Το Game of Thrones των Ζουλού


Πένθος επικρατεί στη φυλή των Ζουλού μετά τον απροσδόκητο και μυστηριώδη θάνατο της βασίλισσας Μαντφόμπι.

Η 65χρονη είχε διαδεχτεί μόλις τον περασμένο Μάρτιο τον 79χρονο σύζυγό της Γκούντγουιλ Ζουελιτίνι και ο αναπάντεχος θάνατός της έδωσε αφορμή για φήμες που υποστηρίζουν πως κάποιος τη δηλητηρίασε.

Η Μαντφόμπι ήταν η τρίτη σύζυγος του επί σειρά ετών μονάρχη της μεγαλύτερης εθνοτικής ομάδας της Ν. Αφρικής και αυτή που ο Ζουελιτίνι είχε ορίσει στη διαθήκη του ως ενδιάμεση διάδοχό του, επειδή ήταν η μόνη από τις συνολικά έξι γυναίκες του, που ήταν και αυτή «γαλαζοαίματη».

Τα υπόλοιπα μέλη της βασιλικής οικογένειας αμφισβητούν τη γνησιότητα της διαθήκης. Ήδη η πρώτη σύζυγος Σιμπονγκίλε Ντλαμίνι, που αυτοαποκαλείται η μεγάλη σύζυγος, έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη και διεκδικεί τη μισή από την τεράστια περιουσία, ενώ υποστηρίζει πως οι 4 κόρες της (δύο εκ των οποίων έχουν προσβάλει νομικά τη διαθήκη) είναι τα μόνα από τα 28 παιδιά του Ζουελιτίνι που έχουν νόμιμο δικαίωμα στο Θρόνο.

Η Ντλαμίνι είχε και έναν γιο με τον βασιλιά, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του τον Νοέμβριο του 2020, και πολλοί υποστηρίζουν ότι κάποιοι ήθελαν να βγάλουν τον πρίγκηπα από τη μέση για να αλλάξει η σειρά διαδοχής.  

Μετά τις φήμες πως η 65χρονη βασίλισσα δηλητηριάστηκε από μέλη της βασιλικής οικογένειας που εποφθαλμιούν το Θρόνο, η αδελφή του βασιλιά, πριγκίπισσα Θέμπι, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου και δήλωσε ότι αυτή και ο ο αδελφός της, πρίγκιπας Μ’ Μπονίσι δεν είχαν καμία εμπλοκή στο θάνατο της βασίλισσας.

Μάλιστα, απάντησε στις κατηγορίες πως οργάνωνε μυστικές συσκέψεις στο παλάτι, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό και πρώτο ξάδερφό της Μανγκοσούτου Μπουτελέζι, πως μετά το θάνατο του Ζουελιτίνι τούς είχε αποκλείσει από τις συσκέψεις της βασιλικής οικογένειας.

Ο τελευταίος με τη σειρά του διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει κενό εξουσίας και έδειξε ως επόμενο βασιλιά τον πρωτότοκο γιο της Μαντφόμπι, πρίγκιπα Μισουζούλου.

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»



Πηγή