Κίνδυνος ψηφιακής απομόνωσης για σχολεία και υπηρεσίες των Ιωαννίνων

Gemini_Generated_Image_TyposEpeirou
Gemini_Generated_Image_TyposEpeirou
Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται η ψηφιακή σταθερότητα των δημόσιων υποδομών στην Ήπειρο, καθώς το ζήτημα της συντήρησης των Μητροπολιτικών Δικτύων Οπτικών Ινών (ΜΑΝ) αναδεικνύει σοβαρές εκκρεμότητες. Η τρέχουσα σύμβαση για την αποκατάσταση βλαβών στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές, που εξυπηρετούν εκατοντάδες σχολεία και κρατικές υπηρεσίες στην περιοχή των Ιωαννίνων αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο, εκπνέει στις 30 Ιουνίου.
Σύμφωνα με το typosepeirou.gr, η έλλειψη νέου συμβατικού πλαισίου και η εξάντληση των διαθέσιμων κονδυλίων δημιουργούν συνθήκες αβεβαιότητας για την αδιάλειπτη πρόσβαση στο Διαδίκτυο και την τηλεφωνία σε 3.022 δημόσιους φορείς. Το πρόβλημα εστιάζεται στα δίκτυα οπτικών ινών που υλοποιήθηκαν πριν από δύο δεκαετίες και πλέον παρουσιάζουν συχνές βλάβες λόγω παλαιότητας και εξωγενών παραγόντων.
Στην Ήπειρο, οι υπηρεσίες των Ιωαννίνων, από τα διοικητήρια έως τα νοσοκομεία και τα δικαστικά μέγαρα, εξαρτώνται άμεσα από τη λειτουργία των ΜΑΝ, ενώ η στατιστική δείχνει ότι καθημερινά καταγράφονται κατά μέσο όρο τρεις βλάβες στο σύνολο του δικτύου.
Η οικονομική διάσταση του θέματος είναι εξίσου σημαντική, καθώς η ύπαρξη των Μητροπολιτικών Δικτύων εξασφαλίζει μηδενικά τέλη στους παρόχους για χιλιάδες συνδέσεις, εξοικονομώντας εκατομμύρια ευρώ για τον τακτικό προϋπολογισμό. Όπως επισημαίνουν στελέχη του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η καθυστέρηση στη μετάπτωση στο σύστημα «Σύζευξις ΙΙ» καθιστά τα δίκτυα ΜΑΝ τη μοναδική «γέφυρα» επικοινωνίας για τον δημόσιο τομέα.
Η ανάγκη για άμεση χρηματοδότηση ύψους 1,29 εκατομμυρίων ευρώ για το τρέχον έτος κρίνεται επιτακτική, προκειμένου να αποφευχθεί η πλήρης απομόνωση κρίσιμων υπηρεσιών. Η πρόταση για ένα έργο-γέφυρα μέσω της Κοινωνίας της Πληροφορίας φαίνεται να είναι η μόνη βιώσιμη λύση τη δεδομένη στιγμή, ώστε να διασφαλιστεί η συνέχεια της ψηφιακής λειτουργίας του κράτους μέχρι την υπογραφή νέων προγραμματικών συμφωνιών.
Δονάτος Παππάς

Δονάτος Παππάς

Ο Δονάτος Παππάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή και ενεργή παρουσία στον χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και της ψηφιακής δημοσιογραφίας. Κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής του διαδρομής έχει ασχοληθεί με ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της επικαιρότητας, με ιδιαίτερη έμφαση στην έρευνα, την τεκμηρίωση των πληροφοριών και την έγκυρη ενημέρωση του κοινού.

Η δημοσιογραφική του δραστηριότητα επικεντρώνεται στην ανάδειξη θεμάτων που αφορούν την κοινωνία, την αυτοδιοίκηση, την πολιτική επικαιρότητα και την περιφέρεια, με βασικές αρχές την ανεξαρτησία της δημοσιογραφικής κρίσης, τη διασταύρωση της πληροφορίας και τη διαφάνεια στον δημόσιο διάλογο.

Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Διαδικτύου, καθώς και της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων για την Ανεξαρτησία και τη Διαφάνεια των ΜΜΕ, συμμετέχοντας ενεργά στον δημόσιο και δημοσιογραφικό διάλογο για τον ρόλο και την ευθύνη των Μέσων στη σύγχρονη κοινωνία.

Παράλληλα, συνεργάζεται ως αρθρογράφος με την εφημερίδα «Τύπος Ηπείρου» και το περιοδικό «Step», ενώ είναι ειδικός συνεργάτης στο Prisma Radio 91,6. Συνεργάζεται με τα ενημερωτικά μέσα πανελλαδικής εμβέλειας, μεταξύ άλλων τα newsit.gr και newsbomb.gr, καθώς και με την ενημερωτική εκπομπή LIVE NEWS του MEGA TV.

Σημαντικό μέρος της επαγγελματικής του δραστηριότητας αποτελεί η ανάπτυξη και λειτουργία ψηφιακών ενημερωτικών μέσων. Είναι ιδιοκτήτης και διαχειριστής πέντε ενημερωτικών και θεματικών ιστοσελίδων — epirusbomb.gr, kanalakinews.gr, artinos.gr, thesprotiatoday.gr και mamafagito.gr — μέσα από τις οποίες δραστηριοποιείται στην περιφερειακή ενημέρωση και στην καθημερινή ψηφιακή δημοσιογραφική παραγωγή.

Με έμφαση στην άμεση ενημέρωση, την τοπική δημοσιογραφία, την έρευνα και την ανάδειξη θεμάτων της επικαιρότητας, ο Δονάτος Παππάς δραστηριοποιείται στον χώρο των Μέσων με στόχο την ουσιαστική ενημέρωση των πολιτών και την ενίσχυση του δημόσιου διαλόγου.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

Μην το χάσετε

Το Ισραήλ κλιμακώνει μετά την εμπλοκή των Χούθι – Το Ιράν αυξάνει την επιθετικότητά του

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες Παρασκευή ότι οι ΗΠΑ θα

Παναθηναϊκός – ΑΕΚ: Η ώρα και το κανάλι του αγώνα

Η Ένωση να θέλει να πάρει τη νίκη για να