Εστάλη πριν λίγη ώρα στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία το σχέδιο καταστατικού που επεξεργάστηκε η αρμόδια Επιτροπή μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, όπως πληροφορείται το CNN Greece.
Κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Σαββατοκύριακου- αν, βεβαίως, δεν αλλάξει η ατζέντα της με την κατάθεση πρότασης μομφής σε βάρος του Στέφανου Κασσελάκη- θα γίνει επεξεργασία του προκειμένου ο προσυνεδριακός διάλογος να γίνει επί τη βάσει του προσχεδίου στο οποίο θα καταλήξει το κομματικό όργανο.
Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο συνέδριο του Οκτωβρίου.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Επιτροπή Καταστατικού απέφυγε να πάρει θέση επί του ζητήματος της αλλαγής ονομασίας, αφήνοντάς το ανοιχτό, δεν προβλέπονται οι δημοτικές επιτροπές που είχε προτείνει ο κ. Κασσελάκης, ενώ παραμένει η Πολιτική Γραμματεία.
Στο σχέδιο καταστατικού προστίθεται ότι ειδικά σε ό,τι αφορά τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης εθνικής εμβέλειας, το γραφείο Τύπου είναι αρμόδιο να διασφαλίζει και να συντονίζει την παρουσία των μελών προς όφελος της δημόσιας εικόνας του κόμματος.
Ως προς τη διάρθρωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ δομείται πλέον σε τέσσερα, από τρία που ήταν, επίπεδα, με την προσθήκη της Περιφερειακής Επιτροπής Μελών: Οργάνωση Μελών, Νομαρχιακό Συμβούλιο, Περιφερειακή Επιτροπή Μελών και Συνέδριο.
Σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα και στις εκλογικές περιφέρειες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης συγκροτείται Νομαρχιακό Συμβούλιο στο οποίο μετέχουν: α) οι συντονιστές κι αναπληρωτές συντονιστές των ΟΜ του νομού/ εκλογικής περιφέρειας και β) οι εκάστοτε εκλεγμένος εκπρόσωπος του νομού/ εκλογικής περιφέρειας στην Περιφερειακή Επιτροπή Μελών ο οποίος θα συντονίζει τις δράσεις και τις εργασίες του Νομαρχιακού Συμβουλίου.
Η Κεντρική Επιτροπή θα αποτελείται από 201 μέλη από 301 που είναι σήμερα (μεταξύ των οποίων 5% μέλη που προέρχονται από τη Νεολαία, 15% μέλη που προέρχονται από τους βουλευτές κι ευρωβουλευτές και 5% από απόδημους).
Εκλέγει την Πολιτική Γραμματεία, τον γενικό γραμματέα της Κ.Ε., τον γραμματέα Οργανωτικού & Διεύρυνσης, τον γραμματέα Κυβερνητικού Προγράμματος, τον γραμματέα Κοινωνικής Δράσης και τον/την γραμματέα Διοικητικών & Οικονομικών του κόμματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Επιτροπή Δεοντολογίας «σπάει» σε δύο Επιτροπές, μία Πενταμελή που θα ασχολείται με τα παραπτώματα βουλευτών, ευρωβουλευτών και μελών της Κεντρικής Επιτροπής, και μία Επταμελή με όλων των υπολοίπων.
Η Κεντρική Επιτροπή, δηλαδή, δεν θα έχει λόγο επί διαγραφών ακόμα και μελών της.
Καταργούνται, επίσης, οι τάσεις και παραμένουν τα ρεύματα ιδεών.
Ως προς τους υποψήφιους βουλευτές κι ευρωβουλευτές, η επιλογή τους θα γίνεται κατόπιν εσωκομματικών προκριματικών εκλογών ανά εκλογική περιφέρεια, με την εξαίρεση των νυν βουλευτών κι ευρωβουλευτών.
Σε περίπτωση υποψηφιότητας σε εθνικές εκλογές θα πρέπει ο γενικός γραμματέας, οι υπόλοιποι γραμματείς και οι συντονιστές να έχουν παραιτηθεί της ιδιότητάς τους 18 μήνες πριν.
Ο πρόεδρος διατηρεί το δικαίωμα να εισηγείται το 25% των υποψηφίων βουλευτών.
Με απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας, εξάλλου, δύναται να καθορίζεται το ύψος της χρηματοδότησης από το κόμμα των ΜΜΕ στα οποία μετέχει.
Προς ενίσχυση της διαφάνειας, μετά το πέρας κάθε τετραμήνου δημοσιοποιούνται υποχρεωτικά στην ιστοσελίδα/ ψηφιακή πλατφόρμα του κόμματος τα τετραμηνιαία αποτελέσματα χρήσης (έσοδα- έξοδα).
Μετά το πέρας του οικονομικού έτους πραγματοποιείται παρουσίαση του απολογισμού στην Πολιτική Γραμματεία.