Ο χείμαρος έχει γεμίσει ασφυκτικά από τα νεκρά ψάρια στο σημείο όπου τοποθετήθηκε το δίχτυ για την προστασία του Παγασητικού.
Τα εναέρια πλάνα δείχνουν ότι τα νεκρά ψάρια φθάνουν σε μήκος περίπου 500 μέτρων και το πλέγμα με δυσκολία πλέον τα συγκρατεί.
Στο σημείο βρίσκονται μηχανήματα που φορτώνουν τα ψάρια σε μεγάλα φορτηγά, για να τα μεταφέρουν στον χώρο συγκέντρωσης, στο λιμάνι του Βόλου.
Ωστόσο, κάθε φορά που τα «μαχαίρια» απομακρύνουν μια ποσότητα ψαριών από τον χείμαρρο, αποκαλύπτεται το χρώμα του νερού που έχει βαφτεί κόκκινο από το αίμα τους.
Στο μεταξύ νωρίτερα σήμερα (29/8) είχαμε εισαγγελική παρέμβαση για το πρόβλημα των νεκρών ψαριών στον Παγασητικό. Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη ζήτησε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου να διερευνηθούν μια σειρά ζητημάτων, σχετικά με τα αίτια που προκάλεσαν την καταστροφή και το ποιοι ήταν υπαίτιοι.
Χιλιάδες ψάρια ψυχορραγούν
Εκτός από τις παραλίες σε διάφορες περιοχές της Μαγνησίας, στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου, πλέον νεκρά ψάρια και άλλα που ψυχορραγούν λόγω της πτώσης της στάθμης των νερού γύρω από τον ταμιευτήρα και την έλλειψη οξυγόνου εντοπίζονται πλέον τόσο στα σημεία αυτά όσο και μέσα στη λίμνη Κάρλα.
Εδώ και δύο 24ωρα ξεκίνησε η αποκομιδή των νεκρών ψαριών από τον αλιείς που επιστρατεύθηκαν προκειμένου να καθαρίσει ο Παγασητικός κόλπος, το συντομότερο δυνατόν.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον επτά ημέρες συνεχιζόμενης εργασίας, ώστε να αποτελέσει παρελθόν αυτή η τραγική εικόνα που αντικρίζουν όλοι τις τελευταίες ημέρες στον Βόλο.
Στο μεταξύ, έχει ήδη τοποθετηθεί από τον ΟΛΒ ένα δίχτυ στον Ξηριά που αναμένεται να μειώσει σημαντικά τις ποσότητες των ψαριών, ενώ παράλληλα η Περιφέρεια προχώρησε στο κλείσιμο του θυροφράγματος της Κάρλας και εκτιμάται ότι τις επόμενες 2-3 ημέρες θα υπάρξει βελτίωση της εικόνας στο παραλιακό μέτωπο της πόλης, που έχει κατακλυστεί από χιλιάδες νεκρά ψάρια.
Οι επιπτώσεις του Daniel
«Εξαιτίας των καταστροφικών πλημμυρών στη Θεσσαλία πέρυσι η λίμνη υπερχείλισε. […] “Μετά τις κακοκαιρίες Daniel και Elias το φθινόπωρο του 2023 πλημμύρισαν περίπου 20.000 εκτάρια γης στη Θεσσαλία, ενώ πολλά ψάρια του γλυκού νερού μεταφέρθηκαν από τα ποτάμια στη θάλασσα”, δηλώνει ο Δημήτρης Κλαυδάτος, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Και τώρα που η στάθμη του νερού έχει υποχωρήσει και πάλι πολύ, τα ψάρια του γλυκού νερού κατέληξαν στο λιμάνι του Βόλου» – και εκεί φυσικά πεθαίνουν επειδή το νερό της θάλασσας περιέχει αλάτι.