«Η Ελλάδα είναι στα επενδυτικά ραντάρ αν και ακόμα παλεύουμε να αλλάξουμε τις εντυπώσεις που έχουν οι ξένοι για εμάς», επεσήμανε ο υφυπουργός εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, στο στούντιο του ΟΤ, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ.
88η ΔΕΘ – OT FORUM – Μανουσάκης: Την Τρίτη τα σπουδαία για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου
«Η Γερμανία είναι φίλη μας και ο πιο σημαντικός εμπορικός εταίρος της χώρας μας, εισάγουμε προϊόντα αξίας 8,5 δισ. ευρώ, εξάγουμε 3,5 δισ. ευρώ, οι σχέσεις μας κρατούν από τον 19ο αιώνα, τότε που ο Φιξ είχε φέρει την πρώτη ζυθοποιία στην Ελλάδα. Από την Γερμανία εισάγουμε τεχνολογία και μηχανήματα ενώ εξάγουμε αγροτικά προϊόντα, οι Γερμανοί έχουν πολύ θετική εικόνα σε εμάς. Βλέπουν σε εμάς έναν αξιόπιστο συνεταίρο, την οικονομική ανάπτυξη των τελευταίων ετών ενώ έχουμε και brain drain στην Γερμανία. Στοίχημα για εμάς είναι να φέρουμε πίσω όσους έφυγαν, η Ελλάδα πλέον κερδίζει τις εντυπώσεις στο εξωτερικό, οι Γερμανοί ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα», σημείωσε εστιάζοντας στην επένδυση της VW στην Αστυπάλαια στην οποία «φτιάξαμε το πρώτο βιώσιμο νησί της Μεσογείου».
Από αγροδιατροφή μέχρι ΑΙ
«Οι στόχοι μας είναι γεωγραφικοί και κλαδικοί στην προσέλκυση επενδύσεων, η Ελλάδα είναι διπλωματική, ενεργειακή και ψηφιακή γέφυρα. Εστιάζουμε σε επενδύσεις σε τουρισμό, αγροδιατροφή, ναυτιλία, βιοεπιστήμη, φαρμακοβιομηχανία, υψηλή τεχνολογία, τεχνητή νοημοσύνη. Αναφέρω ενδεικτικά το ψηφιακό καλώδιο που συνδέει την Ελλάδα με Σαουδική Αραβία, Κύπρο και Μασσαλία. Σκεφτόμαστε να υπογράψουμε και για το δεύτερο σκέλος του έργου που θα συνδέει Σαουδική Αραβία με Μασσαλία. Τα data centers που κατασκευάζονται και στην Ελλάδα απαιτούν μεγάλες ποσότητες ενέργειας, το ψηφιακό καλώδιο επιτρέπει την μετάδοση μεγάλου όγκου δεδομένων», σημείωσε.
«Στην Ελλάδα υπάρχει πολιτική σταθερότητα, οικονομική ανάπτυξη, κίνητρα για επενδύσεις και ανθρώπινο κεφάλαιο, αυτά υπάρχουν στην χώρα μας, για αυτό και η Ελλάδα είναι στα ραντάρ των ξένων επενδυτών, δεν ζητάμε χάρες πλέον, συμμετέχουμε ισότιμα στις πολιτικές που μας αφορούν, οι ξένοι γνωρίζουν πως αυτά που λέμε τα εννοούμε. Είχα δυσκολευτεί στην αρχή να πείσω την VW να έρθει να επενδύσει στην Ελλάδα, παλεύουμε να αλλάξουμε τις εντυπώσεις που έχουν οι ξένοι για την Ελλάδα», ανέφερε.
Ενεργειακή γέφυρα
«Η Ελλάδα γίνεται γέφυρα στην ενέργεια με τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις (συμφωνία με Αίγυπτο να φέρνουμε πράσινη ενέργεια που θα εξυπηρετεί και τις ανάγκες της Ευρώπης), τους αγωγούς φυσικού αερίου (κάθετος διάδρομος με Βουλγαρία που παρέχει ενέργεια μέχρι και την Ουκρανία και ο άλλος διάδρομος που κατασκευάζεται και συνδέει την Ελλάδα με την Βόρεια Μακεδονία) και το FSRU Aλεξανδρούπολης», σημείωσε.
Μεταρρύθμιση στην ασφάλιση των εξαγωγικών πιστώσεων
«Τα τελευταία χρόνια και οι ελληνικές επιχειρήσεις βγαίνουν ολοένα και περισσότερο στις ξένες αγορές, για αυτό τον σκοπό έχουμε δημιουργήσει το συμβούλιο εξωστρέφειας, προωθούμε δράσεις εξωστρέφειας, βοηθάμε τις επιχειρήσεις ενώ έχουμε ανασυγκροτήσει τον παλιό οργανισμό ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων μετατρέποντάς τον σε μία σύγχρονη εταιρεία που παρέχει και χρηματοδότηση στις εξαγωγικές επιχειρήσεις, σύντομα θα ανακοινωθούν τα νέα προϊόντα του φορέα ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων», επεσήμανε.
Για την Τουρκία, σημείωσε πως «σταδιακά μέσω της οικονομικής διπλωματίας χτίζουμε κλίμα εμπιστοσύνης, η θετική ατζέντα με την Τουρκία περιλαμβάνει 31 θέματα που αφορούν τους πολίτες».
Τις δύο χώρες θα φέρει πιο κοντά και ο ψηφιακός διαγωνισμός Hackathon (θα διεξαχθεί το φθινόπωρο) με σκοπό την προώθηση της συνεργασίας και της καινοτομίας μεταξύ των δύο χωρών και θέμα τις «Έξυπνες Πόλεις», στον οποίο μπορούν να συμμετάσχουν μαθητές λυκείων και πανεπιστημίων, στελέχη νεοφυών επιχειρήσεων και επιστήμονες από την Ελλάδα και την Τουρκία, ηλικίας 16-35 ετών.
Φωτογραφίες: Δημήτρης Μιχαλάκης