Στο νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση για την ίδρυση Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών (ΑΣΠΤ), τους αιώνιους φοιτητές και τις σχολικές εκδρομές αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης.
Το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών «συνδιαμορφώνεται μαζί με το υπουργείο Πολιτισμού και το υπουργείο Εσωτερικών», ανέφερε ο υπουργός και πρόσθεσε πως η ΑΣΠΤ θα ακολουθήσει το μοντέλο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, θα περιλαμβάνει πέντε σχολές, μεταξύ των οποίων του Εθνικού Θεάτρου, και «ανωτατοποιούνται με διορισμούς μελών ΔΕΠ».
«Έχουμε κάνει εκτενή διάλογο και η συζήτηση θα συνεχιστεί στη διαβούλευση. Θα μιλήσουμε με τους καλλιτέχνες, με τους θεσμικούς φορείς και με τα άλλα κόμματα. Είναι ένα νομοσχέδιο που ενώνει», σημείωσε στη συνέντευξη που έδωσε στο ΣΚΑΪ.
Οι αιώνιοι φοιτητές
Για το ζήτημα διαγραφής των αιώνιων φοιτητών είπε ότι «ήρθε η ώρα το θέμα να λυθεί για τους αιωνίους» σημειώνοντας πως ο νόμος που έχει ψηφιστεί εδώ και δύο χρόνια είναι «πληρέστατος» και «προβλέπει εξαιρέσεις για λόγους υγείας, ή για όσους εργάζονται». «Είναι αυτονόητο ότι θα τηρηθεί ο νόμος. Έχουμε να δώσουμε μάχες μέλλοντος και όχι παρελθόντος», τόνισε.
Τι είπε για τις σχολικές εκδρομές
Απαντώντας σε ερώτηση για το πλαίσιο κανονισμών των σχολικών εκδρομών, ο κ. Πιερρακάκης απάντησε ότι αυτήν τη στιγμή διεξάγονται συζητήσεις με τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ώστε να μπει ένα πλαίσιο και πως ακόμα δεν έχει αποφασιστεί κάτι.
«Το πλαίσιο πρέπει να δώσει εργαλεία στους εκπαιδευτικούς για να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους», τόνισε επισημαίνοντας πως αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο πλαίσιο και η δημιουργία του είναι αίτημα των εκπαιδευτικών.
Αναφορικά με το πρόσφατο περιστατικό εκπαιδευτικού που μοίρασε φυλλάδια με ρητορική μίσους, ο υπουργός επανέλαβε ότι τέτοια περιστατικά «δεν θα γίνουν ανεκτά». «Είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε τα σχολεία μας και από τη βία και από τέτοιου είδους ρητορική, που δεν έχει καμία θέση στα σχολεία», συμπλήρωσε.
Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης και στο πρόγραμμα εστιών, που αναμένεται να διπλασιάσει τις προσφερόμενες κλίνες από 10.000 σε 20.000, καθώς επίσης και στο πρόγραμμα «Μαριέτα Γιαννάκου» για την αναβάθμιση των σχολικών υποδομών, προαναγγέλοντας την πρώτη χορηγία, που θα αφορά σε σχολείο στην Γκράβα. «Θα είναι μεγάλη χορηγία και θα αφορά την ανακαίνιση όλης της σχολικής μονάδας», επεσήμανε.
Σε ό,τι αφορά τη διεθνοποίηση των ελληνικών δημοσίων ΑΕΙ, ο κ. Πιερρακάκης υποστήριξε ότι θα ανακοινωθούν «σε λίγους μήνες» συμπράξεις με πανεπιστήμια του εξωτερικού για μεταπτυχιακά που θα πραγματοποιούνται στην Ελλάδα.
«Η στρατηγική είναι η διεθνοποίηση για να γίνει περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης», υπογράμμισε.