Ηχηρό «καμπανάκι» χτυπάει η έστω και οριακή πτώση στον τζίρο για το λιανεμπόριο μέσα στον Ιούλιο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Παρά τις θερινές εκπτώσεις, οι πολίτες φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να κάνουν περικοπές προκειμένου να ανταπεξέλθουν στην τεράστια ακρίβεια που επικρατεί στην Ελλάδα.
Εκπτώσεις: Πολυτέλεια τα ψώνια – Ακτοπλοϊκά και τρόφιμα «κερδίζουν» τη μόδα
ΕΛΣΤΑΤ: Τα στοιχεία
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο λιανικό εμπόριο τον Ιούλιο του 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουλίου 2023, παρουσίασε μείωση 0,2% και σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2024 μείωση 1,8%, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Παράλληλα, ο Γενικός Δείκτης Όγκου (κύκλος εργασιών σε σταθερές τιμές), κατά τον μήνα Ιούλιο 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουλίου 2023, παρουσίασε μείωση 2,8% και σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2024 αύξηση 1,2%.
Ο εποχικά διορθωμένος Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών, τον Ιούλιο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2024 παρουσίασε μείωση 2,4%.
Ο εποχικά διορθωμένος Γενικός Δείκτης Όγκου τον Ιούλιο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2024, παρουσίασε μείωση 3,2%.
Τι είπε στον ΟΤ ο Μάκης Σαββίδης
Χαμηλά κρατούν τον πήχη των προσδοκιών οι επιχειρήσεις για το τι θα βρουν μπροστά τους ενόψει των μεγάλων εκπτωτικών γεγονότων του φθινοπώρου. Ένα μήνα πριν τη Black Friday και τη Cyber Monday, η αγορά μετρά τις πληγές της από την εκπτωτική περίοδο που ολοκληρώθηκε τέλη Αυγούστου και υιοθετούν τη στρατηγική τους.
«Είχαμε εντοπίσει από νωρίς το πρόβλημα που θα υπήρχε στην αγορά παρά τις εκπτώσεις», επισήμανε στον ΟΤ ο Μάκης Σαββίδης, αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, εκπρόσωπος για την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ηλεκτρονικού Εμπορίου (Ecommerce Europe) και αντιπρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Εμπορίου (GR.EC.A).
«Δεν ήταν καλή η χρονική αυτή περίοδος από τις 15 Ιουλίου έως και τις 31 Αυγούστου, καθώς όλοι κρατούσαν μια επιφυλακτική στάση για τα οικονομικά τους. Κάτι που αποδείχθηκε και από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που έδειξε πως το πρόσημο για την υπόδυση και τα δερμάτινα είδη για παράδειγμα είναι αρνητικό, στο -26,1%.