
Η στρατιωτική κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, ο πόλεμος στο Ιράν και οι αυξανόμενες επιπτώσεις τους στην Ευρώπη, είναι το δεύτερο θέμα – μετά την Ουκρανία – στην ατζέντα της σημερινής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Οι ηγέτες της ΕΕ θα εξετάσουν την επιδεινούμενη κατάσταση στον Λίβανο, στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, παρουσία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.
Σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να εκφράσει έντονη ανησυχία για τις εξελίξεις στο Ιράν και την ευρύτερη Μέση Ανατολή, προειδοποιώντας για σοβαρές απειλές στην περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια και καλώντας σε «άμεση αποκλιμάκωση, αυτοσυγκράτηση και πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου».
Παράλληλα, οι 27 αναμένεται να καταδικάσουν τις αδιάκριτες επιθέσεις του Ιράν στην περιοχή και να εκφράσουν αλληλεγγύη προς τις πληγείσες χώρες.
Σε αυτό το πλαίσιο, γίνεται αναφορά και στη στήριξη των κρατών μελών που βρίσκονται εγγύτερα στην περιοχή, καθώς και στη συμβολή της ΕΕ, μεταξύ άλλων μέσω της παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο και της υποστήριξης προς την Κύπρο.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ανάγκη διασφάλισης της ελεύθερης ναυσιπλοΐας, ενώ καταδικάζεται κάθε πράξη που την απειλεί ή εμποδίζει τα πλοία να εισέρχονται και να εξέρχονται από το Στενό του Ορμούζ.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται, επίσης, να υπογραμμίσει τον ρόλο των ευρωπαϊκών ναυτικών αποστολών ASPIDES και ATALANTA και να ζητήσει την περαιτέρω ενίσχυσή τους με πρόσθετα μέσα, χαιρετίζοντας παράλληλα την αυξημένη κινητοποίηση και τον συντονισμό των κρατών μελών με τους εταίρους στην περιοχή.