Μόλις τέσσερις μέρες από την κάλπη που θα αναδείξει τον νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, το παρασκήνιο έχει πάρει φωτιά, καθώς για τους δύο τελικούς διεκδικητές είναι μονόδρομος η διεκδίκηση των ψήφων των χαμένων της πρώτης Κυριακής. Φαίνεται όμως κανείς από τους τέσσερις δε θα επιλέξει να κάνει δήλωση ευθείας στήριξης.
Η χθεσινή συνάντηση του Παύλου Γερουλάνου, τόσο με τον Νίκο Ανδρουλάκη, όσο και με τον Χάρη Δούκα, δεν κατέληξε όπως αναμενόταν σε κάποια δήλωση στήριξης. Ο υποψήφιος του πρώτου γύρου, που άγγιξε το «θαύμα», ο οποίος στις δηλώσεις του τήρησε πολιτική ίσων αποστάσεων, κάνοντας αναφορές που παραπέμπουν στον κομματικό «πατριωτισμό», όπου το καλό του κόμματος βρίσκεται πάνω από προσωπικές ατζέντες.
Ο Παύλος Γερουλάνος παραμένει ισχυρός ρυθμιστής, ιδιαίτερα μετά την εξαιρετική επίδοσή του στα αστικά κέντρα και ιδιαιτέρως στην Αττική, όπου κατετάγη πρώτο, εκεί που οι Ανδρουλάκης και Δούκας υστερούν.
Γερουλάνος και Διαμαντοπούλου πάντως έχουν λάβει το 40% των ψήφων και μία «γραμμή» έστω κα παρασκηνιακά υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου ουσιαστικά βγάζει πρόεδρο.
Αυτή την ώρη η Άννα Διαμαντοπούλου συναντάται με τον Νίκο Ανδρουλάκης, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται να δεχθεί και τον Χάρη Δούκα.
Τα προσωπικά στοιχήματα και οι ατζέντες
Οι δύο μονομάχοι είναι βέβαιο ότι θα παραμείνουν στους βασικούς άξονες της ατζέντας τους. Ο Χάρης Δούκας καλεί τους ψηφοφόρους τους κόμματος να τον στηρίξουν επιχειρηματολογώντας ότι το 70% θέλει αλλαγή στην ηγεσία του κόμματος, καθώς ο Νίκος Ανδρουλάκης περιορίστηκε στο 30%. Παρουσιάζει την υποψηφιότητά του ως εχέγγυο για την ανανέωση του κόμματος και τη «φυγή προς τα μπροστά» που θα δώσει στο ΠΑΣΟΚ κυβερνώσα προοπτική. Το αδύναμο σημείο του είναι τα ποσοστά που κατέγραψε στα αστικά κέντρα και εκεί φαίνεται ότι θα επικεντρώσει της δυνάμεις του προσπαθώντας να πείσει ειδικά τους Αθηναίους ότι ο διπλός ρόλος Δημάρχου- προέδρου, δεν είναι αντικροούμενος πολιτικά και μπορεί να λειτουργήσει προσδίδοντας δυναμική στο κόμμα.
Από την άλλη ο Νίκος Ανδρουλάκης θα συνεχίζει να εμφανίζει την εαυτό του ως εγγύηση για την ανοδική πορεία του κόμματος, θεωρώντας ότι η μικρή έστω άνοδος του κόμματος αποτελεί ισχυρή ένδειξη για το μέλλον. Θα προσπαθήσει να αποδυναμώσει τον Χάρη Δούκα, τονίζοντας τον διπλό ρόλο που θα κληθεί να παίξει αν εκλεγεί, ενώ το επιχείρημα της μη κοινοβουλευτική παρουσίας Δούκα είναι μάλλον αδύναμο, καθώς το ίδιο συνέβη και με τον Νίκο Ανδρουλάκης, όταν εξελέγη πρόεδρος και ήταν εκτός Βουλής.
Οι δύο υποψήφιοι θα πρέπει να απαντήσουν και στα αμιγώς πολιτικά ερωτήματα, πέραν της προσωπικότητάς τους. Πού θα γέρνει η πυξίδα του κόμματος; Προς το κέντρο ή προς τα αριστερά; Θα ασκηθεί δυναμική αντιπολίτευση, με μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση Μητσοτάκη ή θα ακολουθηθεί ένα πιο ήπιος «θεσμικός» τρόπος; Καθημερινά προβλήματα όπως η ακρίβεια βάζουν αυτονόητα στο τραπέζι διλλήματα, όπως το αν η λύση τους έρχεται με περισσότερο κράτος ή με πιο ελεύθερη αγορά: Αυτά και πολλά άλλα κρίσιμα ερωτήματα ουσιαστικά θα δώσουν την ταυτότητα της επόμενης μέρας και θα δοκιμαστούν στους ψηφοφόρους, την στήριξη των οποίων το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται για να επιστρέψει στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Debate γνωστού format, αγνώστου ημέρας
Μπορεί και οι δύο πλευρές να έχουν δηλώσει ότι είναι θετικές στη διεξαγωγή ενός debate στην ΕΡΤ, να συμφώνησαν στο format, που θα κινηθεί στη λογική αυτού που έγινε με τους έξι υποψηφίους και τις θεματικές ενότητες, αλλά η χθεσινή συνάντηση στη Χαριλάου Τρικούπη δεν κατέληξε κάπου σε σχέση με την ημερομηνία διεξαγωγής, καθώς το πρόγραμμα, λόγω της στενότητας του χρόνου, είναι πυκνό.
Η Στεφανία Μουρελάτου και ο Βαγγέλης Τσόγκας, οι εκπρόσωποι Ανδρουλάκη και Δούκα πρότειναν να γίνει το debate Πέμπτη ή Παρασκευή με τη δέσμευση ότι θα καταβάλουν προσπάθεια να αλλάξει το πρόγραμμα για την εκδήλωση του νυν αρχηγού και εκ νέου υποψήφιου εφόσον επιλεγεί η Παρασκευή. Η Τετάρτη στη πραγματικότητα «διαγράφηκε» ως πιθανή ημέρα καθώς ο Χάρης Δούκας είναι αδύνατο να λείψει από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει προγραμματίσει συγκέντρωση στον Πύργο Ηλείας.
Το στοίχημα της συμμετοχής
Πάντως το κρίσιμο στοίχημα που καλούνται να κερδίσουν Ανδρουλάκης και Δούκας είναι αυτό της συμμετοχής. Η ικανοποίηση ήταν έκδηλη από τα νούμερα της πρώτης Κυριακής, αλλά ένα σημαντικά μικρότερο νούμερο μπορεί να αλλάξει τελείως τους συσχετισμούς και να οδηγήσει ανατροπές και εκπλήξεις. Επί της ουσίας δεν υπάρχει πρόβλεψη συμμετοχής τη δεύτερη Κυριακή και οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι θα αρκεστούν στο να καλέσουν τους φίλους και τα μέλη του κόμματος να είναι συμμέτοχοι στην τελική επιλογή.