Σφοδρά πυρά εξαπέλυσε στα κόμματα της αντιπολίτευσης ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, μετά την σκληρή κριτική που άσκησαν σε βάρος της κυβέρνησης, μετά την ομιλία του για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2025, στην ολομέλεια της Βουλής.
Απευθυνόμενος στον Παύλο Γερουλάνο ανέφερε: «κατανοώ απολύτως, ύστερα από το αποτέλεσμα της εσωκομματικής σας εκλογής, με το οποίο ο Ν. Ανδρουλάκης επανεξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, να κάνετε μία στρατηγική επιλογή (…) εμφανιζόμενος ως κάτι πιο αριστερό στο πλαίσιο του κόμματος σας. Όμως είστε υποχρεωμένος, εκπροσωπώντας μάλιστα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να μιλάτε με βάση στοιχεία και δεδομένα και αυτό προφανώς αφορά και τον κ. Παππά, τον εκπρόσωπο της τέως αξιωματικής αντιπολίτευσης» ανέφερε ο κ. Θεοδωρικάκος.
Συμπλήρωσε, δε, πως «το 2019 και το 2020, με τις πολιτικές της ΝΔ και του Κ. Μητσοτάκη, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα ήταν σχεδόν μηδενικός, 0,30 και 0,80%»
Αιχμές άφησε και στο Νίκος Παππά λέγοντας «επειδή κάνετε πως δεν θυμάστε, ότι έχετε αδύναμη μνήμη, έχετε ξεχάσει ότι το 2015 πήγατε να γκρεμίσετε την Ελλάδα, να βγει από την ευρωζώνη, να φορτωθεί με 100 δισεκατομμύρια πρόσθετο χρέος».
Για δύο χρόνια έκλεισε η παγκόσμια οικονομία
«Σας θυμίζω και στους δύο ότι στη συνέχεια ακολούθησε κάτι πολύ μικρό, κάτι πολύ περιορισμένο, κάτι ανεπαίσθητο: Έκλεισε η παγκόσμια οικονομία για δύο χρόνια και έχασαν τη ζωή τους εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη, έκλεισε η ελληνική οικονομία για να σωθούν ανθρώπινες ζωές με αποφάσεις της κυβέρνησης, και εκδηλώθηκε ένα παγκόσμιο πληθωριστικό κύμα το οποίο, για να μιλήσουμε με αριθμούς της Eurostat, που αρέσουν στον τέως πρωθυπουργό σας, τον κ. Παπανδρέου, είχαμε τον Σεπτέμβριο του 2021 με Οκτώβριο του 2024 τον πληθωρισμό στα τρόφιμα στην ευρωζώνη στο 27,3%, στην Ελλάδα στο 27,5% και στην αγαπημένη σας σοσιαλιστική Ισπανία στο 30,4% με το μηδενικό ΦΠΑ».
«Αυτά είναι αλήθεια η ψέματα; Άρα, αυτό δεν είναι πληθωρισμός Μητσοτάκη, είναι αποτέλεσμα μιας παγκόσμιας πληθωριστικής κρίσης εξαιτίας του κορονοϊού, είπε ο κ. Θεοδωρικάκος.
«Προφανώς δεν έχετε ζήσει ποτέ στο νοίκι»
Για το θέμα των ενοικίων, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε, απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Προφανώς δεν έχετε ζήσει ποτέ στο νοίκι. Εγώ έχω ζήσει 20 χρόνια. Και θυμάμαι πάρα πολύ καλά τα νεανικά μου χρόνια, και νομίζω το καταλαβαίνει κάθε λογικός άνθρωπος. Ότι όταν ζεις στο νοίκι, και παίρνεις σήμερα μισθό 800, 900 και 1000 ευρώ, και πληρώνεις 400 ή 500 ευρώ νοίκι, δυσκολεύεσαι. Αυτό έχω πει. Πιστεύει κανείς ότι είναι αλλιώτικα; Είμαι υπουργός και μου αρέσει να βλέπω την πραγματικότητα. Και λέω γι’ αυτό στον κόσμο ότι κυβέρνηση έχει κάνει μια σειρά από πράγματα, αλλά οφείλει να κάνει κι άλλα».
Στα λεγόμενα του κ. Γερουλάνου ότι υπάρχει αντιπαράθεση του ιδίου με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι «όσο κι αν ψάχνετε να βρείτε κόντρες, αντιθέσεις, διασπάσεις, αντιπαραθέσεις, να θυμάστε κάτι. Αυτή η κυβέρνηση έχει ενιαία πολιτική, εκπροσωπείται με ενιαίο τρόπο από υπουργούς και τον πρωθυπουργό πρώτα απ’ όλους, οι οποίοι στηρίζουν αυτή την πολιτική, η οποία αποτελεί το μόνο σίγουρο δρόμο για να κινηθεί η Ελλάδα μπορετά σε μια πολύ δύσκολη εποχή».
Γερουλάνος: Τη χάσατε πολύ νωρίς τη μάχη με την ακρίβεια
Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Γερουλάνος είχε πει ότι «η ακρίβεια ρίχνει υπουργούς. Και υπάρχουν διάφορα πτώματα υπουργών που έχουν προσπαθήσει να τα βάλουν με την ακρίβεια. Η πραγματικότητα είναι ότι τη μάχη, πολιτικά, με την ακρίβεια τη χάσατε πάρα πολύ νωρίς. Τη χάσατε πολύ πριν από τον πόλεμο της Ουκρανίας, όταν σας λέγαμε ξανά και ξανά ότι αυτή η ακρίβεια είναι δομική, κι εσείς δεν κάνατε τίποτα για ενάμιση χρόνο».
Αναφερόμενος στα λεγόμενα του υπουργού Ανάπτυξης για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, ρώτησε: «Θα αλλάξετε το παραγωγικό μοντέλο με ένα νομοσχέδιο ενός υπουργείου που δεν έχει καμία αρμοδιότητα πάνω στους αναγκαίους πόρους; Τους οποίους ελέγχει ο κ. Χατζηδάκης, ο οποίος δεν θα είναι πολύ χαρούμενος, νομίζω, να συνεργαστεί μαζί σας διότι έχει αρχίσει ένα μπραντεφέρ μεταξύ σας, για το ποιος φταίει για την ακρίβεια; Εσείς λέτε ότι φταίνε τα ακίνητα, άλλοι λένε ότι φταίνε τα είδη που εσείς ελέγχετε, αλλά -σε κάθε περίπτωση- ο ένας προσπαθεί να περάσει το μπαλάκι στον άλλον..».
Παππάς: Όταν βλέπετε υπουργό να επαίρεται για αύξηση των καταθέσεων, μιλάει για το 1%
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, στάθηκε στο θέμα της φορολόγησης των τραπεζών και σε στοιχεία του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων που δείχνουν ότι το 70% των καταθετών έχει μέχρι 1.000 ευρώ καταθέσεις, το 85% έχει μέχρι 5.000 ευρώ, ενώ το 8% των καταθετών έχει το 42% των ελληνικών καταθέσεων. «Όταν, λοιπόν, βλέπετε υπουργό να επαίρεται για αύξηση των καταθέσεων, μιλάει κατά πάσα πιθανότατα για το 1% των καταθετών», είπε ο κ. Παππάς.
Προέβλεψε μάλιστα ότι η αναμενόμενη πρόταση της κυβέρνησης για τις τράπεζες θα είναι ύψους 100 εκατ., αλλά και η πρόταση του ΠΑΣΟΚ «υπολείπεται των προσδοκιών και των αναγκαίων».
Για την πρόταση του κόμματός του είπε ότι περιλαμβάνει τον ευρωπαϊκό ορισμό για εντοπισμό των υπερκερδών των τραπεζών, για να φορολογηθούν με 90%, και να υπάρξει και δημόσια τράπεζα που θα πιέζει ανταγωνισμό προς τα κάτω».