοθεί άδεια κολύμβησης για όλες τις παραλίες του Βόλου, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει ζήτημα δημόσιας υγείας.
Όσον αφορά την απόδοση ευθυνών είπε ότι «όλοι έβγαλαν την ουρά τους απ’ έξω. Οργανισμός Λιμένος Βόλου, Δήμος Βόλου, ΤΕΟΒ, Φορέας Διαχείρισης της Κάρλας κι έπρεπε εμείς να διαχειριστούμε όλη αυτή την κατάσταση με τα νεκρά ψάρια, όπως και κάναμε». Παράλληλα, ανέφερε ότι εδώ και 12 ημέρες είχε προειδοποιήσει τόσο τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου, όσο και τον Δήμο Βόλου για το πρόβλημα. «Το δίχτυ αυτό θα μπορούσε να είχε μπει πολύ νωρίτερα» είπε.
Μέτρα στήριξης στους πληγέντες
Στο μεταξύ, μια σειρά μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων των Δήμων Βόλου και Νοτίου Πηλίου που επηρεάστηκαν από τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό Κόλπο δρομολογούν τα αρμόδια υπουργεία.
Συγκεκριμένα, δρομολογούνται την επόμενη περίοδο μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων σε συγκεκριμένη περίμετρο δικαιούχων ως προς τον κλάδο και την περιοχή, πέριξ του Παγασητικού Κόλπου, που εξειδικεύονται ως εξής:
Επιχορήγηση των επιχειρήσεων με απώλεια στον κύκλο εργασιών τους λόγω του ακραίου φαινομένου σε σύγκριση με προηγούμενη αντίστοιχη χρονική περίοδο.
Αναστολή καταβολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις της εν λόγω περιμέτρου για συγκεκριμένη περίοδο.
Ενεργοποίηση του σχήματος στήριξης Thessaly Pass και την επόμενη χρονιά με στοχευμένα χαρακτηριστικά ως προς τις περιοχές πέριξ του Παγασητικού, αλλά και αύξηση του ποσού για το Thessaly Pass που είναι ήδη σε εξέλιξη για την τρέχουσα χρονιά.
Διασφάλιση χρηματοδότησης για τη δημιουργία ολοκληρωμένου προγράμματος προβολής του Παγασητικού κατά την επόμενη περίοδο σε ένα πλαίσιο συνεργασίας των αρμόδιων Υπουργείων και των τοπικών φορέων.
Η δρομολόγηση των παραπάνω μέτρων προχωρά, λαμβάνοντας υπόψη και τα αιτήματα τοπικών φορέων και παραγόντων, καθώς και των συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν με τους επιχειρηματίες που επλήγησαν.
Τι δείχνουν οι νέοι έλεγχοι
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσαν πως μέχρι σήμερα, Σάββατο (31/8) έχουν ληφθεί δείγματα από εννέα ακτές κολύμβησης στο Δήμο Βόλου και ελέγχθηκαν Εργαστηριακά στο Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΠΕΔΥ) του ΕΟΔΥ στη Θεσσαλία.
Οι μικροβιακοί δείκτες κοπρανώδους επιμόλυνσης (κολοβακτηρίδιο και εντερόκοκκος) βρέθηκαν σε όλες τις ακτές κολύμβησης (εκτός από μία που διαχρονικά παρουσιάζει επιβάρυνση) εντός των ορίων της νομοθεσίας και σύμφωνες με σειρά μετρήσεων των προηγούμενων ετών συμπεριλαμβανομένου και του 2024.
Στα δείγματα που ελέγχθηκαν, εντοπίστηκε αύξηση της ολικής μικροβιακής χλωρίδας χωρίς να έχουν εντοπιστεί συγκεκριμένα παθογόνα που να συνδέονται με νοσήματα. Προγραμματίζονται δειγματοληψίες καθημερινά τις επόμενες ημέρες σε όλες τις ακτές σε συνεργασία με την Περιφέρεια.
Εάν δεν υπάρξουν άλλα νεκρά ψάρια και συνεχιστεί η καλή εικόνα των ακτών σε δείκτες κοπρανώδους μόλυνσης θα δοθεί η δυνατότητα στη Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας να εισηγηθεί να επιτραπεί η κολύμβηση.
Με βάση τα ως τώρα δεδομένα για την αιτιολογία του φαινομένου, δεν τίθεται ζήτημα κινδύνου δημόσιας υγείας.
Μεταξύ άλλων, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας απέστειλε κλιμάκιο των επιθεωρητών περιβάλλοντος για αυτοψία στην περιοχή της Κάρλας την Πέμπτη 29/8, η οποία θα συνεχισθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην ευρύτερη περιοχή ως τον Πηνειό ποταμό για τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών.
Το φαινόμενο παρακολουθείται συνεχώς και από τη Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θεσσαλίας, η οποία υπέβαλε και σχετική λεπτομερή αναφορά την Παρασκευή 30/8.