Μακρόν και Τραμπ σε ανοιχτή γραμμή για τη Μέση Ανατολή και τα Στενά του Ορμούζ



Οι διπλωματικές επαφές έχουν πολλαπλασιασθεί τις τελευταίες ώρες με στόχο να υπάρξει αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις και να αποφευχθεί μια επανάληψη του πολέμου.

Ο Εμανουέλ Μακρόν συνομίλησε σήμερα με τον Ντόναλντ Τραμπ και με τους ηγέτες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας και της Ιορδανίας σχετικά με τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και με τα στενά του Ορμούζ, την ώρα που εντείνονται οι αμερικανικές διαβουλεύσεις με το Ιράν, έγινε γνωστό στο Γαλλικό Πρακτορείο από το περιβάλλον του.


«Η Γαλλία ωθεί προς τη διπλωμαστική οδό και μια λύση με διαπραγματεύσεις, με υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα το εκ νέου άνοιγμα των στενών του Ορμούζ, πλήρως και χωρίς διόδια, τη σύναψη μιας κατάπαυσης του πυρός και την επανάληψη, στη συνέχεια διαπραγματεύσεων πάνω στις άλλες πτυχές (πυρηνική, βαλλιστική και περιφερειακή)», διευκρίνισε διπλωματική πηγή.

Η Τεχεράνη και η Ουάσινγκτον έκαναν σήμερα λόγο για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις τους έπειτα από εβδομάδες εντάσεων και διπλωματικών διαβουλεύσεων, αλλά παρέμειναν επιφυλακτικές σχετικά με τις πιθανότητες να μπει ένα τέλος στον πόλεμο. Μια συμφωνία «πλησιάζει», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος, εκτιμώντας σε «50-50» τις πιθανότητες μιας «καλής» συμφωνίας ή της επανάληψης του πολέμου, σε δηλώσεις που έκανε σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.




Ο εμίρης του Κατάρ σεΐχης Ταμίμ μπεν Χαμάντ Αλ-Θάνι συζήτησε τηλεφωνικά με τον Τραμπ και ζήτησε «να δοθεί προτεραιότητα στις ειρηνικές λύσεις», σύμφωνα με το γραφείο του.




Source link

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

Μην το χάσετε

Πειραιάς: Συνελήφθη 25χρονος σε φέρι μποτ για ναρκωτικά και είδη πυροτεχνίας

Ο νεαρός εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια στοχευμένων ελέγχων στο λιμάνι

Πυροβολισμοί σε τζαμί στο Σαν Ντιέγκο: 5 νεκροί – Ενημερώθηκε ο Τραμπ

Από τους πυροβολισμούς στο Σαν Ντιέγκο νεκροί είναι οι δύο