Υδροπλάνα στη λίμνη Παμβώτιδα: Το μεγάλο «οραμα» που δεν έχει ούτε χαρτί στα Υπουργεία

Πολλά χρόνια συζητήσεων, φωτογραφίες σε συναντήσεις, δηλώσεις για τουριστική αναβάθμιση και υποσχέσεις που ανανεώνονται με κάθε κυβερνητική αλλαγή. Και στο τέλος; Τίποτα. Ούτε καν ένας φάκελος. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα που αποκαλύπτεται μέσα από επίσημη υπουργική απάντηση στη Βουλή για τα υδροπλάνα στη λίμνη Παμβώτιδα των Ιωαννίνων.

Η αποκάλυψη προκύπτει από αναφορά που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Τσίμαρης, κινητοποιημένος από σχετική επιστολή της Ένωσης Ξενοδόχων. Η απάντηση που υπέγραψε ο Υπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Κικίλιας είναι κατηγορηματική και δεν αφήνει περιθώρια ερμηνείας: «Για τη λίμνη Ιωαννίνων δεν έχει περιέλθει στον Φορέα μας τεχνικός φάκελος υδατοδρομίου ούτε αίτημα χαρακτηρισμού υδάτινης περιοχής ως υδάτινου πεδίου».

Η πρόταση αυτή είναι αρκετή για να αναδείξει το χάσμα μεταξύ λόγων και πράξεων στο ζήτημα αυτό. Παρά τον χρόνο που έχει παρέλθει από τις πρώτες συζητήσεις, δεν έχει γίνει ούτε το πρώτο βήμα: η υποβολή τεχνικού φακέλου, που αποτελεί προϋπόθεση για οποιαδήποτε αδειοδοτική διαδικασία.

Η υπουργική απάντηση αποκαλύπτει επίσης τον λαβύρινθο της γραφειοκρατίας που περιβάλλει το θέμα. Για τα υδατοδρόμια σε λίμνες, το Υπουργείο Ναυτιλίας δηλώνει αναρμόδιο και παραπέμπει στην Αστυνομία για τον έλεγχο καταλληλόλητας της περιοχής, ενώ εμπλέκονται και τα Υπουργεία Υποδομών, Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη. Ένα σύνθετο πλέγμα αρμοδιοτήτων που, όταν δεν υπάρχει συντονισμός και βούληση, μετατρέπεται σε αδιέξοδο.

Το νομικό πλαίσιο για τα υδατοδρόμια στη χώρα υπάρχει — ο Νόμος 4663/2020 θεσπίστηκε ακριβώς για να επιταχύνει την ανάπτυξη του δικτύου υδροπλάνων, προβλέπει άδεια ίδρυσης και λειτουργίας, δικαίωμα συμμετοχής δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, και συγκεκριμένες υποδομές ασφάλειας. Τα εργαλεία, με άλλα λόγια, υπάρχουν. Αυτό που λείπει είναι η πολιτική και η οργανωτική βούληση να κινηθεί η διαδικασία.

Για την Ήπειρο, που εδώ και χρόνια αναζητά τρόπους ενίσχυσης του τουρισμού της, η αποκάλυψη αυτή είναι απογοητευτική. Η λίμνη Παμβώτιδα, ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα φυσικά τοπία της χώρας, παραμένει έξω από οποιοδήποτε σχεδιασμό για εναέρια σύνδεση μέσω υδατοδρομίου. Και αυτό δεν οφείλεται σε νομικό εμπόδιο, αλλά σε πλήρη απουσία πρωτοβουλίας.

Δονάτος Παππάς

Δονάτος Παππάς

Ο Δονάτος Παππάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή παρουσία στον χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και της ψηφιακής δημοσιογραφίας. Κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής του πορείας έχει καλύψει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της επικαιρότητας, με έμφαση στην τεκμηριωμένη ενημέρωση, την ανεξαρτησία της δημοσιογραφικής κρίσης και τη διαφάνεια στον δημόσιο διάλογο.
Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Διαδικτύου καθώς και της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων για την Ανεξαρτησία και τη Διαφάνεια των ΜΜΕ, συμμετέχοντας ενεργά στον διάλογο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στη σύγχρονη κοινωνία.
Συνεργάζεται ως αρθρογράφος με την εφημερίδα «Τύπος Ηπείρου» και το περιοδικό «Step», ενώ είναι ειδικός συνεργάτης στο Prisma Radio 91,6. Παράλληλα, έχει συνεργαστεί με μεγάλα ενημερωτικά μέσα πανελλαδικής εμβέλειας, όπως το newsit.gr και το newsbomb.gr, καθώς και με την εκπομπή LIVE NEWS του MEGA TV.
Ταυτόχρονα δραστηριοποιείται ενεργά στον χώρο των ψηφιακών μέσων ενημέρωσης ως ιδιοκτήτης και διαχειριστής πέντε ενημερωτικών και θεματικών ιστοσελίδων: epirusbomb.gr, kanalakinews.gr, artinos.gr, thesprotiatoday.gr και mamafagito.gr, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της περιφερειακής ενημέρωσης και της διαδικτυακής δημοσιογραφίας.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

Μην το χάσετε

Νορβηγία: Συνελήφθη ένα άτομο για ύποπτες κινήσεις σε συναγωγή στο Τρόντχαϊμ – Αrtinos.gr

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του δεύτερου

Smartphone έως 70 ευρώ από τους παρόχους – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία στοχεύει στη μείωση του ψηφιακού αποκλεισμού. Μια