Τροχαία Ηπείρου: Θετικά τα μηνύματα από το εθνικό σχέδιο «Μηδενική ανοχή στο κράνος» – Μόλις 24 παραβάσεις για κράνος σε χιλιάδες ελέγχους

Η εμπέδωση της οδικής ασφάλειας και η καλλιέργεια ισχυρής οδηγικής συνείδησης φαίνεται πως αποδίδουν καρπούς στην Περιφέρεια Ηπείρου, με τους τοπικούς οδηγούς να επιδεικνύουν υψηλά ανακλαστικά συμμόρφωσης. Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ελληνική Αστυνομία για την 49η εβδομάδα της εθνικής εκστρατείας «Μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους», οι έλεγχοι έχουν ενταθεί κατακόρυφα σε όλη τη χώρα. Το Κατευθυντήριο Επιχειρησιακό Σχέδιο της Τροχαίας βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή, επιστρατεύοντας αστυνομικούς από όλες τις Υπηρεσίες Τροχαίας, τα Αστυνομικά Τμήματα και τις εξειδικευμένες ομάδες ΟΕΠΤΑ, με σκοπό την καθολική τήρηση των κανόνων από οδηγούς δικύκλων, επιβάτες, αλλά και από όσους χρησιμοποιούν Ελαφρά Προσωπικά Ηλεκτρικά Οχήματα.

Το διευρυμένο αυτό πλέγμα αστυνομικής επιτήρησης λειτούργησε με απόλυτη συστηματικότητα κατά το διάστημα από την 1η έως τις 7 Ιουνίου, κατά το οποίο πραγματοποιήθηκαν συνολικά 19.991 στοχευμένοι έλεγχοι σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Από το «κόσκινο» των αρχών προέκυψαν 2.150 βεβαιωμένες παραβάσεις. Ειδικότερα, καταγράφηκαν 1.983 παραβάσεις σε οδηγούς —εκ των οποίων οι 46 αφορούσαν εργαζόμενους στον τομέα των υπηρεσιών διανομής— και 167 σε επιβαίνοντες. Όπως σημειώνει το typosepeirou.gr, η Ήπειρος κατέγραψε μία από τις πλέον αξιοσημείωτες και ενθαρρυντικές επιδόσεις σε εθνικό επίπεδο, καθώς βεβαιώθηκαν μόλις 24 παραβάσεις στο σύνολο του περιφερειακού δικτύου. Στον αντίποδα της θετικής αυτής εικόνας βρέθηκαν αστικές και τουριστικές περιοχές, με την Αττική να προηγείται με 908 καταγγελίες, το Νότιο Αιγαίο να ακολουθεί με 247 και την Κρήτη να συμπληρώνει την τριάδα με 187 παραβάσεις.

Η στατιστική ανάλυση των δεδομένων αποκαλύπτει ότι η πλειονότητα των προστίμων πανελλαδικά αφορούσε οδηγούς δικύκλων, με 1.331 σχετικές βεβαιώσεις, ενώ 156 κλήσεις κόπηκαν σε συνεπιβάτες. Παράλληλα, εξαιρετικά υψηλός ήταν ο αριθμός των παραβάσεων σε χρήστες ηλεκτρικών πατινιών και λοιπών εναλλακτικών οχημάτων μικρής ισχύος, φτάνοντας τις 624, ενώ μικρότερα ποσοστά αναλογούν σε οδηγούς τρικύκλων και οχημάτων τύπου ATV. Η ΕΛ.ΑΣ. υπενθυμίζει με νόημα ότι το θεσμικό πλαίσιο έχει γίνει εξαιρετικά αυστηρό μετά τη θέσπιση του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας με τον Νόμο 5209/2025. Πλέον, η μη χρήση πιστοποιημένου κράνους επιφέρει διοικητικό πρόστιμο 350 ευρώ και άμεση αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 30 ημέρες, ποινή που βαραίνει τόσο τον οδηγό όσο και τον επιβάτη, ενώ για τους χρήστες ηλεκτρικών πατινιών το πρόστιμο ορίζεται στα 30 ευρώ, με τις κυρώσεις να διπλασιάζονται σε περιπτώσεις υποτροπής.

Από την πλευρά της ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας ξεκαθαρίζεται ότι οι εν λόγω παρεμβάσεις δεν έχουν εισπρακτικό προσανατολισμό, αλλά στοχεύουν στην ριζική αλλαγή της νοοτροπίας γύρω από την οδική ασφάλεια. Το προστατευτικό κράνος δεν αποτελεί ένα τυπικό αξεσουάρ ή μια υποχρέωση προς αποφυγήν κυρώσεων, αλλά το θεμελιώδες μέσο προστασίας της σωματικής ακεραιότητας. Η εξαιρετική τροχιά συμμόρφωσης που επιδεικνύει η Ήπειρος αποτελεί ένα σπουδαίο κεκτημένο, το οποίο ωστόσο απαιτεί διαρκή προσπάθεια, ενημέρωση και υπευθυνότητα προκειμένου να εκμηδενιστούν οι κίνδυνοι στους δρόμους.

Δονάτος Παππάς

Δονάτος Παππάς

Ο Δονάτος Παππάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή παρουσία στον χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και της ψηφιακής δημοσιογραφίας. Κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής του πορείας έχει καλύψει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της επικαιρότητας, με έμφαση στην τεκμηριωμένη ενημέρωση, την ανεξαρτησία της δημοσιογραφικής κρίσης και τη διαφάνεια στον δημόσιο διάλογο.
Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Διαδικτύου καθώς και της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων για την Ανεξαρτησία και τη Διαφάνεια των ΜΜΕ, συμμετέχοντας ενεργά στον διάλογο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στη σύγχρονη κοινωνία.
Συνεργάζεται ως αρθρογράφος με την εφημερίδα «Τύπος Ηπείρου» και το περιοδικό «Step», ενώ είναι ειδικός συνεργάτης στο Prisma Radio 91,6. Παράλληλα, έχει συνεργαστεί με μεγάλα ενημερωτικά μέσα πανελλαδικής εμβέλειας, όπως το newsit.gr και το newsbomb.gr, καθώς και με την εκπομπή LIVE NEWS του MEGA TV.
Ταυτόχρονα δραστηριοποιείται ενεργά στον χώρο των ψηφιακών μέσων ενημέρωσης ως ιδιοκτήτης και διαχειριστής πέντε ενημερωτικών και θεματικών ιστοσελίδων: epirusbomb.gr, kanalakinews.gr, artinos.gr, thesprotiatoday.gr και mamafagito.gr, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της περιφερειακής ενημέρωσης και της διαδικτυακής δημοσιογραφίας.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

Μην το χάσετε

Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη: Το ιατρικό ανακοινωθέν για την κατάσταση της υγείας της

«Η επέμβαση ολοκληρώθηκε με επιτυχία». Στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» νοσηλεύεται η

Τζόκερ 11/6/26: Κλήρωση απόψε για 1,4 εκατ. ευρώ

Στις 22:00 η κλήρωση του τζόκερ. Νέα κλήρωση απόψε από