Το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γνωσιακών και Συμπεριφορικών Ψυχοθεραπειών, θα πραγματοποιηθεί από τις 8 έως τις 10 Νοεμβρίου 2024 στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το συνέδριο οργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Έρευνας της Συμπεριφοράς (ΕΕΕΣ).
Το συνέδριο προσκαλεί επαγγελματίες ψυχικής υγείας, ερευνητές και εκπαιδευτές από όλη την Ελλάδα, με στόχο την παρουσίαση των τελευταίων επιστημονικών εξελίξεων και πρακτικών εφαρμογών της Γνωσιακής-Συμπεριφορικής Θεραπείας (ΓΣΘ).
Το φετινό συνέδριο δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων ψυχικής υγείας, τα οποία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τις αγχώδεις και συναισθηματικές διαταραχές, διαταραχές προσωπικότητας, ιδεοψυχαναγκαστικές διαταραχές, διαταραχές ύπνου, ψυχώσεις, ζητήματα σχέσεων και σεξουαλικής λειτουργίας, τραύμα, διαπολιτισμικές παρεμβάσεις, διαχείριση κρίσεων, καθώς και ζητήματα ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού. Μέσα από εισηγήσεις, εργαστήρια και παρουσιάσεις, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να διευρύνουν τις γνώσεις τους και να εξοικειωθούν με νέες πρακτικές στο πλαίσιο του τρίτου κύματος της ΓΣΘ, το οποίο περιλαμβάνει σύγχρονες θεραπευτικές προσεγγίσεις όπως η Διαλεκτική Θεραπεία, η Θεραπεία Σχημάτων και η Θεραπεία Εστιασμένη στη Συμπόνια.
Σκοπός του συνεδρίου είναι η υποστήριξη της επαγγελματικής εκπαίδευσης και η ενίσχυση της δικτύωσης μεταξύ των ειδικών ψυχικής υγείας στην Ελλάδα, σε μια κοινή προσπάθεια κατανόησης και αντιμετώπισης των πολυδιάστατων προκλήσεων που θέτει η σύγχρονη κοινωνία στον χώρο της ψυχικής υγείας.
Οι εισηγήσεις και τα εργαστήρια θα επικεντρωθούν σε ζητήματα της κλινικής πρακτικής, την επίδραση της τεχνολογίας στη θεραπευτική διαδικασία, τις προκλήσεις της εποπτείας και εκπαίδευσης στη ΓΣΘ και την ενσωμάτωση καινοτόμων παρεμβάσεων στην καθημερινή πρακτική.
Η ΕΕΕΣ καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους επαγγελματίες του χώρου να πλαισιώσουν το συνέδριο με τη συμμετοχή τους, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση μιας δυναμικής κοινότητας που προωθεί τη γνώση, την κατανόηση και την επιστημονική προσέγγιση των ψυχικών διαταραχών, με γνώμονα τη συνεχή εξέλιξη και αποτελεσματικότητα της θεραπευτικής πρακτικής.