Ο Χάκαμπι, είναι ένθερμος υποστηρικτής του Ισραήλ και γνωστός για την πάγια αντίθεσή του στη δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους.
Ο διορισμός του, σύμφωνα με τα αμερικανικά δίκτυα, αναμένεται να ενισχύσει τη συμμαχία ΗΠΑ-Ισραήλ, ιδιαίτερα με τα ακροδεξιά στοιχεία του Ισραήλ.
Η υποστήριξη του Χάκαμπι στο Ισραήλ
Ο Χάκαμπι ως πρώην πάστορας οργανώνει από το 1981 εκδρομές στα ιστορικά μνημεία του Ισραήλ και αναφέρεται σταθερά στη Δυτική Όχθη με το βιβλικό της όνομα, Ιουδαία και Σαμάρεια.
Μάλιστα, ο Χάκαμπι ευθυγραμμίζεται με τους Ισραηλινούς που αμφισβητούν τον χαρακτηρισμό της Δυτικής Όχθης (που κατελήφθη από το Ισραήλ στον πόλεμο του 1967) ως κατεχόμενο έδαφος σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.
Κατά τη διάρκεια της προεδρικής του εκστρατείας το 2008, ο Χάκαμπι προκάλεσε αντιδράσεις δηλώνοντας ότι «δεν υπάρχει πραγματικά κάτι τέτοιο όπως Παλαιστίνιος», υποστηρίζοντας ότι ο όρος είναι πολιτικό εργαλείο για την αμφισβήτηση της ισραηλινής κυριαρχίας.
Επανέλαβε αυτές τις απόψεις το 2015, ευθυγραμμιζόμενος με πρόσφατες δηλώσεις ακροδεξιών Ισραηλινών υπουργών όπως ο Μπεζαλέλ Σμότριτς.
Οι θέσεις για τη σύγκρουση στη Γάζα
Ο Χάκαμπι είναι εχθρός όσων αντιτίθενται στη συνέχιση των στρατιωτικών ενεργειών του Ισραήλ στη Γάζα, έχει περιγράψει τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς ως «μάχη μεταξύ καλού και κακού» και έχει απορρίψει τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, εξισώνοντας τις διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς με αυτές των Ναζί κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Επίσης έχει υποστηρίξει την ανάγκη εξάλειψης της Χαμάς αντί της αναζήτησης διπλωματικών λύσεων.
Αντιδράσεις στον διορισμό
Τον διορισμό του Χάκαμπι χαιρέτισαν ακροδεξιοί Ισραηλινοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένων των υπουργών Σμότριτς και Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ.
Και οι δύο εξήραν τη συνεπή υποστήριξή του στο Ισραήλ και την ευθυγράμμισή του με το κίνημα των Ισραηλινών εποίκων στη Δυτική Όχθη.
Ο αντίκτυπος στις σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ
Ο διορισμός του Χάκαμπι αναμένεται να εδραιώσει περαιτέρω την ήδη ισχυρή φιλοϊσραηλινή πολιτική του Τραμπ.
Οι στενές σχέσεις του Χάκαμπι με ισχυρά μέλη της εβραϊκής κοινότητας στις ΗΠΑ και η αντίθεσή του στη δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους στρέφουν την πολιτική των ΗΠΑ αντίθετα από την έως τώρα λύση στο Μεσανατολικό με δημιουργία δύο κρατών που υποστήριζε ο Τζο Μπάιντεν.
Αμερικανοί αναλυτές εκτιμούν ότι η επιλογή Μάκαμπι θα μπορούσε να περιπλέξει περαιτέρω τις ειρηνευτικές προσπάθειες στην περιοχή.
Πάντως η στάση του Χάκαμπι δεν διαφέρει από τη γενικότερη προσέγγιση της κυβέρνησης Τραμπ στο Μεσανατολικό, που περιλαμβάνει αμέριστη υποστήριξη στο Ισραήλ και υιοθέτηση σκληρής στάσης κατά της Χαμάς και των άλλων δορυφόρων του Ιράν όπως οι αντάρτες Χούθιτης Υεμένης και η οργάνωση Χεζμπολά στο Λίβανο.