Καιρός: Μεσημβρινή αστάθεια και τοπικές καταιγίδες τις επόμενες ημέρες στην Ήπειρο

Σε τροχιά έντονης μεσημβρινής και απογευματινής αστάθειας εισέρχεται το μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας για τις επόμενες ημέρες, με την Περιφέρεια Ηπείρου να καταγράφεται ως η περιοχή που θα δεχθεί τον κύριο όγκο των φαινομένων. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα, οι απογευματινές ώρες θα χαρακτηρίζονται από την ανάπτυξη πυκνών νεφώσεων, οι οποίες θα μετεξελίσσονται σε τοπικές βροχές και εκδηλώσεις καταιγίδων.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το typosepeirou.gr, τα φαινόμενα αυτά, αν και θα έχουν πρόσκαιρη διάρκεια, ενδέχεται σε ορισμένα γεωγραφικά διαμερίσματα να παρουσιάσουν ιδιαίτερα μεγάλη ένταση. Παράλληλα, οι μετεωρολόγοι δεν αποκλείουν τη δημιουργία πολύ τοπικών χαλαζοπτώσεων, οι οποίες αποτελούν τυπικό γνώρισμα των καλοκαιρινών συστημάτων αστάθειας.
Εκτός από την Ήπειρο, οι όποιες βροχοπτώσεις αναμένεται να επηρεάσουν τμήματα της Δυτικής και Κεντρικής Σρερεάς Ελλάδας, τις ορεινές ζώνες της Πελοποννήσου, καθώς και περιοχές της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας. Στον αντίποδα, το νησιωτικό σύμπλεγμα και κυρίως το Αιγαίο θα διατηρήσουν απολύτως αίθριο καιρό. Σε ό,τι αφορά το θερμοκρασιακό πεδίο, ο υδράργυρος θα παραμείνει σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, με τις μέγιστες τιμές να αγγίζουν τους 34 έως 35 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά εδάφη, ενώ στα νησιά οι τιμές θα κυμανθούν μεταξύ 28 και 31 βαθμών Κελσίου.
Το συγκεκριμένο καιρικό μοτίβο θα διατηρηθεί χωρίς ουσιαστικές αλλαγές τόσο την Πέμπτη όσο και την Παρασκευή. Οι μπόρες θα εντοπίζονται κατά βάση στα ορεινά, ωστόσο υπάρχει σαφής τάση τα φαινόμενα αυτά να επεκταθούν προσωρινά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Κατά τη διάρκεια της Παρασκευής, οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα παρουσιάσουν ενίσχυση, φτάνοντας τα 6 με 7 μποφόρ, γεγονός που θα συγκρατήσει τη θερμοκρασία στα επίπεδα των 33 με 34 βαθμών Κελσίου.
Η ουσιαστική διαφοροποίηση του καιρού αναμένεται από το Σαββατοκύριακο, οπότε και η μεσημβρινή αστάθεια θα περιοριστεί σημαντικά, με τις όποιες βροχές να εντοπίζονται αποκλειστικά και μόνο στα υψηλότερα ορεινά συγκροτήματα της κεντρικής και βόρειας χώρας. Στον αντίθετο πόλο, το μελτέμι θα ενισχυθεί αισθητά στην περιοχή του Αιγαίου, αγγίζοντας τοπικά τα 7 με 8 μποφόρ, επηρεάζοντας σταδιακά και αρκετές ηπειρωτικές περιοχές.
Ο συνδυασμός αυτών των πολύ ισχυρών ανέμων με τη διατήρηση των υψηλών θερμοκρασιών κοντά στους 35 βαθμούς Κελσίου, εκτιμάται ότι θα αυξήσει κατακόρυφα τον κίνδυνο εκδήλωσης και γρήγορης εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών, γεγονός που θέτει τις αρχές σε ετοιμότητα και απαιτεί τη μέγιστη δυνατή προσοχή από την πλευρά των πολιτών.
Δονάτος Παππάς

Δονάτος Παππάς

Ο Δονάτος Παππάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή και ενεργή παρουσία στον χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και της ψηφιακής δημοσιογραφίας. Κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής του διαδρομής έχει ασχοληθεί με ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της επικαιρότητας, με ιδιαίτερη έμφαση στην έρευνα, την τεκμηρίωση των πληροφοριών και την έγκυρη ενημέρωση του κοινού.

Η δημοσιογραφική του δραστηριότητα επικεντρώνεται στην ανάδειξη θεμάτων που αφορούν την κοινωνία, την αυτοδιοίκηση, την πολιτική επικαιρότητα και την περιφέρεια, με βασικές αρχές την ανεξαρτησία της δημοσιογραφικής κρίσης, τη διασταύρωση της πληροφορίας και τη διαφάνεια στον δημόσιο διάλογο.

Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Διαδικτύου, καθώς και της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων για την Ανεξαρτησία και τη Διαφάνεια των ΜΜΕ, συμμετέχοντας ενεργά στον δημόσιο και δημοσιογραφικό διάλογο για τον ρόλο και την ευθύνη των Μέσων στη σύγχρονη κοινωνία.

Παράλληλα, συνεργάζεται ως αρθρογράφος με την εφημερίδα «Τύπος Ηπείρου» και το περιοδικό «Step», ενώ είναι ειδικός συνεργάτης στο Prisma Radio 91,6. Συνεργάζεται με τα ενημερωτικά μέσα πανελλαδικής εμβέλειας, μεταξύ άλλων τα newsit.gr και newsbomb.gr, καθώς και με την ενημερωτική εκπομπή LIVE NEWS του MEGA TV.

Σημαντικό μέρος της επαγγελματικής του δραστηριότητας αποτελεί η ανάπτυξη και λειτουργία ψηφιακών ενημερωτικών μέσων. Είναι ιδιοκτήτης και διαχειριστής πέντε ενημερωτικών και θεματικών ιστοσελίδων — epirusbomb.gr, kanalakinews.gr, artinos.gr, thesprotiatoday.gr και mamafagito.gr — μέσα από τις οποίες δραστηριοποιείται στην περιφερειακή ενημέρωση και στην καθημερινή ψηφιακή δημοσιογραφική παραγωγή.

Με έμφαση στην άμεση ενημέρωση, την τοπική δημοσιογραφία, την έρευνα και την ανάδειξη θεμάτων της επικαιρότητας, ο Δονάτος Παππάς δραστηριοποιείται στον χώρο των Μέσων με στόχο την ουσιαστική ενημέρωση των πολιτών και την ενίσχυση του δημόσιου διαλόγου.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

Μην το χάσετε

Εορτολόγιο 2026: Γιορτή και σήμερα, σε ποιους να ευχηθείτε

Μεγάλη Παρασκευή σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο 2026 γιορτάζουν

Άπιαστο όνειρο οι καλοκαιρινές διακοπές για τους μισούς Έλληνες

Σκάσε και δούλευε. Οι διακοπές έχουν διαγραφεί από το λεξιλόγιο