Το πολυαναμενόμενο σχέδιο νίκης του αποκάλυψε σήμερα, Τετάρτη 16/10 στο ουκρανικό Κοινοβούλιο ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καλώντας τους Ουκρανούς να παραμείνουν ενωμένοι σε αβέβαιους καιρούς πριν από τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στη σύμμαχό του, τις ΗΠΑ.
Ο Ουκρανός πρόεδρος απέρριψε την παραχώρηση εδάφους στη Ρωσία ή το να δεχθεί ένα πάγωμα της γραμμής του μετώπου, εκτιμώντας πως το Κρεμλίνο πρέπει να χάσει τον πόλεμο που ξέσπασε τον Φεβρουάριο του 2022.
«Η Ρωσία πρέπει να χάσει τον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας. Δεν μπορεί να υπάρξει ‘πάγωμα’ του μετώπου. Δεν μπορεί να υπάρξει αλλαγή σε ό,τι αφορά το έδαφος της Ουκρανίας ή την κυριαρχία της», είπε και πρόσθεσε πως η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της πρέπει να «αναγκάσουν τη Ρωσία να συμμετάσχει σε μια σύνοδο κορυφής για την ειρήνη και να είναι έτοιμη να θέσει τέλος στον πόλεμο».
Παράλληλα, απαίτησε και πάλι από τους δυτικούς συμμάχους του Κιέβου να «άρουν τους περιορισμούς στη χρήση όπλων μακρού βεληνεκούς στο σύνολο του ουκρανικού εδάφους που κατέχεται από τη Ρωσία και στο ρωσικό έδαφος», καθώς και τη συνέχιση της βοήθειας για τον «εξοπλισμό των εφεδρικών ταξιαρχιών των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων».
Καθώς οι Ρώσοι στρατιώτες προωθούνται στο ανατολικό τμήμα της χώρας και ένας χειμώνας με ελλείψεις στην ηλεκτροδότηση πλησιάζει, είπε στους βουλευτές πως το σχέδιο περιλαμβάνει πέντε κύρια σημεία που εξαρτώνται από τους συμμάχους του Κιέβου, περιλαμβανομένης μιας άνευ όρων πρόσκλησης στην Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και ειδική υποστήριξη σε όπλα.
«Μαζί με τους εταίρους μας, πρέπει να αλλάξουμε τις περιστάσεις έτσι ώστε ο πόλεμος να τελειώσει. Ανεξάρτητα από το τι θέλει ο Πούτιν. Πρέπει όλοι να αλλάξουμε τις περιστάσεις ώστε η Ρωσία να αναγκαστεί στην ειρήνη», είπε ενώπιον των βουλευτών και ανώτατων αξιωματούχων.
Το τρίτο σημείο του τονίζει την ανάγκη η Ουκρανία να αποκτήσει ικανότητα πυρηνικής αποτροπής η οποία, όπως είπε, θα (πρέπει να) είναι επαρκής ώστε να μπορεί να καταστρέψει τη ρωσική στρατιωτική δύναμη. Δεν επεκτάθηκε, αλλά είπε πως υπάρχει ένα επιπρόσθετο μυστικό παράρτημα το οποίο δεν μπορεί να αποκαλύψει.
Το σχέδιο, είπε, προβλέπει επίσης έναν δυτικό ρόλο στην υπεράσπιση των φυσικών μεταλλευτικών πόρων της Ουκρανίας από ρωσικές επιθέσεις καθώς και υποσχέσεις για μεταπολεμική ανοικοδόμηση.
Την ομιλία του παρακολούθησε η ηγεσία του στρατού, των υπηρεσιών πληροφοριών και των πολιτικών αξιωματούχων καθώς και οι βουλευτές, ορισμένοι από τους οποίους σηκώνονταν κατά διαστήματα για να χειροκροτήσουν.
Κρεμλίνο: Να συνέλθει το Κίεβο
Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να σχολιάσει με λεπτομέρειες το σχέδιο του Ζελένσκι, όμως το Κίεβο πρέπει να «συνέλθει» και να συνειδητοποιήσει τη ματαιότητα της πολιτικής που ασκεί.
Έπειτα από δυόμισι χρόνια πολέμου, ο Ζελένσκι επιδίωξε με την ομιλία του να πείσει την εξαντλημένη κοινή γνώμη στην Ουκρανία ότι ο πόλεμος μπορεί να τελειώσει σύντομα και να τονίσει πόσο σημαντικό είναι οι Ουκρανοί να παραμείνουν ενωμένοι καθώς οι πολεμικές προκλήσεις συσσωρεύονται.
«Επιτύχαμε και επιτυγχάνουμε αποτελέσματα στις μάχες χάρη στην ενότητά μας. Επομένως, παρακαλώ μην χάσετε τη ενότητα», είπε.
Ο Ζελένσκι είπε ακόμη ότι θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αύριο, Πέμπτη, προκειμένου να παρουσιάσει το σχέδιό του.