Η γερμανική κυβέρνηση επανέλαβε σήμερα Δευτέρα (18/11) ότι δεν πρόκειται να παραδώσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Taurus στην Ουκρανία, μολονότι οι ΗΠΑ έδωσαν στο Κίεβο το πράσινο φως να χρησιμοποιήσει παρόμοια, αμερικανικά όπλα εναντίον της Ρωσίας.
Το Βερολίνο προτίθεται πάντως να δώσει στην Ουκρανία 4.000 υπερσύγχρονα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Οι πύραυλοι Taurus δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν παρά μόνο εάν η Γερμανία αναλάβει εν μέρει την ευθύνη για τον έλεγχο των στόχων, γεγονός που θα την καθιστούσε ντε φάκτο μέρος του πολέμου, είπε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο της συνόδου της G20 στο Ρίο ντε Τζανέιρο. «Αυτό είναι κάτι για το οποίο δεν μπορώ και δεν θέλω να αναλάβω την ευθύνη», υπογράμμισε, επαναλαμβάνοντας ότι «δεν θα ήταν σωστό» να παραδώσει τέτοιους πυραύλους στο Κίεβο.
Ο Σολτς αρνείται εδώ και μήνες να παραδώσει πυραύλους Taurus, που έχουν βεληνεκές άνω των 500 χιλιομέτρων, επικαλούμενος τον κίνδυνο κλιμάκωσης μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης.
Νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους ανακοίνωσε ότι το Βερολίνο θα παραδώσει στην Ουκρανία 4.000 προηγμένα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη. «Πρόκειται για δρόνους που μπορούν να θέσουν εκτός λειτουργίας την ηλεκτρονική άμυνα των αντιπάλων μη επανδρωμένων αεροσκαφών», έχουν τη δυνατότητα να δράσουν σε βάθος «30, 40 χιλιομέτρων» εντός του ρωσικού εδάφους και «να επιτεθούν σε μάχιμες θέσεις, σε επιμελητειακούς κόμβους και άλλους στόχους», ανέφερε.
Οι δρόνοι αυτοί κατασκευάζονται από τη Helsing, ευρωπαϊκή εταιρεία που ειδικεύεται στην αμυντική τεχνητή νοημοσύνη και η οποία σύναψε τον Σεπτέμβριο μια σύμβαση με το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας, σύμφωνα με την εφημερίδα Bild.