Η στρατιωτική διοίκηση της Ρωσίας περίμενε την εισβολή της Ουκρανίας στην περιοχή του Κουρσκ και είχε κάνει σχέδια για να την αποτρέψει εδώ και αρκετούς μήνες, σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα που ο ουκρανικός στρατός είπε ότι είχε καταλάβει από εγκαταλειμμένες ρωσικές θέσεις στην περιοχή.
Τα έγγραφα, που κοινοποιήθηκαν στην βρετανική εφημερίδα Guardian, αποκαλύπτουν επίσης ρωσικές ανησυχίες για το ηθικό στις τάξεις του στρατού στο Κουρσκ, οι οποίες εντάθηκαν μετά την αυτοκτονία ενός στρατιώτη στο μέτωπο, ο οποίος φέρεται να βρισκόταν σε «παρατεταμένη κατάθλιψη λόγω της θητείας του στον ρωσικό στρατό».
Οι διοικητές των μονάδων λαμβάνουν οδηγίες για να διασφαλίσουν ότι οι στρατιώτες παρακολουθούν καθημερινά ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης για να διατηρήσουν την «ψυχολογική τους κατάσταση».
Ο Guardian δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα την αυθεντικότητα των εγγράφων, αν και φέρουν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της γνήσιας επικοινωνίας του ρωσικού στρατού. Στα τέλη Αυγούστου, ο Guardian συνάντησε την ουκρανική ομάδα ειδικών επιχειρήσεων που κατάσχεσε τα έγγραφα, αφού τα εγκατέλειψαν οι Ρώσοι. Σύμφωνα με την ομάδα αυτή, πρόκειται για έγγραφα του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών, της FSB και του στρατού, τα οποία βρέθηκαν σε κτήρια στην περιοχή του Κουρσκ.
Ορισμένα από τα έγγραφα είναι έντυπες παραγγελίες που διανέμονται σε διάφορες μονάδες, ενώ άλλα είναι χειρόγραφα αρχεία στα οποία καταγράφονται συμβάντα και ανησυχίες σε συγκεκριμένες θέσεις. Οι πρώτες καταχωρίσεις χρονολογούνται στα τέλη του 2023, ενώ τα πιο πρόσφατα έγγραφα είναι μόλις έξι εβδομάδες προτού η Ουκρανία ξεκινήσει την εισβολή της στην περιοχή του Κουρσκ στις 6 Αυγούστου.
Τα έγγραφα προέρχονται ως επί το πλείστον από μονάδες του 488ου Συντάγματος Φρουρών Μηχανοκίνητων Τυφεκίων της Ρωσίας, και ειδικότερα από τον δεύτερο λόχο του 17ου Τάγματος.
Πολύμηνες προειδοποιήσεις
Η ουκρανική εισβολή στο Κουρσκ αιφνιδίασε τους δυτικούς εταίρους του Κιέβου και πολλούς στην ουκρανική ελίτ, καθώς τα σχέδια γνώριζε πολύ περιορισμένος αριθμός ανθρώπων. Όμως τα ρωσικά στρατιωτικά έγγραφα περιέχουν προειδοποιήσεις μηνών για πιθανή εισβολή στην περιοχή και προσπάθεια κατάληψης της Σούτζα, μιας πόλης 5.000 κατοίκων που βρίσκεται τώρα υπό ουκρανική κατοχή για περισσότερο από ένα μήνα.
Όταν ξεκίνησε η ουκρανική επίθεση στις 6 Αυγούστου, πολλοί Ρώσοι στρατιώτες εγκατέλειψαν τις θέσεις τους και μέσα σε μια εβδομάδα η Ουκρανία είχε πάρει τον πλήρη έλεγχο της Σούτζα. «Έφυγαν τρέχοντας, χωρίς καν να καταστρέψουν τα έγγραφά τους», είπε ένα μέλος της ομάδας ειδικών επιχειρήσεων που κατάσχεσε τους φακέλους.
Τα έγγραφα δίνουν επίσης μια εικόνα για τις ρωσικές τακτικές που ακολουθήθηκαν τον περασμένο χρόνο. Σε μια περίπτωση επισημαίνεται η ανάγκη δημιουργίας χαρακωμάτων και θέσεων-δολώματα για να μπερδευτούν τα ουκρανικά drones. «Θα πρέπει να δημιουργηθούν μοντέλα αρμάτων μάχης, τεθωρακισμένων οχημάτων και εκτοξευτών πυροβολικού, καθώς και μανεκέν στρατιωτών και θα πρέπει να μετακινούνται περιοδικά», αναφέρεται σε μια εντολή.