Στις υψηλότερες θέσεις πανελλαδικά κατατάσσεται η Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας όσον αφορά την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών στα γυμνάσια και τα λύκεια της περιοχής, με το ποσοστό στελέχωσης να αγγίζει το 79% μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης από το Υπουργείο Παιδείας για τη σχολική χρονιά 2026-2027.
Η επίδοση αυτή ξεπερνά σημαντικά τον εθνικό μέσο όρο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που διαμορφώθηκε στο 60%. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, υψηλότερα ποσοστά κατέγραψαν μόνο η Μαγνησία με 85% και η Λέσβος με 83%, ενώ σε κοντινά επίπεδα με τη Θεσπρωτία κινήθηκαν η Ηλεία με 79%, η Ευρυτανία με 78% και η Άρτα με 77%. Παράλληλα, η Περιφέρεια Ηπείρου σημείωσε απόλυτη κάλυψη 100% στις ειδικότητες των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων, επίδοση που μοιράζεται με τη Θεσσαλία και τη Δυτική Μακεδονία.
Σε εθνικό επίπεδο, ο σχεδιασμός του Υπουργείου Παιδείας περιέλαβε 23.020 προσλήψεις εκπαιδευτικών, 6.786 μέλη ειδικού προσωπικού και 142 τοποθετήσεις στα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία κατά την πρώτη φάση της 1ης Σεπτεμβρίου, φτάνοντας τις 29.948 τοποθετήσεις. Με τη δεύτερη φάση στις 29 Σεπτεμβρίου προστέθηκαν ακόμη 6.683 αναπληρωτές, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των διορισμών στις 36.631.
Όπως σημειώνεται στο typosepeirou.gr, τα δεδομένα για τη Θεσπρωτία αφορούν την πρώτη φάση, ενώ η ανάληψη υπηρεσίας των νέων εκπαιδευτικών ενισχύει περαιτέρω τη λειτουργία των σχολείων. Με τις εξελίξεις αυτές, η τοπική επικαιρότητα αναδεικνύει την ετοιμότητα των δομών της Περιφέρειας Ηπείρου, διασφαλίζοντας την εύρυθμη εκπαιδευτική διαδικασία στη Θεσπρωτία και ολόκληρη την περιοχή.