Ταχύτητα, επενδύσεις και αλλαγή νοοτροπίας απαιτείται για το νέο παραγωγικό μοντέλο με το οποίο η Ελλάδα θα φτάσει στο 2030, όπως επισήμαναν επιχειρηματίες και εκπρόσωποι του κλάδου της ελληνικής βιομηχανίας, μιλώντας στο πλαίσιο του 4ου ΟΤ FORUM «Ένα νέο παραγωγικό πρότυπο – «”Ελλάδα 2030″» που διοργάνωσε ο Οικονομικός Ταχυδρόμος στις 2 και 3 Δεκεμβρίου στο Μικρό Χρηματιστήριο Αθηνών.
Ενώ για το θετικό κλίμα ύστερα από τη 10ετή κρίση που έχει διαμορφωθεί στην οικονομία και τις δυνατότητες που εξαπλώνονται σε κάθε κλάδο της βιομηχανίας, μίλησαν και οι εκπρόσωποι των ελληνικών τραπεζών.
OT FORUM – Filippo Taddei (Goldman Sachs): Η Ελλάδα μπορεί να αναπτυχθεί και πέρα από τον τουρισμό
Η επιχειρηματική νοοτροπία
Στην ανάγκη για περαιτέρω ανάπτυξη της βιομηχανίας εστίασε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, επισημαίνοντας ότι παρά το γεγονός πως οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων το 2024 έχουν φτάσει τα 50 δισ. ευρώ και επί 8 συνεχόμενα έτη σημειώνεται αναπτυξιακή πορεία, «το έλλειμμα στο ισοζύγιο είναι μεγάλο, άρα δεν παράγουμε αρκετά». Σε σχέση με την ελληνική βιομηχανία υπογράμμισε ότι «αυτό που χρειαζόμαστε, είναι να πάμε με ακόμη ταχύτερους ρυθμούς».
Αναφορικά με το είδος των επενδύσεων που χρειάζεται η χώρα μας σημείωσε ότι «δεν έχουμε πολυτέλεια να αρνηθούμε κανενός είδους επενδύσεις όπως στα ακίνητα», εξηγώντας ότι το πρόβλημα είναι ότι πρέπει να τις δημιουργήσουν και οι επιχειρήσεις παρά το ασταθές περιβάλλον, όσο το περιβάλλον είναι ασταθές, αλλά και ότι υπάρχει ανάγκη υπεραποσβέσεων αλλά και εξάλειψης της γραφειοκρατίας των επενδύσεων. «Χρειαζόμαστε περισσότερη επιχειρηματική νοοτροπία», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.
Δομημένες προτάσεις
Στην ανάγκη για αύξηση της προστιθέμενης αξίας για θωράκιση της οικονομίας, για επαναβιομηχάνιση με επίκεντρο στον ψηφιακό κλάδο και για συγκεκριμένες δομημένες προτάσεις ενδυνάμωσης της βιομηχανίας, αναφέρθηκε ο προέδρος της ΕΕΝΕ Κρίστιαν Χατζημηνάς.
Προτάσεις που ανέπτυξε ο πρόεδρος της ΕΕΝΕ στο πλαίσιο του debate που διεξήχθη με τον υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο στο 4ο OT FORUM. Συγκεκριμένα, μίλησε για μηδενικό οριακό μη μισθολογικό κόστος ως κίνητρο για την ψηφιακή αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού των επιχειρήσεων, για μειωμένη οριακή φορολόγηση επιχειρήσεων για διευκόλυνση της μεγέθυνσης των επιχειρήσεων, για σταδιακή κατάργηση της προκαταβολής φόρου, όπως και για επιτάχυνση αποσβέσεων σε μηχανολογικό εξοπλισμό. Ενώ τόνισε για ανάγκη αλλαγής του πλαισίου για επενδύσεις: «Εμείς έχουμε 10ετία και η Ευρώπη στα 4-5 χρόνια», πρόσθεσε.
Αλλαγή παντού
Τέλος στις παθογένειες και αλλαγή στο παραγωγικό μοντέλο επισήμανε ότι απαιτείται ο πρόεδρος και CEO του AKTOR , Αλέξανδρος Εξάρχου, προκειμένου η χώρα να μπορέσει να αντιμετωπίσει αυτά που έρχονται μετά το 2032.
«Έχει αλλάξει σημαντικά το perception της ελληνικής οικονομίας. Ήταν δύσκολο. Τώρα θέλουμε ένα μοντέλο που θα πάει πέρα από το 2032. Πρέπει να αρχίσουμε να παράγουμε» είπε, προσθέτοντας ότι η οικονομία δεν προσελκύει τις ξένες επενδύσεις που εκείνος θα ήθελε να βλέπει. «Η κυβέρνηση ενδιαφέρεται να διαπιστώσει ποια είναι τα προβλήματα. Είναι ουσιώδες να επιτύχουμε την αναστροφή του επιχειρηματικού μοντέλου», σημείωσε, ενώ τόνισε την αντίστοιχη ανάγκη για παράταση και πλήρη απορρόφηση του Ταμείου Ανάκαμψης στο σύνολό του, για αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο των κατασκευών όπως και για την ώριμη δημοπράτηση των έργων, αφού δηλαδή θα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και οι απαλλοτριώσεις.
Μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις
Για τον πρόεδρο της Eurobank, Γιώργο Ζανιά, απαιτούνται μεταρρυθμίσεις που πολύ εύκολα μπορούν να γίνουν αλλά καίνε πολύ πολιτικό κεφάλαιο, άλλες που ρυθμίζουν την αγορά, π.χ. την αγορά εργασίας, αλλά κυρίως κάποιες που αφορούν το κράτος. «Όσες προσπάθειες και αν έγιναν, η Ελλάδα δεν έχει πολλά capacities κι αυτό την κρατά πίσω. Απαιτούνται αλλαγές στη δικαιοσύνη, στο φορολογικό σύστημα, στη γραφειοκρατία, στον ανταγωνισμό, στις μεγάλες ταχύτητες στο Ίντερνετ για να έρθουν οι ψηφιακοί νομάδες, στο σύστημα υγείας που έχει πάρα πολλά προβλήματα και δεν μπορούν οι συνταξιούχοι από το εξωτερικό να έρθουν στη χώρα και να μείνουν εδώ για κάποιους μήνες – κάτι που η Ισπανία το κάνει εξαιρετικά καλά, αναζωογονώντας εγκαταλειμμένα χωριά», πρόσθεσε ο κ. Ζανιάς.
«Υστερούμε πολύ στις επενδύσεις που θα πρέπει να επιταχυνθούν, όπως και οι μεταρρυθμίσεις, π.χ. δεν έχουμε χρήσεις γης, κάτι που εμποδίζει τους ξένους επενδυτές. Μέχρι στιγμής οι μισές επενδύσεις συγκεντρώνονται σε real estate. Η προσέγγιση είναι αργή, αλλά στο ενδιάμεσο έτυχε να αυξηθούν πολύ οι τιμές, ο πληθωρισμός από την ενεργειακή κρίση, μα κυρίως τα τρόφιμα και η ενέργεια που αφορούν ακόμη και τα πιο χαμηλά εισοδήματα. Και μάλιστα βγαίνοντας από μια πολύ μεγάλη κρίση που κόστισε το 26% των μισθών».
Η πράσινη μετάβαση
Στην ανθεκτικότητα που επέδειξαν δυναμικές ελληνικές εταιρείες ύστερα από μια δεκατία με κρίση χρέους, πανδημία, ενεργειακή κρίση, πληθωριστικές πιέσεις και γεωπολιτικές εξελίξεις, αναφέρθηκε ο CEO του ομίλου Ηρακλής, Δημήτρης Χανής στο OT FORUM. «Σε όλη αυτή την περίοδο επιδείξαμε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα. Ανασυντάξαμε δυνάμεις», σημείωσε ο κ. Χανής μιλώντας για τη σημασία της εξαγωγικής δραστηριότητας όπως και των επενδύσεων σε πράσινους τομείς.
Εθνικός σχεδιασμός
Την ανάγκη για εθνικό σχεδιασμό στα έργα του μέλλοντος, που θα είναι αποδεκτός από όλα τα πολιτικά κόμματα αλλά και τις τοπικές κοινωνίες, υπογράμμισε ο Κωνσταντίνος Μιτζάλης, CEO της AVAX, μιλώντας στο πλαίσιο του 4ου ΟΤ FORUM «Ένα νέο παραγωγικό πρότυπο – «”Ελλάδα 2030″».
Εκτός από τη μεγάλη ανάγκη για ανθρώπινο δυναμικό, ο κ. Μιτζάλης επισήμανε πως «στη δεκαετή κρίση, το Δημόσιο δεν προετοίμασε το έδαφος με απαλλοτριώσεις ώστε να είμαστε έτοιμοι όταν υπάρξει επανεκκίνηση». Σημείωσε επίσης ότι πρέπει «να δούμε ποια έργα αντέχει η οικονομία, ποια θέλει η χώρα π.χ. σε 10 χρόνια, να ωριμάσουν, να ρωτηθεί η τοπική κοινωνία…». Εκτελούνται ίσως παραπάνω έργα από ό,τι θα έπρεπε, πρόσθεσε κάνοντας λόγο για πρόβλημα προτεραιοποίησης. «Ακριβώς γι’ αυτό απαιτείται εθνικός σχεδιασμός».
Τι ζητά η αγορά
Βιωσιμότητα, προσβασιμότητα και υπεραξία για κάθε προϊόν που αγοράζει, ζητά ο σημερινός καταναλωτής σύμφωνα με την CEO της L’ Oreal Hellas, Alessandra Delfini μιλώντας στο OT FORUM. «Η ζήτηση αυτή δημιουργεί σε όλους εμάς, εταιρείες και επιχειρηματίες, τη δυνατότητα να έχουμε εμπιστοσύνη στη χώρα και τις δυνατότητές της».
«Η αγορά θα επανέλθει, θα συνεχίσει την ανάπτυξή της με κανονικούς ρυθμούς και θα αυξηθεί στο εγγύς μέλλον», ανέφερε η κα. Delfini, ενώ τόνισε πως «σε επίπεδο διαύλων, η μεγάλη πλεοψηφία γίνεται με τον κλασικό τρόπο – έχουμε μια μεγάλη δυναμική για την επιτυχάνση του ηλεκτρονικού εμπορίου για αυτή τη χώρα. Βλέπουμε πρωτοβουλίες επιχειρηματιών και πιστεύουμε πως ένα κομμάτι της αύξησης θα έρθει από το e-commerce», συμπλήρωσε.
Η επόμενη ημέρα
Για το νέο παραγωγικό μοντέλο μίλησε ο CEO της Παπαστράτος Γιώργος Μαργώνης, υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση στην ελληνική βιομηχανία έχει βελτιωθεί σημαντικά: «Η συμμετοχή της βιομηχανίας στο ΑΕΠ έχει ανέβει πάνω από 13%. Παρόλα αυτά είμαστε μακριά από τον μέσο όρο της ΕΕ. Πρέπει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε», τόνισε, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα της φορολογικής και πολιτικής σταθερότητας όπως και τη λειτουργία του κράτους και των θεσμών.
Θετικό κλίμα
Αναφερόμενος στις επιχειρήσεις, ο Θεόδωρος Τζούρος, ανώτερος Γενικός Διευθυντής, Επικεφαλής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής στην Πειραιώς, επισήμανε πως η προβληματική εικόνα των περασμένων ετών της κρίσης πλέον έχει αναστραφεί και το 2023 ήταν μια πολύ δυνατή χρονιά από άποψη εταιρικών αποτελεσμάτων. «Και το 2024 θα είναι το ίδιο» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι τα πολύ καλά αποτελέσματα δεν αφορούν ένα συγκεκριμένο κλάδο, αλλά το σύνολο της οικονομίας: «Μιλάμε για τον ενεργειακό κλάδο, τις μεταφορές, τη ναυτιλία, το real estate, την επεξεργασία τροφίμων, τα σούπερ μάρκετ… Υπάρχει ανάταση της ελληνικής επιχειρηματικότητας και εξωστρέφεια, που αποτυπώνεται στην αυξημένη κερδοφορία και στις αυξημένες ταμειακές ροές».
«Η ελληνική επιχειρηματικότητα δεν σταματά εδώ. Έχει αλλάξει και έχει γίνει εξωστρεφής. Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τις ταμειακές ροές και τα κέρδη και επεκτείνονται στο εξωτερικό».
Το βλέμμα στο (τραπεζικό) μέλλον
Ανάλογα και ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Γκίκας Χαρδούβελης, σημείωσε πως «τώρα οι τράπεζες ξεπέρασαν το μεγάλο σκόπελο των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αυτό σημαίνει πως οι επιχειρήσεις που είναι υγιείς, δείχνουν τα στοιχεία τους και μπορούν να λαμβάνουν δάνεια. Η οικονομία έχει προχωρήσει παρά το γεγονός ότι το εποπτικό πλαίσιο παραμένει σφιχτό».
Στη συνολική προσπάθεια αναφέρθηκε ο κ. Χαρδούβελης, τονίζοντας πως «αν η οικονομία πάει καλά, πάνε και οι τράπεζες καλά. Θα μπορούσαν να είναι πρότυπο που θα οδηγούσε την οικονομία, ωστόσο οι τράπεζες πρέπει να προσέξουν ηθικής, αξίες, κουλτούρα και κοινωνική υπευθυνότητα. Στη σημερινή παγκοσμιοποιημένη εποχή εξάλλου για να πάει καλά η οικονομία πρέπει να έχουν όλοι στο μυαλό τους πώς θα απευθυνθούν σε 8 δισ. κόσμου και πώς θα πουλήσουν σε όλους αυτούς».