Με νέες επιχειρήσεις κατά του PKK απαντά η Άγκυρα στον απόηχο της τρομοκρατικής επίθεσης στην Τουρκική Αεροπορική και Διαστημική Βιομηχανία (TUSAŞ) για την οποία η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη, την ώρα που η χώρα παραμένει σε κόκκινο συναγερμό.
Τριάντα τουλάχιστον είναι οι νεκροί από τις αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποίησε η Άγκυρα στο Ιράκ με στόχο δυνάμεις με δεσμούς με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) στο βόρειο Ιράκ σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.
Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν εντείνει τις αεροπορικές και τις χερσαίες επιθέσεις τους στη βόρεια και στην ανατολική Συρία και στο Ιράκ κατά κουρδικών στόχων, επίσης επιχειρήσεις είναι σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα για τη σύλληψη τρομοκατών.
Την ίδια στιγμή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαμηνύει ότι «κανείς δεν μπορεί να μπει ανάμεσα σε εμάς και τον στόχο μας για μια Τουρκία απαλλαγμένη από την τρομοκρατία», ενώ ο Τούρκος πρόεδρος δεν κρύβει τη δυσφορία του για τη στήριξη των ΗΠΑ στις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).
Η δράση του PKK στη Συρία
Το PKK πήρε τα όπλα εναντίον του τουρκικού κράτους το 1984 για να επιτύχει τη λεγόμενη κουρδική αυτοκυριαρχία στις νοτιοανατολικές περιοχές και έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την Άγκυρα, καθώς και από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ωστόσο, στη Συρία, το PKK δρα μέσω των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG),που εκμεταλλεύτηκαν το κενό εξουσίας κατά τη διάρκεια του συριακού εμφυλίου πολέμου για να καταλάβουν εκτάσεις πλούσιες σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο και να δημιουργήσουν μια αυτοαποκαλούμενη οντότητα στα βορειοανατολικά της χώρας, κάτι στο οποίο αντιτίθενται τόσο η Άγκυρα όσο και το καθεστώς Άσαντ στη Δαμασκό.
Η οργάνωση έχει βρει έναν σημαντικό σύμμαχο στις ΗΠΑ για να πολεμήσει κατά των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους, γεγονός που επιβαρύνει σημαντικά τις τουρκοαμερικανικές σχέσεις.
Ο Ερντογάν δήλωσε ότι το PKK/YPG «είναι βέβαιο ότι θα εγκαταλειφθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ «χρησιμοποιούν» τις τρομοκρατικές ομάδες της περιοχής για να εξυπηρετήσουν τα αμερικανικά συμφέροντα και την ασφάλεια του Ισραήλ, καταγγέλλοντας εν τω μεταξύ τη νομισματική και στρατιωτική υποστήριξη της Ουάσινγκτον προς το Τελ Αβίβ.
Τα σχέδια του Ερντογάν
«Η Τουρκία πρέπει να εξετάσει μια διείσδυση από τη Συρία ή οποιοδήποτε άλλο μέρος ανά πάσα στιγμή», τόνισε ο Ερντογάν. «Ως εκ τούτου, πρέπει να διασφαλίσουμε την ασφάλειά μας».
Η Τουρκία ελέγχει σήμερα δύο μεγάλες λωρίδες εδάφους κατά μήκος των συριακών συνόρων της μετά την εκδίωξη των δυνάμεων του PKK/YPG σε διαδοχικές εκστρατείες. Στόχος είναι να δημιουργήσει μια λωρίδα ασφαλείας κατά μήκος των συριακών και ιρακινών συνόρων της και να διακόψει τους δεσμούς μεταξύ των YPG και των προπυργίων του PKK στην περιοχή Καντίλ του βόρειου Ιράκ.
Η Άγκυρα καλεί συχνά τον σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ να διακόψει την άνευ όρων υποστήριξή του προς το YPG και τη διεθνή κοινότητα να λάβει μέτρα για να διασφαλίσει την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας που απειλείται από το YPG.
Μάλιστα καταβάλλονται προσπάθειες με την παρέμβαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να σπάσει ο πάγος ανάμεσα σε Ερντογάν και Άσαντ.
Ο Τούρκος πρόεδρος το καλοκαίρι εξέφρασε το σχέδιο να καλέσει τον αποξενωμένο Σύρο ομόλογό του Μπασάρ Άσαντ για συνομιλίες με σκοπό την επαναπροσέγγιση των σχέσεων που διακόπηκαν το 2011, μετά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη Συρία και την ανάπτυξη στρατευμάτων από την Άγκυρα για την υποστήριξη των δυνάμεων της αντιπολίτευσης και την αποτροπή των τρομοκρατών του PKK/YPG στο βορρά.
Από το 2022, κορυφαίοι Σύροι και Τούρκοι αξιωματούχοι, υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών, καθώς και επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών έχουν συναντηθεί για συνομιλίες με τη μεσολάβηση της Ρωσίας, με τη Μόσχα να πιέζει για μια εκτόνωση.
Οι τελευταίες συνομιλίες στη Μόσχα, στις οποίες συμμετείχε και η Τεχεράνη, κατέρρευσαν τον Μάιο του 2023.
Η σημασία της TUSAŞ για την οικονομία και την άμυνα
Η πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση σε εγκαταστάσεις της TUSAŞ στην πρωτεύουσα της Τουρκίας Άγκυρα είχε διπλό σκοπό. Οι δράστες, όπως αναφέρει το Anadolu επεδίωξαν να διαταράξουν τις προσπάθειες για εθνική ενότητα, ενώ παράλληλα πραγματοποίησαν μια στρατηγική επίθεση για την αποδυνάμωση της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας.
Οι τρομοκρατικές ομάδες, οι οποίες είναι σημαντικά αποδυναμωμένες στην Τουρκία και δεν έχουν τη δυνατότητα να πλήξουν καλά αμυνόμενους στόχους όπως οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις, έχουν πλέον μετατοπίσει την εστίασή τους σε επιθέσεις σε τοποθεσίες υψηλής συμβολικής αξίας.
Η Τουρκία διαθέτει σήμερα έναν ακμάζοντα τομέα αμυντικής βιομηχανίας με περισσότερες από 3.500 εταιρείες και εργατικό δυναμικό 90.000 ατόμων. Η TUSAŞ αποτελεί την πιο τρανή απόδειξη για τις αυξανόμενες δυνατότητες της Τουρκίας στην αμυντική τεχνολογία αιχμής.
Από τα πιο γνωστά αμυντικά της εγχειρήματα είναι το Εθνικό Μαχητικό Αεροσκάφος KAAN, το οποίο σηματοδοτεί μια καίρια κίνηση προς την καθιέρωση της Τουρκίας ως μια από τις λίγες χώρες που είναι σε θέση να σχεδιάζουν και να κατασκευάζουν μαχητικά αεροσκάφη.
Η TUSAŞ αναπτύσσει επίσης άλλα προηγμένα αεροσκάφη όπως τα HURJET, HURKUS, το ελικόπτερο GOKBEY, το επιθετικό και τακτικό αναγνωριστικό ελικόπτερο T129 ATAK, και μη επανδρωμένα αεροσκάφη όπως τα AKSUNGUR και ANKA, μαζί με πολλά άλλα κρίσιμα προϊόντα αεράμυνας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2023 από την Τουρκική Συνέλευση Εξαγωγέων, η TUSAŞ κατατάσσεται στην 23η θέση μεταξύ των 1.000 κορυφαίων εξαγωγέων και κατέχει τη δεύτερη θέση στον τομέα της, αμέσως μετά την Baykar. Στους διεθνείς πελάτες της περιλαμβάνονται έθνη όπως η Μαλαισία, το Πακιστάν, η Ινδονησία, το Τσαντ, η Αλγερία, η Τυνησία και το Καζακστάν.
Επομένως, η επίθεση αυτή δεν ήταν τυχαία. Ήταν μια εσκεμμένη απόπειρα συμβολικής και στρατηγικής στόχευσης ενός σημαντικού κομματιού της αμυντικής υποδομής της Τουρκίας.