Πρόταση δυσπιστίας: Η μάχη των αρχηγών – Πού θα εστιάσει ο πρωθυπουργός στην ομιλία του


Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών ολοκληρώνεται η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή, μετά από ένα τριήμερο έντονων αντιπαραθέσεων. Με ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του πρωθυπουργού, ο οποίος στην ομιλία του θα εκφράσει την πίστη του ιδίου και της κυβέρνησής του στην Δικαιοσύνη επισημαίνοντας πως «Όλοι κρινόμαστε από αυτήν, κανένας δεν είναι εκ των προτέρων αθώος ή ένοχος»

Ο πρωθυπουργός που αναμένεται να μιλήσει γύρω στις 9 το βράδυ θα αναφερθεί και στο πως οδηγήθηκε η Βουλή σε αυτή την διαδικασία με την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας εκ μέρους του Νίκου Ανδρουλάκη και θα αναλύσει τί διακυβεύεται από αυτή την κίνηση, ενώ καταλογίσει στην Αντιπολίτευση «εργαλειοποίηση» των θυμάτων της τραγωδίας.

Σημειώνεται ότι συνεργάτες του πρωθυπουργού προϊδεάζουν ότι η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη «ίσως και να έχει εκπλήξεις». Βέβαιο θεωρείται ότι ο πρωθυπουργός θα θέσει διλήμματα και διακυβεύματα ενόψει των Ευρωεκλογών.

Κατά το τριήμερο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, που ξεκίνησε την Τρίτη, όλα τα υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, τα οποία πήραν πάνω τους την υπεράσπιση της κυβέρνησης, βάσισαν την επιχειρηματολογία τους στην συμπόρευση του ΠΑΣΟΚ – που έλαβε την πρωτοβουλία της πρότασης δυσπιστίας – και του ΣΥΡΙΖΑ, που συνυπέγραψε, με μεγάλο εκδοτικό συγκρότημα και με στόχο την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης.

Σε δεύτερο πλάνο, αλλά όχι υποδεέστερο, η ερμηνεία ότι πίσω από την «προθυμία» του Νίκου Ανδρουλάκη και την σύμπλευση του ΣΥΡΙΖΑ «κρύβεται» ο διαγκωνισμός για την επίδικη δεύτερη θέση, καθώς οι δείκτες των δημοσκοπήσεων «ανεβοκατεβάζουν» το ΠΑΣΟΚ από την δεύτερη στην τρίτη θέση και από την τρίτη στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η δήλωση Παππά και η αντίδραση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Η κόντρα πάντως μεταφέρθηκε και εκτός Βουλής επίκεντρο τη δήλωση του Νίκου Παππά με την οποία αφήνει να εννοηθεί ότι υπήρξε προσυνεννόηση ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ για την κατάθεση τηςπρότασης, πριν το δημοσίευμα του «Βήματος» για τις «μονταρισμένες» συνομιλίες.

Η εκτός κοινοβουλίου κόντρα για την προσυνεννόηση είχε συνέχεια και σήμερα με τον Νίκο Παππά να ανασκευάζει εν μέρει την αρχική του δήλωση λέγοντας ωστόσο πως υπήρχαν «ζυμώσεις» σχετικά με τα ζητήματα, τα οποία η πρόταση αναδεικνύει. Σε συνέντευξή του στο OPEN ο κ. Παππάς σημείωσε ότι «για το θέμα της κατάθεσης αυτής δεν υπήρξε προσπάθεια συνεννόησης από πριν».

Το ΠΑΣΟΚ διέψευσε τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και έκανε λόγο για «φαντασιώσεις» του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η Νέα Αριστερά υπενθύμισε ότι είχε το προηγούμενο διάστημα κάνει πρόταση στα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης για από κοινού κατάθεση πρόταση δυσπιστίας η οποία δεν έγινε δεκτή.

Δήλωση για το θέμα έκανε και ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Νίκος Ρωμανός αναφέροντας ότι «όπως δήλωσε χθες ο κ. Παππάς, η συνεννόηση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση δυσπιστίας είχε προηγηθεί του δημοσιεύματος που ο κ. Ανδρουλάκης παρουσίασε την Κυριακή ως αιτία για την κατάθεσή της. Βάσει της αποκάλυψης Παππά, τα δύο κόμματα «ντίλαραν» μεταξύ τους έχοντας προφανώς πλήρη γνώση του δημοσιεύματος πριν αυτό κυκλοφορήσει» και πρόσθεσε: «επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά ότι δεν τους ενδιαφέρει ούτε ο πόνος των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών, ούτε το τι οδήγησε στο μοιραίο δυστύχημα, ούτε το πώς θα αποτραπεί κάτι αντίστοιχο στο μέλλον» τ

Ικανοποίηση για την ομιλία Καραμανλή

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι ικανοποιημένοι για τις απαντήσεις Καραμανλή στη Βουλή και τη δήλωσή του ότι δεν κρύβεται πίσω από καμία ασυλία λίγες ώρες πριν την τοποθέτηση του ίδιου του Πρωθυπουργού.

Ο Κώστας Καραμανλής εμφανίστηκε στη Βουλή και έδωσε απαντήσεις σε όλα, σχολιάζουν ανώτερα κυβερνητικά στελέχη στη σκιά της τοποθέτησης του πρώην Υπουργού Μεταφορών ο οποίος από το βήμα της Βουλής τόνισε πως δεν κρύφτηκε ποτέ, δεν κρύβεται και δεν θα κρυφτεί πίσω από καμία βουλευτική ασυλία.

Source link