Ο βασιλιάς αντιμετώπισε τους θυμωμένους κατοίκους που φώναζαν «δολοφόνοι» και κατηγορούσαν τις αρχές για χαλαρή απάντηση στην καταστροφή, κατά την επίσκεψή του στην Παϊπόρτα, λίγο έξω από την πόλη της Βαλένθια, μαζί με τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσες και τον περιφερειακό κυβερνήτη Κάρλος Μαζόν.
Το πλήθος άρχισε να εκτοξεύει ύβρεις στον βασιλιά, τον κυβερνήτη και τον πρωθυπουργό ορμώντας απειλητικά προς το μέρος τους ενώ η ασφάλεια τους φυγάδευε.
Ο βασιλιάς και η βασίλισσα, παρ’ όλο που δέχθηκαν αποδοκιμασίες, έμειναν στην περιοχή περιφρουρούμενοι από ισχυρή αστυνομική δύναμη.
Ο βασιλιάς Φελίπε παρέμεινε ψύχραιμος ακούγοντας τις διαμαρτυρίες, ενώ η βασίλισσα Λετίσια μίλησε επίσης με εξαγριωμένους κατοίκους κρατώντας το κεφάλι της στα χέρια της, εμφανώς ταραγμένη.
Αργότερα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της βασιλικής οικογένειας δημοσιεύθηκε βίντεο από τις διαμαρτυρίες, που δείχνει τον βασιλιά και τη βασίλισσα να αγκαλιάζουν τους αναστατωμένους κατοίκους. Ένας άνδρας φαίνεται να κλαίει στην αγκαλιά του Βασιλιά, ενώ σε άλλο πλάνο, ο Φελίπε αγκαλιάζει δύο γυναίκες που κλαίνε.
Είναι ασυνήθιστο για τον Ισπανό βασιλιά να αντιμετωπίζει την οργή των κατοίκων, αφού είναι σχετικά δημοφιλής προσωπικότητα.
Ο θυμός φάνηκε να κατευθύνεται σε μεγάλο βαθμό προς στον Σάντσες και τον Μαζόν, οι οποίοι έφυγαν νωρίτερα ενώ ο βασιλιάς παρέμεινε στο σημείο.
Το γραφείο του Σάντσεθ σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός απομακρύνθηκε, σύμφωνα με το πρωτόκολλο ασφαλείας. Σε μια δήλωση στο X, ο Μαζον είπε ότι κατανοούσε τον θυμό και επαίνεσε την «υποδειγματική» συμπεριφορά του βασιλιά.
Οργή για τα αργά αντανακλαστικά των Αρχών
Η καθυστερημένη και ασυντόνιστη απάντηση των αρχών στις φονικές πλημμύρες έχει εξοργίσει τους κατοίκους στη Βαλένθια, καθώς οι ειδοποιήσεις στα κινητά ήρθαν ώρες μετά τις προειδοποιήσεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας για πλημμύρες.
Όσο περνούν οι μέρες, και αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων αλλά και ο κόσμος συνειδητοποιεί το μέγεθος της καταστροφής τόσο ξεχειλίζει η οργή του. Από τη μια, για μη έγκαιρη ενημέρωση και από την άλλη, για την κακή διαχείριση της κρίσης. Το επόμενο Σάββατο έχει προγραμματιστεί μεγάλη διαδήλωση στο κέντρο της Βαλένθιας με βασικό αίτημα την παραίτηση του τοπικού κυβερνήτη Κάρλος Μαθόν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μαθόν λίγες ώρες πριν ξεσπάσει η καταιγίδα αγνόησε επιδεικτικά και με υπεροψία τις εισηγήσεις που είχε πάρει για την επικείμενη καταστροφή. «Αν είχε δραστηριοποιηθεί άμεσα σήμερα θα μιλούσαμε για πολύ λιγότερους νεκρούς», τονίζουν οι επικριτές του.
Το Σάββατο, ο Σάντσεθ διέταξε 5.000 επιπλέον στρατιώτες για να βοηθήσουν στις προσπάθειες διάσωσης στις πλημμυρισμένες περιοχές, αποκαλώντας την καταιγίδα τη «χειρότερη φυσική καταστροφή» στην ιστορία της κομητείας.
Αντιμετώπισε τον θυμό και την απογοήτευση για την αργή ανταπόκριση των αρχών, παραδεχόμενος ότι «δεν ήταν αρκετή».
Έκρηξη αλληλεγγύης
Εν τω μεταξύ, χιλιάδες εθελοντές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της επαρχιακής κυβέρνησης για βοήθεια για την απομάκρυνση των συντριμμιών από πλημμύρες. Οι αρχές απροετοίμαστες, ξέμειναν γρήγορα από προμήθειες ενώ δεν είχαν προετοιμαστεί κατάλληλα για τη μεταφορά των πληγέντων.
Εκατοντάδες εθελοντές συνέδραμαν τους πληγέντες. Ενας απο αυτούς, 18 ετών, είχε δει μόνο τέτοιες σκηνές στις ταινίες, αλλά εμφανίστηκε πριν από τις 7 το πρωί για να επιβιβαστεί στα λεωφορεία των εθελοντών.
«Είναι εκπληκτικό πώς η κυβέρνηση λέει ναι, δεν φταίμε εμείς. Φταίει κάποιος άλλος. Αλλά αυτή τη στιγμή πρέπει να ενώσουμε τα χέρια μας και να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον», είπε εκφράζοντας την απογοήτευσή του στο CNNi το Σάββατο ενώ περίμενε στην ουρά.
«Ο στρατός και η αστυνομία βοηθούν, αλλά όχι τόσο όσο ελπίζαμε και καθυστερούν μέρες».
Ο ανταποκριτής του BBC στην Ευρώπη Μαρκ Λόουεν επίσης περιέγραψε την «έκρηξη αλληλεγγύης» στη Βαλένθια σημειώνοντας φυσικά και το αίσθημα θυμού που στρέφεται προς τις αρχές της περιοχής.
Ένας κάτοικος είπε ότι οι πλημμύρες που έπληξαν τη Βαλένθια και τμήματα της νοτιοανατολικής Ισπανίας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ήταν μια «αποφεύκτη τραγωδία».
«Το μόνο που έπρεπε να κάνει η περιφερειακή κυβέρνηση ήταν να μας δώσει προειδοποιήσεις για πλημμύρες εκ των προτέρων», είπε στο BBC.
Ιδιοκτήτρια καταστήματος πρόσθεσε ότι ένιωθε «εγκαταλελειμμένη» μετά την τραγωδία, σημειώνοντας ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν ούτε να πλύνουν τα ρούχα τους ή να κάνουν ντους.
Συνεχίζονται οι έρευνες για τους αγνοούμενους
Στο μεταξύ οι έρευνες για άτομα που εξακολουθούν να αγνοούνται στην περιοχή της Βαλένθια συνεχίζονται, με την Ισπανική Πολιτική Φρουρά να λέει ότι έχει αναπτύξει περισσότερους διασώστες.
Οι δηλωμένοι αγνοούμενοι φτάνουν τους 1.900. Αν και υπάρχει σοβαρή περίπτωση πολλοί από αυτούς, να έχουν βρεθεί αλλά να μην έχουν αφαιρεθεί από τη λίστα αναζήτησης, το νούμερο είναι συγκλονιστικό. Όπως συγκλονιστική είναι και η κατάσταση στα νοσοκομεία της Βαλένθιας, τα οποία δηλώνουν υπερκορεσμό.
Οι αναζητήσεις των αρχών για τυχόν επιζώντες εστιάζονται πλέον στα σημεία τριών περιοχών. Στα παράλια όπου κατέληξαν τα νερά των ποταμών. Στα πάρκινγκ των πολυκατοικιών και καταστημάτων όπου εκτιμάται ότι εγκλωβίστηκαν πολλοί άνθρωποι στην προσπάθεια τους να πάνε να πάρουν τα αυτοκίνητα τους για να τα σώσουν από την ισχυρή βροχόπτωση και στους υπόγειους χώρους μεγάλων πολυκαταστημάτων.
Πέρα όμως, από τον αριθμό των νεκρών, που έχει ανέλθει στους 214, και σύμφωνα με τους αναλυτές, το αργότερο μέχρι το τέλος της εβδομάδας, αναμένεται να αυξηθεί δραματικά, τεράστια είναι και η οικονομική καταστροφή. Σύμφωνα με το Εμπορικό Επιμελητήριο της Βαλένθιας έχουν πάθει ζημιές πάνω από 54.000 επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονταν 350.000 άνθρωποι. Έτσι εκτιμάται ότι το συνολικό κόστος θα φτάσει τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ.