Ποια τα σχέδια της ΟΥΕΦΑ για την τελική φάση του EURO 2020 και τι κινήσεις κάνουν Άγγλοι, Γερμανοί, Ρώσοι 100 ημέρες πριν την έναρξη!


Φτάσαμε σχεδόν 100 ημέρες (11 Ιουνίου) από την πρεμιέρα του  Euro 2020 στην Ρώμη ανάμεσα σε εθνική Ιταλίας και Τουρκίας . Και φυσικά υπάρχουν ακόμη αρκετοί προβληματισμοί και ερωτήματα, όπως: θα γίνει η κορυφαία διοργάνωση της Ευρώπης στις 12 πόλεις που έχουν ορισθεί; Θα επιτραπεί η είσοδος φιλάθλων; Θα εμβολιασθούν οι ομάδες ;

Μάνος Σταραμόπουλος
Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com , Mundo Deportivo

Θα επιχειρήσουμε να παρουσιάσουμε όσο πιο αναλυτικά γίνεται τα σοβαρά αυτά θέματα που σίγουρα απασχολούν όχι μόνο την ηγεσία της ΟΥΕΦΑ, και τις χώρες μέλη της, αλλά ποδοσφαιριστές, προπονητές και φυσικά τους φιλάθλους.

Η Ευρώπη αυτή τη στιγμή στην συντριπτική της πλειονότητα υπόκεινται σε αυστηρά μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας λόγω της πανδημίας του κορωνοιού. Οπότε όλα δείχνουν πως θα πρέπει να περιμένουμε το Κογκρέσο της Ευρωπαικής Συνομοσπονδίας που θα διεξαχθεί στο Μοντρέ της Ελβετίας στις 20 Απριλίου,  με την ευχή να έχουν ξεπερασθεί αρκετά προβλήματα και να μπορέσουν να δώσουν το παρόν τους άπαντες οι εμπλεκόμενοι φορείς του ποδοσφαίρου.

Το αρχικό πλάνο της ΟΥΕΦΑ είναι να διεξαχθεί η σπουδαία αυτή διοργάνωση σε 12 διαφορετικές πόλεις σε ολόκληρη την Ήπειρο όπως έχει ορισθεί . Από το Δουβλίνο της Δημοκρατίας του Ευρε  έως το Μπακού στο  Αζερμπαιτζάν. Μάλιστα προς το παρόν στις προγραμματισμένες πόλεις της Ανατολικής Ευρώπης,  δεν έχει αλλάξει κάτι εκ μέρους των ποδοσφαιρικών τους ομοσπονδιών και κυβερνήσεων.

Παράλληλα ο  Ζμπίγκνιεβ Μπόνιεκ, παλιός σπουδαίος επιθετικός,  μέλος τώρα  της εκτελεστικής επιτροπής της UEFA και πρόεδρος της Πολωνικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, δήλωσε ότι «είναι πλέον πιο εύκολο το Euro να γίνει σε 12 χώρες παρά σε μία μόνο.»

Με τον τρόπο αυτό έδωσε εμμέσως πλην σαφώς ,  μία απάντηση και στον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον ο οποίος δια μέσω της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της χώρας του,  έστειλε νέο αίτημα στην ΟΥΕΦΑ, ζητώντας να δοθούν περισσότερα παιχνίδια στην πατρίδα  του…

Αλλά και ο πρόεδρος της Ιταλικής ομοσπονδίας, Γκαμπριέλε Γκράβινα που πρόσφατα επανεξελέγη ,  αντέκρουσε τη συζήτηση για ένα μόνο έθνος να φιλοξενήσει τη διοργάνωση  “Αυτές είναι αβάσιμες φήμες, έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στις κυβερνητικές μας αρχές και είμαστε πεπεισμένοι ότι θα καλύψουμε την πολιτική εμβολιασμού. Είμαστε σίγουροι. Είμαστε έτοιμοι για την έναρξη του πρώτου μας αγώνα στη Ρώμη” τονισε χαρακτηριστικά.

Εδώ πρέπει να δούμε προσεκτικά ότι οι χώρες που έχουν αναλάβει να φιλοξενήσουν το κορυφαίο αυτό γεγονός του καλοκαιριού (άλλο πράγμα οι Ολυμπιακοί Αγώνες-αν και εφόσον γίνουν) έχουν επενδύσει ουκ ολίγα εκατομμύρια στην κατασκευή νέων γηπέδων και υποδομών, ή ανακατασκευή των ήδη υπαρχόντων. Οπότε ποιος θα αναλάβει εκ μέρους της ηγεσίας της Ευρωπαικής Συνομοσπονδίας να τους πει …τώρα ότι «ξέρετε δεν μπορείτε να φιλοξενήσετε αυτά τα ματς, γιατί θα δοθούν σε άλλη χώρα..»

Κανείς. Γιατί εδώ δεν είναι απλώς συμφωνίες με την ΟΥΕΦΑ. Είναι συμφωνίες που εμπλέκονται με υπογραφές και Κυβερνήσεις! Άρα μιλάμε για πολύ μεγάλες αποζημιώσεις.

Έπειτα η ΟΥΕΦΑ έχει δεσμευθεί και στις 55 χώρες- μέλη της ότι θα λάβουν κανονικά τα  χρήματα, όπως είχαν συμφωνήσει τα δύο μέρη το 2018. Και μιλάμε για ένα ποσό της τάξης των 770 εκ. ευρώ (τα έπαθλα), συν άλλα 775 εκ. ευρώ που θα διανεμηθούν σε όλες τις εθνικές ομοσπονδίες στα επόμενα 4 χρόνια. Αυτή τη στιγμή η  UEFA χρησιμοποιεί τα αποθεματικά της για να πληρώσει το λογαριασμό. Επομένως τα χρήματα που δημιουργούνται από έσοδα (εκπομπές και χορηγίες) στα διάφορα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα που έχουν αγοράσει το τηλεοπτικό της προιόν, θα πρέπει να έχουν κι αυτά λόγο και μάλιστα με τις υπάρχουσες συνθήκες εξαιρετικά ισχυρό.!

Η UEFA εξετάζει εδώ και καιρό τρεις επιλογές:

–          Το Σχέδιο Α το οποίο είναι το  αρχικό σχέδιο με στάδια γεμάτα θεατές  έως και 70% χωρητικότητας.

–           Το Σχέδιο Β το οποίο επικεντρώνεται στο 30% της χωρητικότητας και ήδη άρχισε να συγκεντρώνει και αρκετούς οπαδούς .

–          Και το πλάνο Γ’  όπου μόνο ένα έθνος να αναλάβει να φιλοξενήσει τη διοργάνωση μέσα σε μία «κλειστή και ελεγχόμενη περιοχή».

Στην περίπτωση αυτή του Γ’ σχεδίου, εκτός της Αγγλίας και της Ρωσίας που έχουν εκδηλώσει επίσημα το ενδιαφέρον τους, πιθανότατα θα κινηθούν ακόμη η Γερμανία και  ίσως και η Γαλλία .

Η Αγγλία διαθέτει τα στάδια, τους χώρους προπόνησης και  το ξενοδοχειακό δίκτυο. Θα μπορούσε μάλιστα να διεξαχθεί η διοργάνωση ακόμη και αποκλειστικά στην περιοχή του Λονδίνου , στα γήπεδα όπως το Γουέμπλει, το Εμιρέιτς, το Στάμφορντ Μπρίτζ, το Ολυμπιακό του Λονδίνου και φυσικά το πλέον νεότευκτο της Τότεναμ. Κάτι τέτοιο όμως θα μπορούσε να θέσει την UEFA  υπό έντονη πολιτική πίεση , ειδικά και μετά το Brexit.

Παρόμοιο  πολιτικό ζήτημα υπάρχει και με την Ρωσία. Διαθέτει  σύγχρονα στάδια που τα θαυμάσαμε και στο  Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018, και έχει την άνεση να φιλοξενήσει αυτό το κορυφαίο αθλητικό γεγονός. Αλλά, η χώρα που έχει  τιμωρηθεί με αποκλεισμό 2 ετών από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντι-ντόπινγκ ( (WADA) απ όλα τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα  λόγω σκανδάλου ντόπινγκ, θα είχε αρνητική δημοσιότητα για την  UEΦΑ.

Η Γερμανία τουλάχιστον προς το παρόν δεν δείχνει μεγάλη επιθυμία να αναλάβει να φιλοξενήσει το μεγάλο αυτό γεγονός, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι θα το πραγματοποιήσει το 2026 που το έχει αναλάβει. Κάτι ανάλογο ισχύει και για την Γαλλία που ενώ η ποδοσφαιρική της ομοσπονδία έχει την διάθεση, η Κυβέρνηση είναι αντίθετη. Μάλιστα επειδή πλησιάζουν και οι Προεδρικές εκλογές ίσως να μην θελήσει να εμπλακεί στο μεγάλο αυτό εγχείρημα.

Τέλος πρέπει να δουμε τι προτίθεται να κάνει η  UEFA και για τους πρωταγωνιστές, δηλαδή τους ποδοσφαιριστές ….

Επισήμως η  UEFA αυτή τη στιγμή τηρει σιγή ιχθύος στο θέμα αυτό. Μπορεί να θέλει να προχωρήσουν οι 24 εθνικές ομάδες σε εμβολιασμό των ποδοσφαιριστών τους, ώστε να είναι πιο καλά όλα τα ζητήματα, όμως εδώ τον πρώτο λόγο τον έχουν οι Κυβερνήσεις και η Ευρωπαική Ένωση. Και αναμένει να δει ποιες θα είναι οι προσεχείς τους κινήσεις. Πάντως πρέπει να τονίσουμε ότι όλο και περισσότερο δείχνει να ακούγεται καλά ,  στα διάφορα γραφεία της Ευρωπαικής Ένωσης σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο η πρόταση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη για εμβολιασμό και έγγραφο επιβεβαίωσης στους ταξιδιώτες…Ίδωμεν!



Πηγή