Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού μπαίνει η Ελλάδα και άλλες χώρες του Νότου μετά την απόφαση σοκ του Βερολίνου να ανατρέψει συνθήκες και συμφωνίες προαναγγέλοντας επέκταση των προσωρινών συνοριακών ελέγχων σε όλα τα χερσαία σύνορα της χώρας, από 16 Σεπτεμβρίου και για έξι μήνες.
Στη διαμόρφωση των κατάλληλων συμμαχιών ώστε η γερμανική κίνηση να μην προκαλέσει ντόμινο αντίστοιχων μέτρων από άλλες χώρες προχωρά η Ελλάδα, σχεδιάζει αύξηση της φύλαξης των συνόρων με νέα μέσα, ενώ σε πλήρη ετοιμότητα τίθεται και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.
Οι γερμανικοί έλεγχοι, πέραν της Πολωνίας, της Τσεχίας, της Αυστρίας και της Ελβετίας, αναμένεται να επεκταθούν και στα σύνορα με τη Γαλλία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία και τη Δανία, και είναι σαφές πως μία τέτοια εξέλιξη θα μεταφέρει εκ νέου την μεταναστευτική πίεση στο κατώφλι της χώρας μας.
«Η Ελλάδα δεν συνορεύει με τη Γερμανία, ωστόσο, εάν αρχίσουν όλες οι χώρες να το κάνουν αυτό, σημαίνει ότι κάποια στιγμή ο μετανάστης θα πρέπει να φτάσει στην Ελλάδα; Στην Πολωνία; Στη Βουλγαρία; Σε μια χώρα που συνορεύει» δήλωσε πρόσφατα ο Υπ. Προστασίας του Πολίτη.
Αυξημένες δυνάμεις στα σύνορα
Σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες ημέρες θα αυξηθούν τα μέτρα αποτροπής στα επίγεια και θαλάσσια σύνορα της χώρας. Οι αστυνομικές αρχές φοβούνται πως αν κλείσουν τα σύνορα, επειδή οι περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες επιθυμούν να καταλήξουν στη Γερμανία ή στις Σκανδιναβικές χώρες, αυτό θα μετατοπίσει εν τέλει τις ροές, άρα και το βάρος σε συγκεκριμένες χώρες, στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στη Γαλλία, στη Μάλτα και στην Ισπανία.
Οι ροές το τελευταίο διάστημα εμφανίζονται ιδιαίτερα αυξημένες κυρίως στο Νότιο Αιγαίο, την αύξηση των μεταναστευτικων ροών έχει ευνοήσει και ο καιρός και ακόμη και ο Υπ. Μετανάστευσης προβλέπει πως οι ροές θα είναι αυξημένες και τον Σεπτέμβριο αλλά και τον Οκτώβριο.
Η Αθήνα σχεδιάζει να στείλει περισσότερους συνοριοφύλακες στα νησιά, περισσότερα σκάφη του λιμενικού και να ζητήσει επιπλέον πόρους αλλά και δυνάμεις της Frontex για να συνδράμουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες την Πέμπτη έλαβε χώρα σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν στελέχη της ΕΥΠ και της ΕΛΑΣ, ενώ η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τις άλλες ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες. Η ΕΥΠ βρίσκεται σε επιφυλακή καθώς υπάρχει η ανησυχία μήπως σε βάθος χρόνου αναπτυχθούν και “πυρήνες” που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν απειλή για την εθνική ασφάλεια.
Αθήνα προς Βερολίνο – «Δεν θα γίνει ανεκτό»
Η Αθήνα αντιλαμβάνεται τις εσωτερικές πολιτικές ισορροπίες που πρέπει να κρατήσει η Κυβέρνηση Σολτς αλλά διαμηνύει πως η απάντηση δεν μπορεί να είναι η μονομερής κατάργηση του Σένγκεν και το να πετάει το μπαλάκι στις χώρες οι οποίες βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Σε καμία περίπτωση η Ελλάδα δεν θα επωμιστεί ένα δυσανάλογα μεγάλο βάρος λόγω του γεγονότος ότι βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαμηνύει το Μέγαρο Μαξίμου.
«Δεν είναι αυτό κάτι το οποίο εύκολα μπορεί να γίνει ανεκτό» δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Πρωθυπουργός «δείχνοντας» και προς τη διαμόρφωση συμμαχιών ώστε αυτή η «ασθένεια» να μην γίνει μεταδοτική.
Θέση της Αθήνας είναι ότι η εφαρμογή του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο θα πρέπει σήμερα να είναι η απόλυτη προτεραιότητα.
Την ερχόμενη Δευτέρα τις ελληνικές θέσεις για την ευρωπαϊκή στάση στο μεταναστευτικό θα μεταφέρει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκος Παναγιωτόπουλος στη «Σύνοδο του Βερολίνου για τα Σύνορα και την Ασφάλεια», ενώ στις 14 Οκτωβρίου αναμένεται να λάβει χώρα συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Γερμανό Καγκελάριο στο Βερολίνο.