Σιωπή – σοκ στο Περιφερειακό Συμβούλιο: Άφαντη η αντιπολίτευση μπροστά στη δικογραφία για Καχριμάνη και Νάκου

Η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου στις 19 Μαΐου 2026 θα μείνει στη μνήμη πολλών πολιτών όχι για όσα ειπώθηκαν, αλλά κυρίως για όσα δεν τόλμησε κανείς να πει. Την ώρα που η Ήπειρος βρίσκεται αντιμέτωπη με μία από τις σοβαρότερες δικαστικές υποθέσεις των τελευταίων ετών, με δικογραφία για κακουργηματικές πράξεις που αφορά τον Αλέξανδρο Καχριμάνη, την Αγνή Νάκου αλλά και περίπου 20 υπαλλήλους και στελέχη, η αντιπολίτευση επέλεξε τον δρόμο της σιωπής, της αμηχανίας και της πολιτικής εξαφάνισης.

Ούτε φωνές. Ούτε πίεση. Ούτε απαιτήσεις για απαντήσεις. Ούτε μία σοβαρή πολιτική σύγκρουση μέσα στο κορυφαίο θεσμικό όργανο της Περιφέρειας. Μια αντιπολίτευση που υποτίθεται πως υπάρχει για να ελέγχει την εξουσία, έδειξε να παρακολουθεί παθητικά τις εξελίξεις, λες και η υπόθεση δεν αφορά το δημόσιο συμφέρον και την ίδια την αξιοπιστία της Περιφέρειας Ηπείρου.

Οι πολίτες περίμεναν μια συνεδρίαση-φωτιά. Περίμεναν να δουν περιφερειακούς συμβούλους να απαιτούν εξηγήσεις, να ζητούν διαφάνεια, να σηκώνουν πολιτικό βάρος απέναντι σε μία υπόθεση που ήδη προκαλεί τεράστιο θόρυβο στην τοπική κοινωνία. Αντί γι’ αυτό, αντίκρισαν μια εικόνα πολιτικής νωθρότητας και θεσμικής υποταγής.

Το πιο εξοργιστικό όμως είναι ότι η αντιπολίτευση δεν μπορεί πλέον να κρύβεται πίσω από δικαιολογίες περί “σεβασμού της Δικαιοσύνης”. Ο σεβασμός στη Δικαιοσύνη δεν σημαίνει πολιτική αφωνία. Δεν σημαίνει να μετατρέπεται το Περιφερειακό Συμβούλιο σε χώρο σιωπηλής συνενοχής. Δεν σημαίνει να αποφεύγεται ακόμη και η δημόσια συζήτηση για μια υπόθεση που ερευνάται σε βαθμό κακουργήματος.

Η στάση αυτή γεννά πλέον σοβαρά πολιτικά ερωτήματα. Τι φοβάται η αντιπολίτευση; Γιατί αποφεύγει να συγκρουστεί; Γιατί επιλέγει να λειτουργεί σαν παρατηρητής και όχι σαν θεσμικός ελεγκτής της εξουσίας; Πού ακριβώς βρίσκεται η “μάχη για τη διαφάνεια” που τόσα χρόνια επικαλούνται ορισμένοι στις προεκλογικές τους κορώνες;

Στην κοινωνία της Ηπείρου η οργή μεγαλώνει. Σε Γιάννενα, Άρτα, Πρέβεζα και Θεσπρωτία, οι πολίτες βλέπουν μια αντιπολίτευση που μοιάζει περισσότερο εγκλωβισμένη σε πολιτικές ισορροπίες και προσωπικές δημόσιες σχέσεις παρά αποφασισμένη να υπηρετήσει τον ρόλο της. Πολλοί μιλούν πλέον ανοιχτά για πλήρη πολιτική ανεπάρκεια. Άλλοι κάνουν λόγο για “βολική αντιπολίτευση” που υπάρχει μόνο για τις κάμερες και τις ανακοινώσεις, αλλά εξαφανίζεται όταν έρχεται η ώρα της πραγματικής σύγκρουσης.

Και ενώ η τοπική κοινωνία ζητά καθαρές κουβέντες, λογοδοσία και πολιτικό θάρρος, οι παρατάξεις της μειοψηφίας συνεχίζουν να κινούνται σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Σαν να πρόκειται για μια συνηθισμένη διοικητική υπόθεση και όχι για μια δικογραφία που βαραίνει ολόκληρη την εικόνα της Περιφέρειας Ηπείρου.

Η Ήπειρος όμως δεν έχει ανάγκη από σιωπηλούς παρατηρητές. Δεν έχει ανάγκη από αντιπολιτεύσεις διακοσμητικού χαρακτήρα που θυμούνται τον ρόλο τους μόνο σε εύκολες υποθέσεις και ακίνδυνες αντιπαραθέσεις. Η κοινωνία απαιτεί εκπροσώπους που θα συγκρούονται, θα ελέγχουν και θα απαιτούν απαντήσεις χωρίς φόβο και χωρίς πολιτικές εκπτώσεις.

Γιατί όταν απέναντι σε τόσο βαριές δικαστικές εξελίξεις η αντιπολίτευση επιλέγει να χαμηλώνει το βλέμμα, τότε το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τη διοίκηση. Αφορά συνολικά το πολιτικό σύστημα της Ηπείρου.

Δονάτος Παππάς

Δονάτος Παππάς

Ο Δονάτος Παππάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή και ενεργή παρουσία στον χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και της ψηφιακής δημοσιογραφίας. Κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής του διαδρομής έχει ασχοληθεί με ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της επικαιρότητας, με ιδιαίτερη έμφαση στην έρευνα, την τεκμηρίωση των πληροφοριών και την έγκυρη ενημέρωση του κοινού.

Η δημοσιογραφική του δραστηριότητα επικεντρώνεται στην ανάδειξη θεμάτων που αφορούν την κοινωνία, την αυτοδιοίκηση, την πολιτική επικαιρότητα και την περιφέρεια, με βασικές αρχές την ανεξαρτησία της δημοσιογραφικής κρίσης, τη διασταύρωση της πληροφορίας και τη διαφάνεια στον δημόσιο διάλογο.

Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Διαδικτύου, καθώς και της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων για την Ανεξαρτησία και τη Διαφάνεια των ΜΜΕ, συμμετέχοντας ενεργά στον δημόσιο και δημοσιογραφικό διάλογο για τον ρόλο και την ευθύνη των Μέσων στη σύγχρονη κοινωνία.

Παράλληλα, συνεργάζεται ως αρθρογράφος με την εφημερίδα «Τύπος Ηπείρου» και το περιοδικό «Step», ενώ είναι ειδικός συνεργάτης στο Prisma Radio 91,6. Συνεργάζεται με τα ενημερωτικά μέσα πανελλαδικής εμβέλειας, μεταξύ άλλων τα newsit.gr και newsbomb.gr, καθώς και με την ενημερωτική εκπομπή LIVE NEWS του MEGA TV.

Σημαντικό μέρος της επαγγελματικής του δραστηριότητας αποτελεί η ανάπτυξη και λειτουργία ψηφιακών ενημερωτικών μέσων. Είναι ιδιοκτήτης και διαχειριστής πέντε ενημερωτικών και θεματικών ιστοσελίδων — epirusbomb.gr, kanalakinews.gr, artinos.gr, thesprotiatoday.gr και mamafagito.gr — μέσα από τις οποίες δραστηριοποιείται στην περιφερειακή ενημέρωση και στην καθημερινή ψηφιακή δημοσιογραφική παραγωγή.

Με έμφαση στην άμεση ενημέρωση, την τοπική δημοσιογραφία, την έρευνα και την ανάδειξη θεμάτων της επικαιρότητας, ο Δονάτος Παππάς δραστηριοποιείται στον χώρο των Μέσων με στόχο την ουσιαστική ενημέρωση των πολιτών και την ενίσχυση του δημόσιου διαλόγου.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

Μην το χάσετε

Σωματείο Επισιτισμού Ιωαννίνων: Ανάκληση της απόλυσης διανομέα της e-food

Στο επίκεντρο της εργασιακής επικαιρότητας στα Ιωάννινα βρίσκεται η καταγγελία

Πόρτο Ράφτη: Πέταξαν τροχόσπιτο δίπλα σε κάδους σκουπιδιών

Οι αυτοσχέδιες χωματερές αποτελεί ένα καθημερινό φαινόμενο στο Πόρτο Ράφτη.