Σε δεινή θέση βρίσκονται πλέον οι καταναλωτές στην πρωτεύουσα της Θεσπρωτίας, καθώς η τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης κατέγραψε μια αρνητική πρωτιά σπάζοντας το ψυχολογικό και οικονομικό φράγμα των δύο ευρώ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του typosepeirou.gr, οι ταμπέλες στα πρατήρια της Ηγουμενίτσας και της ευρύτερης περιοχής έχουν πάρει την ανιούσα, με τις τιμές να ξεκινούν από τα 2,02€ και σε αρκετές περιπτώσεις να σκαρφαλώνουν ακόμα ψηλότερα.
Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται άμεσα στη διεθνή γεωπολιτική αστάθεια και στις συνεχιζόμενες πολεμικές συρράξεις που προκαλούν ισχυρούς κλυδωνισμούς στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας, μεταφέροντας το κόστος του αργού πετρελαίου απευθείας στην αντλία. Για μια πόλη-λιμάνι όπως η Ηγουμενίτσα, η οποία αποτελεί νευραλγικό κόμβο μεταφορών, η επιβάρυνση αυτή αντανακλάται άμεσα στο κόστος ζωής των κατοίκων που εξαρτώνται από το ιδιωτικό τους όχημα για τις καθημερινές μετακινήσεις από τα χωριά προς το κέντρο.
Οι οδηγοί πλέον περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα, αποφεύγοντας το πλήρες γέμισμα του ρεζερβουάρ, γεγονός που προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στην τοπική αγορά και συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος. Την ίδια στιγμή, οι έλεγχοι για την πάταξη της αισχροκέρδειας εντείνονται, με την πολιτεία να διατηρεί το πλαφόν στα περιθώρια κέρδους για τη βενζίνη 95 οκτανίων και το diesel, επιβάλλοντας αυστηρά πρόστιμα στους παραβάτες προκειμένου να αναχαιτιστεί το κύμα των ανατιμήσεων.