Ρωσική επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο που σημειώθηκε σήμερα κατά λιμενικών υποδομών στην περιφέρεια της Οδησσού, στη νότια Ουκρανία, προκάλεσε τον θάνατο πέντε ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων εννέα, ανακοίνωσε ο Ουκρανός αναπληρωτής πρωθυπουργός Ολέκσιι Κουλέμπα.
Σε μήνυμά του στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, ο Κουλέμπα δήλωσε ότι το πλοίο εμπορευματοκιβωτίων Shui Spirit, με σημαία Παναμά, υπέστη ζημιές κατά την επίθεση.
Σημειώνεται ότι η επίθεση στο λιμάνι Χορνομόρσκ ήταν η τρίτη στην περιοχή τις τελευταίες τέσσερις ημέρες.
Ζελένσκι: Η κατάσταση στο μέτωπο «δημιουργεί την ευκαιρία» να τερματιστεί ο πόλεμος το 2025
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι κατάσταση στο πεδίο της μάχης «δημιουργεί την ευκαιρία» να αναληφθούν πρωτοβουλίες για τον τερματισμό του πολέμου το αργότερο το 2025.
«Τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο έχουμε την ευκαιρία να κινήσουμε τα πράγματα προς την κατεύθυνση της ειρήνης και τη διαρκή σταθερότητα. Η κατάσταση στο πεδίο της μάχης δημιουργεί την ευκαιρία να κάνουμε αυτή την επιλογή, επιλογή για μια αποφασιστική δράση για να τερματισθεί ο πόλεμος το αργότερο το 2025» δήλωσε ο Ζελένσκι στη σύνοδο κορυφής των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που πραγματοποιείται στο Ντουμπρόβνικ.
«Αδύνατη η ειρήνη στην Ουκρανία εάν το Κίεβο γίνει μέλος του ΝΑΤΟ», λέει η Ζαχάροβα
Την ίδια ώρα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε σήμερα ότι η επίτευξη μιας δίκαιης ειρήνης στην Ουκρανία θα είναι αδύνατη εάν το Κίεβο χάσει την ουδετερότητά του με την ένταξή του σε έναν συνασπισμό όπως η υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει πει ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες μπορούν να αρχίσουν εάν το Κίεβο συμφωνήσει να εγκαταλείψει τις μεγάλες εδαφικές εκτάσεις που διεκδικεί η Μόσχα και εγκαταλείψει την προσπάθειά του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Η Ζαχάροβα, αναφερόμενη στα δημοσιεύματα που λένε ότι η Δύση συζητά μια εκδοχή σύμφωνα με την οποία η Ουκρανία θα μπορούσε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα την αποδοχή του ρωσικού ελέγχου σε εδάφη της ουκρανικής επικράτειας, είπε ότι η επίτευξη μιας δίκαιης ειρήνης στην Ουκρανία θα είναι αδύνατη αν δεν διασφαλισθεί ότι το καθεστώς της Ουκρανίας θα είναι ουδέτερο και δεν θα ενταχθεί σε συμμαχία.
Η Ζαχάροβα είπε ότι αυτό που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία ήταν μια αντίδραση στην επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς.