Λιβύη: Καλεί την Τουρκία να αποσύρει τους μαχητές της


Απρόσμενη εξέλιξη είχε η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου τη Δευτέρα στη Λιβύη, καθώς η ομόλογός του ζήτησε ευθέως από την Τουρκία να αποσύρει τους μαχητές και τους μισθοφόρους της, προτρέποντάς την παράλληλα να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Νατζλά αλ-Μανγκούς, υπουργός Εξωτερικών της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης, προέτρεψε τη Τουρκία τη Δευτέρα να εφαρμόσει ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που απαιτούν τον επαναπατρισμό περισσότερων από 20.000 ξένων μαχητών και μισθοφόρων από τη Λιβύη καθώς η χώρα προχωρά σε εκλογές αργότερα φέτος.

«Καλούμε την [Τουρκία] να προχωρήσει στην εφαρμογή όλων των διατάξεων των… ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και να συνεργαστεί μαζί μας ώστε για να φύγουν όλες οι ξένες δυνάμεις και μισθοφόροι από τα εδάφη της Λιβύης», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης.

Τα σχόλια αυτά έγιναν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος επισκέφθηκε την Τρίπολη μαζί με τον υπουργό Άμυνας Χουλούσι Ακάρ και άλλους κορυφαίους αξιωματούχους.

Τα σχόλια αυτά θεωρήθηκαν ως επίπληξη προς την Τουρκία, η οποία έχει αναπτύξει στρατεύματα και Σύρους μισθοφόρους για να πολεμήσουν μαζί με τις πολιτοφυλακές της Τρίπολης, τις δυνάμεις του στρατιωτικού διοικητή Χαλίφα Χαφτάρ με έδρα την Ανατολή, που ξεκίνησαν επίθεση για να αποτρέψουν τον έλεγχο της πρωτεύουσας.

Ο Τσαβούσογλου απάντησε λέγοντας ότι οι τουρκικές δυνάμεις βρίσκονταν στη Λιβύη ως μέρος μιας συμφωνίας που επιτεύχθηκε με την προηγούμενη κυβέρνηση της Λιβύης.

«Δίνουμε σημασία στη διατήρηση της ακεραιότητας, της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της πολιτικής ενότητας της Λιβύης», είπε.

«Αντιμέτωποι με τις επιθέσεις στην Τρίπολη, η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης κάλεσε ορισμένες χώρες, μεταξύ αυτών κι εμάς. Μόνο η Τουρκία απάντησε καταφατικά σε αυτό το κάλεσμα», συνέχισε, λέγοντας ότι υπάρχουν κάποιες πολιτικές δυνάμεις που προσπάθησαν να εξισώσουν την παρουσία της Άγκυρας με εκείνη των ξένων μισθοφόρων που βρίσκονται στη Λιβύη για το κέρδος.

Στενοί σύμμαχοι

Η Τουρκία έχει εμπλακεί στενά στη Λιβύη, υποστηρίζοντας την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας που εδρεύει στην Τρίπολη, η οποία ελέγχει τα δυτικά της χώρας, ενάντια στην επίθεση του Χαφτάρ και του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού του.

Η Τουρκία έστειλε στρατιωτικά εφόδια και μαχητές στη Λιβύη, βοηθώντας στην εξισορρόπηση των δυνάμεων υπέρ της κυβέρνησης της Τρίπολης.

Η Τουρκία υπέγραψε επίσης συμφωνία με την κυβέρνηση της Τρίπολης που ορίζει τα θαλάσσια όρια μεταξύ των δύο χωρών στη Μεσόγειο, πυροδοτώντας αντιδράσεις από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Και οι δύο χώρες κατήγγειλαν τη συμφωνία, λέγοντας ότι πρόκειται για σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου που παραβιάζει τα δικαιώματα άλλων χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.

Η Λιβύη βυθίστηκε στο χάος όταν μια εξέγερση που υποστηρίχθηκε από το ΝΑΤΟ το 2011 ανέτρεψε τον μακροχρόνιο κυβερνήτη Μουαμάρ Καντάφι, ο οποίος αργότερα σκοτώθηκε. Η πλούσια σε πετρέλαιο χώρα χωρίστηκε τα τελευταία χρόνια μεταξύ αντίπαλων διοικήσεων με βάση την Ανατολή και τη Δύση, καθεμία από τις οποίες υποστηρίζεται από διαφορετικές ένοπλες ομάδες και ξένες κυβερνήσεις.

Η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης, η οποία ανέλαβε την εξουσία τον Μάρτιο, έχει σκοπό να οδηγήσει τη Λιβύη σε γενικές εκλογές στις 24 Δεκεμβρίου.

Διπλωμάτες του Συμβουλίου Ασφαλείας έχουν δηλώσει ότι υπάρχουν περισσότεροι από 20.000 ξένοι μαχητές και μισθοφόροι στη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένων 13.000 Σύρων και 11.000 Σουδανών, μαζί με Ρώσους και μαχητές από το Τσαντ.

Τα 15 κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συμφώνησαν σε μια άτυπη σύνοδο την περασμένη εβδομάδα ότι οι ξένοι μαχητές και οι μισθοφόροι θα πρέπει να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.

Πηγή: Al Jazzera



Πηγή