James Webb Space Telescope: Η αποκάλυψη εξωγήινης ζωής είναι πιο κοντά από ποτέ


Ένα από τα σημαντικότερα ερωτήματα του ανθρώπου, αν υπάρχει τελικά εξωγήινη ζωή, ίσως να απαντηθεί μέχρι το 2026, όταν και θα τεθεί σε λειτουργία το James Webb Space Telescope. Το διαστημικό τηλεσκόπιο, το οποίο είναι ο διάδοχος του Hubble και το οποίο θα εκτοξευτεί τον Οκτώβριο, θα μπορεί να ανιχνεύσει αμμωνία γύρω από νάνους αέριους πλανήτες μετά από λίγες τροχιές.

Έχει δηλαδή τη δυνατότητα να ανιχνεύσει σημάδια ζωής σε άλλους πλανήτες σε μόλις 60 ώρες, οδηγώντας μας πιθανώς σε μία από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις της ανθρωπότητας. Παράλληλα οι ερευνητές υποστηρίζουν πως μέσα στα επόμενα 70 χρόνια, θα υπάρχει η δυνατότητα για επικοινωνία μέσω του τηλεσκοπίου, με κάποιον εξωγήινο πολιτισμό.

Η Καπρίς Φίλιπς του Ohio State University και η ομάδα της έχουν μοντελοποιήσει τον τρόπο με τον οποίο τα όργανα του JWST θα ανταποκριθούν στις διάφορες ατμοσφαιρικές συνθήκες και έπειτα θα παράγουν μία λίστα προτίμησης την οποία θα χρησιμοποιήσουν για αναζήτηση ζωής.

James Webb Space Telescope

«Η ανθρωπότητα αναρωτιέται, είμαστε μόνοι; Τι είναι η ζωή; Υπάρχει ζωή αλλού παρόμοια με εμάς; Η έρευνά μου δείχνει πως για πρώτη φορά, έχουμε την επιστημονική γνώση και τις τεχνολογικές δυνατότητες για να ξεκινήσουμε να βρίσκουμε ρεαλιστικές απαντήσεις για αυτές τις ερωτήσεις», λέει η Φίλιπς.

James Webb Space TelescopeJames Webb Space Telescope

Οι πιο πρόσφατες δοκιμές έχουν δείξει πως το τηλεσκόπιο είναι έτοιμο να αντέξει τον εκκωφαντικό θόρυβο και τις έντονες δονήσεις της εκτόξευσης. Πρόκειται για το μεγαλύτερο, ισχυρότερο και πολυπλοκότερο διαστημικό τηλεσκόπιο που έχει κατασκευάσει ποτέ ο άνθρωπος.

Σχεδιάστηκε για να μας βοηθήσει να λύσουμε τα μυστήρια του Ηλιακού μας συστήματος, να αποκαλύψει μακρινούς κόσμους σε άλλα αστρικά συστήματα και να ερευνήσει τις δομές και την προέλευση του σύμπαντος.

James Webb Space Telescope και NASA

Η NASA ανακοίνωσε την πρώτη φάση των ερευνών που θα πραγματοποιήσει το JWST την οποία ονόμασε «Κύκλο 1». Κατατέθηκαν χίλιες ερευνητικές προτάσεις στους υπευθύνους της αποστολής για αυτόν τον πρώτο κύκλο λειτουργίας του τηλεσκοπίου που θα έχει διάρκεια ενός έτους. Τελικά επιλέχθηκαν 286 έρευνες που θα διεξαχθούν με την χρήση του JWST.

Εκείνες που ξεχωρίζουν είναι οι έρευνες που θα γίνουν για την ανακάλυψη νέων στοιχείων για την διαδικασία γέννησης των άστρων, παρατηρήσεις που θα αποκαλύψουν την σύνθεση πλανητών και τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν σε αυτούς, παρατηρήσεις σε κομήτες και άλλα σώματα του ηλιακού μας συστήματος.

Δείτε το σχετικό βίντεο



Πηγή