Εντοπίστηκε ο πρώτος «διαστημικός τυφώνας» πάνω από την Γη


Ένας «διαστημικός τυφώνας» εντοπίστηκε για πρώτη φορά να περιστρέφεται πάνω από τη Γη, ανέφεραν οι επιστήμονες.

Η μάζα πλάσματος μήκους 1000 χιλιομέτρων εμφανίστηκε αρκετές εκατοντάδες χλμ πάνω από τον Βόρειο Πόλο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Communications».

«Μέχρι τώρα, ήταν αβέβαιο ότι υπάρχουν διαστημικοί τυφώνες πλάσματος, οπότε το γεγονός ότι καταφέραμε να τον εντοπίσουμε και να αποδείξουμε την ύπαρξη του, είναι κάτι το εκπληκτικό», δήλωσε ο Mάικ Λοκγουντ, διαστημικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Ρίντινγκ της Αγγλίας και συν-συγγραφέας της μελέτης.

Το θέαμα καταγράφηκε από δορυφόρους τον Αύγουστο του 2017, αλλά μόλις πρόσφατα αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια έρευνας που διεξήχθη από επιστήμονες του πανεπιστημίου της Σαντονγκ στην Κίνα.

Ο διαστημικός τυφώνας «έβρεχε» ηλεκτρόνια αντί για νερό, είχε πολλαπλούς σπειροειδείς βραχίονες και διήρκεσε οκτώ ώρες πριν σταδιακά εξασθενίσει, ανέφεραν οι ερευνητές.

Αναπαράσταση του διαστημικού τυφώνα και του μηχανισμού σχηματισμού του

«Οι τροπικές καταιγίδες συνδέονται με τεράστιες ποσότητες ενέργειας και αυτοί οι διαστημικοί τυφώνες πρέπει να δημιουργηθούν με ασυνήθιστα μεγάλη και ταχεία μεταφορά ηλιακής αιολικής ενέργειας και φορτισμένων σωματιδίων στην ανώτερη ατμόσφαιρα της Γης», δήλωσε ο Λοκγουντ.

Η ανακάλυψη του «διαστημικού τυφώνα» κατά τη διάρκεια μιας περιόδου χαμηλής γεωμετρικής δραστηριότητας υποδηλώνει ότι μπορεί να είναι ένα κοινό φαινόμενο.

«Το πλάσμα και τα μαγνητικά πεδία στην ατμόσφαιρα των πλανητών υπάρχουν σε όλο το σύμπαν, οπότε τα ευρήματα δείχνουν ότι οι διαστημικοί τυφώνες θα πρέπει να είναι ένα διαδεδομένο φαινόμενο», συμπλήρωσε ο Άγγλος ερευνητής.

Δείτε το σχετικό βίντεο:



Πηγή