Φως στη στρατηγική της Χαμάς, με διαπραγματευτικό χαρτί τους ομήρους, ρίχνει έγγραφο που δημοσιοποίησε η γερμανική Bild την ώρα που οι Αμερικανοί συνεχίζουν να κυνηγούν τη οφθαλμαπάτη μιας συμφωνίας για απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα και τερματισμό του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής οργάνωσης.
Γιατί αυτή είναι η πικρή αλήθεια. Ποτέ ο στόχος αυτός δεν φαινόταν πιο μακρινός, και η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν ήταν πιο αποξενωμένη από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Σαν να μην ήταν αυτό αρκετό νεκρή έπεσε μια Αμερικανίδα υπήκοος τουρκικής καταγωγής στη Δυτική Όχθη με την Ουάσινγκτον να δηλώνει ότι θα ζητήσουν να λάβουν απαντήσεις και να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα, όπως τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.
Τι αναφέρει το επίμαχο έγγραφο που έφτιασε στα χέρια της Bild
Σύμφωνα με το έγγραφο που βρέθηκε στον υπολογιστή του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ η Χαμάς για να πετύχει στους στόχους της στις διαπραγματεύσεις κυρίαρχο ρόλο είχαν τα ψυχολογικά βασανιστήρια των οικογενειών των ομήρων.
«Συνεχίστε να ασκείτε ψυχολογική πίεση στις οικογένειες των ομήρων, τόσο τώρα όσο και κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της εκεχειρίας, ώστε να αυξηθεί η δημόσια πίεση στην εχθρική κυβέρνηση» αναφέρει μεταξύ άλλων το έγγραφο.
Τις τελευταίες ημέρες, μετά την ανακάλυψη από τον ισραηλινό στρατό έξι σορών Ισραηλινών ομήρων σε σήραγγα κάτω από τη Ράφα, η Χαμάς δημοσίευσε διάφορα βίντεο με δηλώσεις των ομήρων πριν από το θάνατό τους. Τα βίντεο αυτά περιέχουν αναφορές για την αποτυχία της ισραηλινής κυβέρνησης, εκκλήσεις να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και λεπτομέρειες για τις φρικτές συνθήκες διαβίωσης τους.
Η Χαμάς επίσης, σύμφωνα με το έγγραφο, θέλει να χρησιμοποιήσει τους ομήρους για να ασκήσει πίεση στο Ισραήλ. «Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη φάση, της κατάπαυσης του πυρός, η Χαμάς θα επιτρέψει στον Ερυθρό Σταυρό να επισκεφθεί ορισμένους από τους κρατούμενους ως χειρονομία καλής θέλησης και να μεταφέρει μηνύματα στους συγγενείς τους».
Ο δηλωμένος στόχος είναι να αυξηθεί η πίεση στο Ισραήλ για να παρατείνει την κατάπαυση του πυρός προς όφελος της Χαμάς.
Γιατί η Χαμάς δεν θέλει να τελειώσουν γρήγορα οι διαπραγματεύσεις
Σύμφωνα με την Bild, το έγγραφο δείχνει ότι η Χαμάς δεν επιδιώκει ένα γρήγορο τέλος του πολέμου που θα ωφελήσει τους πολίτες της Γάζας. Αντίθετα, το έγγραφο αναφέρει: «Σημαντικές ρήτρες της συμφωνίας θα πρέπει να βελτιωθούν, ακόμη και αν οι διαπραγματεύσεις συνεχιστούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».
Στο έγγραφο, η Χαμάς παραδέχεται ότι η «στρατιωτική της ικανότητα έχει αποδυναμωθεί». Ακόμη απαριθμεί επίσης σημαντικά αιτήματα προς το Ισραήλ, όπως η απελευθέρωση 100 κρατουμένων και τρομοκρατών που εκτίουν ποινές ισόβιας κάθειρξης στις ισραηλινές φυλακές
Πολλά από τα βασικά σημεία του εγγράφου επικεντρώνονται στο ερώτημα πώς θα χειραγωγηθεί η διεθνής κοινότητα και θα προωθηθεί η ανασυγκρότηση της στρατιωτικής δύναμης της Χαμάς.
Στο ίδιο έγγραφο, η Χαμάς φέρεται να είναι ανένδοτη στο ότι το Ισραήλ θα πρέπει να θεωρηθεί αποκλειστικά υπεύθυνο για τις αποτυχημένες διαπραγματεύσεις.
Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι αν το Ισραήλ απορρίψει μια συμφωνία που έφεραν οι ΗΠΑ, «τα μέσα ενημέρωσης πρέπει να γνωρίζουν ότι η Χαμάς συμφώνησε, αλλά ότι η συμφωνία απέτυχε λόγω «του πείσματος του Ισραήλ».
Η Χαμάς δεν πρέπει να «θεωρηθεί υπεύθυνη για την αποτυχία μιας συμφωνίας», αναφέρει το έγγραφο.
Το έγγραφο, που περιήλθε στην κατοχή της Bild, φέρεται να χρονολογείται την άνοιξη του 2024 και λέγεται ότι έχει εγκριθεί από τον Σινουάρ προσωπικά.
Με την πλάτη στον τοίχο οι ΗΠΑ
Το γεγονός ότι οι προσπάθειες των ΗΠΑ να πετύχουν την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων είναι ανεπιτυχείς είναι ένα σημαντικό πλήγμα για την αξιοπιστία τους.
Η Ουάσινγκτον, όπως αναφέρει το CNNi δεν μπορεί να τα παρατήσει. Ο Μπάιντεν δέχεται ακόμη μεγαλύτερη πίεση για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των Αμερικανών που πιστεύεται ότι κρατούνται στη Γάζα μετά τη δολοφονία από τη Χαμάς του Χερς Γκόλντμπεργκ-Πολίν, ενός Αμερικανοϊσραηλινού πολίτη μεταξύ των έξι ομήρων, τα πτώματα των οποίων βρέθηκαν την Κυριακή.
Ο Λευκός Οίκος έχει πολιτικά αλλά και ανθρωπιστικά κίνητρα για να τερματίσει τη σφαγή των Παλαιστινίων αμάχων. Ο θυμός για αυτές τις απώλειες, ιδίως μεταξύ των προοδευτικών και των Αραβοαμερικανών ψηφοφόρων αυτό το φθινόπωρο, θα μπορούσε να απειλήσει τις εκλογικές ελπίδες της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις στην κρίσιμη πολιτεία του Μίσιγκαν, για παράδειγμα.
Γιατί δεν είναι εύκολο να λήξει ο πόλεμος
Η αναμέτρηση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς είναι τόσο πολύπλοκη λόγω των ιστορικών, ιδεολογικών και πολιτικών παραγόντων.
Και οι δύο πλευρές πιστεύουν ότι βρίσκονται σε μια υπαρξιακή μάχη εναντίον της άλλης. Η καθεμία μπορεί να πιστεύει ότι κερδίζει και γι’ αυτό δεν θέλει να υποχωρήσει.
Ωστόσο, οι εξωτερικοί πολιτικοί παράγοντες που θα μπορούσαν να τους πιέσουν δεν έχουν φτάσει ακόμη σε κρίσιμο σημείο και οι τρίτες δυνάμεις δεν μπόρεσαν να δημιουργήσουν αυτή την πίεση. Τα κίνητρα για τον Νετανιάχου και τον ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ κλίνουν προς το παρόν προς τη μη λήξη του πολέμου.
Ο Νετανιάχου δεν έχει αφήσει καμία αμφιβολία ότι βλέπει τον πόλεμο κατά της Χαμάς ως τμήμα ενός ευρύτερου αγώνα κατά του Ιράν και των συμμάχων του. Πρόκειται για έναν αγώνα που είναι υπαρξιακός για το κράτος του Ισραήλ και τον εβραϊκό λαό, το οποίο σημαίνει ότι στο μυαλό του έχει πολλά περισσότερα από το να πιέσει για μια συμφωνία με τη Χαμάς.
Κατά έναν περίεργο τρόπο, οι καταστάσεις του Νετανιάχου και του Σινουάρ ενισχύουν το αδιέξοδο. Η δολοφονία των ομήρων ενισχύει το αφήγημα του Νετανιάχου ότι είναι αδύνατο να διαπραγματευτεί με τη Χαμάς. Παράλληλα οι επακόλουθες δημόσιες διαμαρτυρίες στο Ισραήλ δημιουργούν την πολιτική πίεση στον Νετανιάχου που θέλει να δει ο Σινουάρ.
Από την πλευρά του ο ηγέτης της Χαμάς δεν έχει δείξει κανένα σημάδι ότι υποκινείται από την επιθυμία να γλιτώσει τους Παλαιστίνιους πολίτες. Και όσο περισσότεροι άμαχοι πεθαίνουν, τόσο αυξάνονται οι διεθνείς αντιδράσεις κατά του Ισραήλ, κάτι που είναι επίσης προς το συμφέρον του.
America’s push for an Israel-Hamas deal is a failure on repeat. But the US can’t walk away.