Επί ξυρού ακμής βρίσκεται ο Στέφανος Κασσελάκης ύστερα από την πρόταση μομφής σε βάρος του και το 122- 90 (86 κατά άλλους) της χθεσινής ψηφοφορίας για τον τρόπο… ψηφοφορίας που θεωρείται από πολλούς αποτέλεσμα τροχιοδεικτικό εξελίξεων στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.
Η επικράτηση της μυστικής ψηφοφορίας έναντι της ονομαστικής εκτιμάται πως αποτελεί μία πρώτη νίκη των «100» και του Παύλου Πολάκη κι αυτό γιατί θεωρούν πως θα είναι πιο απελευθερωμένα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής να επιλέξουν αυτό που πραγματικά επιθυμούν.
Βολές κατά ριπάς σε Κασσελάκη: «Απειλές, διχασμό, απρέπεια, κακία ακούσαμε από τον Πρόεδρο»
Υποστηρίζουν, δηλαδή, πως ασκείται και πίεση για το εργασιακό μέλλον εκείνων που μισθοδοτούνται από το ΣΥΡΙΖΑ ή τάζονται θέσεις κι αξιώματα.
Όπως κι αν έχει η «ανίερη συμμαχία», όπως την χαρακτηρίζουν κασσελακικοί, «100»- Πολάκη χρειάζεται- αν θεωρήσουμε δεδομένο ότι οι 122 που ψήφισαν υπέρ της κάλπης ανήκουν στις τάξεις τους- ακόμα 26 βουλευτές για να πιάσουν το «μαγικό αριθμό» των 148.
Δύο τους έχουν σίγουρους- Κώστα Ζαχαριάδη και Δημήτρη Μπίρμπα- που βρίσκονταν στη Θεσσαλονίκη, καθώς κι επτά συνδικαλιστές που βρίσκονταν στις διαδηλώσεις έξω από τη ΔΕΘ.
Από την άλλη, οι προεδρικοί στηρίζουν τις ελπίδες τους στην πλειοψηφία ανάμεσα στους 83 που δεν βρίσκονταν χθες στην αίθουσα συνεδρίασης και θα ψηφίσουν σήμερα διά τηλεφώνου, αν φυσικά δεν παραστούν, στη… μυστική ψηφοφορία, καθώς και το ότι στους 122 υπάρχουν και κασσελακικοί.
Δεν λείπει, ωστόσο, η γκρίνια για την υποτίμηση της διαδικασίας από τον κ. Κασσελάκη, ο οποίος την ώρα της ψηφοφορίας έκανε ειρωνικά σχόλια στους δημοσιογράφους για τα όσα συνέβαιναν, αλλά και για τον Νίκο Παππά, ο πολυδιαφημισμένος μηχανισμός του οποίου αποδείχθηκε, χθες τουλάχιστον, ανεπαρκής.
Η ψηφοφορία θα διαρκέσει από τις 10.00 μέχρι τις 13.00 στον πρώτο όροφο του ξενοδοχείου όπου διεξάγεται η συνεδρίαση, με το επίσης παράδοξο να συνεχίζονται παραλλήλως οι ομιλίες για τις καταστατικές αλλαγές, οι οποίες όμως θα μπουν στις ελληνικές καλένδες αν περάσει η πρόταση μομφής.
Στην περίπτωση που συμβεί το τελευταίο, διακόπτεται η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και θα οριστεί έκτακτο συνέδριο- με νέους συνέδρους σε σχέση με το συνέδριο του Φεβρουαρίου- που θα επικυρώσει τις υποψηφιότητες.
Κάποιοι, πάντως, ισχυρίζονται πως το συνέδριο ως ανώτερο της Κεντρικής Επιτροπής όργανο μπορεί να ανατρέψει τη μομφή.
Όσον αφορά τους υποψήφιους, σχεδόν βέβαιους θα πρέπει να θεωρούμε τον κ. Κασσελάκη, τον κ. Πολάκη, τον Σωκράτη Φάμελλο, τον Νικόλα Φαραντούρη και βλέπουμε…